Informator broj 5473-5474 od 19. kolovoza 2006. i 26. kolovoza 2006.

UVODNIK

Poticaj za studij prava

Zaklada Zlatko Crnić djeluje od 1993. godine kao nevladina, nestranačka i neprofi tna organizacija. Njezin cilj je poticanje izvrsnosti stipendiranjem ponajboljih studenata prava, promicanje pravničke struke i poticanje težnji za uspostavljanje i učvršćivanje vladavine prava u Republici Hrvatskoj. Na skupštini održanoj 2000. godine njezino djelovanje prošireno je i na pomaganje djeci sudaca koji su smrtno stradali obavljajući poslove vezane uz rad suda. O djelovanju i ostvarenim rezultatima, a u povodu upravo održane XV. redovite skupštine 28. lipnja 2006, za čitatelje našeg lista govori gospodin MLADEN ŽUVELA, predsjednik Zaklade Zlatko Crnić.
Autor: Mladen Žuvela, dipl. iur.

Sadržaj

Oblik ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Vi pitate - mi odgovaramo

U praksi je sporno je li za valjanost ugovora o dosmrtnom uzdržavanju dovoljno da je sastavljen u pisanom obliku i da su potpisi na ugovoru (znači ne i sam ugovor) ovjereni po javnom bilježniku ili mora biti sastavljen u nekom od oblika propisanih člankom 580. Zakona o obveznim odnosima za ugovor o doživotnom uzdržavanju. Koje stajalište primijeniti?

Gradnja na pomorskom dobru

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li koncesionar na temelju ugovora o koncesiji u kojemu je dano pravo gradnje i potom korištenja građevine biti investitor kada se radi o pomorskom dobru, odnosno može li, kad se radi o gradnji na pomorskom dobru građevine koja postaje pomorsko dobro, investitor uopće biti pravna ili fi zička osoba koja nije upravljač prostora - pomorskog dobra? Može li se dogoditi situacija da koncesionar zatraži građevinsku dozvolu na temelju ugovora o koncesiji, a da tijelo graditeljstva odbije zahtjev s obrazloženjem da podnositelj zahtjeva nije aktivno legitimiran, jer da se radi o gradnji na pomorskom dobru?

PDV na isporuku repromaterijala za poljoprivredne proizvođače

Vi pitate - mi odgovaramo

Podliježe li isporuka repromaterijala (sjeme, zaštitna sredstva i dr.), koju obavljaju trgovačka društva za poljoprivredne proizvođače, oporezivanju porezom na dodanu vrijednost?

Komunalna naknada

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se trgovačkom društvu koje je u stečaju, ali obavlja djelatnosti, utvrditi obveza komunalne naknade?

Filteri