Informator broj 5441-5442 od 29. travnja 2006. i 06. svibnja 2006.

UVODNIK

Udruga hrvatskih sudaca – ciljevi i ostvarenja

Udruga hrvatskih sudaca osnovana je 1991. godine, a njezin osnovni zadatak je očuvanje i jačanje neovisnosti sudaca, pružanje zaštite, jačanje ugleda i ostvarivanje doličnog položaja u društvu. Također, zadaća Udruge bila je i poticanje reformi u organizaciji sudstva i djelatnosti pravosuđa općenito. Bitan cilj djelovanja tada i danas, svakako je zauzimanje za dosljedno poštovanje ustavnosti i zakonitosti te jačanje Republike Hrvatske kao pravne države. O aktivnostima Udruge, ostvarenim rezultatima i o tome kako dostići željenu ažurnost u radu sudova, opširnije za naše čitatelje govori gospodin ĐURO SESSA, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.
Autor: Đuro Sessa

Sadržaj

Ovrha na tražbini po računu kod banke

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li banka postupiti po nepravomoćnom rješenju o ovrsi na novčanoj tražbini ovršenika koji banka vodi, s obzirom na to da žalba ovršenika protiv rješenja o ovrsi ne odgađa provedbu ovrhe?

Prodaja državnih stanova

Vi pitate - mi odgovaramo

Nekadašnji nositelj stanarskog prava na stanu u državnom vlasništvu - vlasništvo MORH-a, podnio je u lipnju 1998. godine zahtjev za kupnju tog stana. Budući da je Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske ukinuta odredba o roku za podnošenje zahtjeva za kupnju državnog stana (Odluka je objavljena u Nar. nov., br. 11/97), može li se smatrati, odnosno bi li to moglo značiti da je osoba koja je zahtjev podnijela 1998.g. podnijela zahtjev u roku?

Lokalna samouprava – referendum

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave raspisati referendum ili savjetodavni referendum radi pribavljanja mišljenja građana o inicijativi za osnivanje nove općine?

Oporezivanje PDV-om tiskovine za učenike osnovnih škola

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo registrirano za nakladničku djelatnost izdaje brošuru s pretežno popularnim sadržajem, izlazi tromjesečno, namijenjena je i dostavlja se učenicima u osnovnim školama. Je li ta brošura oporeziva nultom stopom poreza na dodanu vrijednost?

Filteri