Informator broj 5430-5431 od 22. ožujka 2006. i 29. ožujka 2006.

UVODNIK

Oslanjanjem na sudsku praksu broj žalbi na rješidbe upravnih tijela trebao bi se smanjiti

Upravni sud Republike Hrvatske raspravlja i odlučuje o sporovima različitih upravnih područja. O pravima, odnosno povredama prava s područja socijalnog, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, o pravima branitelja, imovinskopravnim i financijskim sporovima, onima u građevinarstvu i stambenim odnosima, o statusnim pravima i pravima službenika. Nadalje, o predmetima vezanim uz inspekcijske nadzore te uz pretvorbu i privatizaciju, uz koncesije, javno nadmetanje itd. Presude Upravnog suda obvezuju tijela državne uprave i one s javnim ovlastima pa je za očekivati da će pri rješavanju o pravima građana voditi računa o pravnom shvaćanju sadržanom u odlukama Vijeća toga Suda. O tome i o radu Upravnog suda Republike Hrvatske u cijelosti, te doprinosu sudske prakse, ujednačavanju rješidbi upravnih tijela, za naše čitatelje govori gospodin mr. sc. IVICA KUJUNDŽIĆ, predsjednik Upravnog suda Republike Hrvatske.
Autor: mr.sc. Ivica Kujundžić

Sadržaj

Prigovor protiv rješenja o ovrsi

Vi pitate - mi odgovaramo

Koji je sud nadležan za rješavanje prigovora protiv rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koju je izdao javni bilježnik, ako je jedna strana trgovačko društvo, a druga obrtnik. Potraživanje radi naplate kojeg se traži ovrha, proizlazi iz ugovora o pružanju usluga.

Biračko pravo na izborima za radničko vijeće

Vi pitate - mi odgovaramo

U našem društvu, pojedini radnici imaju s poslodavcem zaključen Ugovor o radu radnika s posebnim odgovornostima i ovlastima (tzv. menadžerski ugovor). Mogu li takvi radnici biti birani na izborima za radničko vijeće odnosno imaju li pravo glasa na izborima?

Osnovica za obračun posebnog doprinosa za zdravstvenu zaštitu u inozemstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je po nalogu poslodavca-pravne osobe upućen na službeni put u inozemstvo, u trajanju od devet dana. Na koju se osnovicu obračunava posebni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu?

Filteri