Informator broj 6554-6555 od 24. prosinca 2018. i 31. prosinca 2018.

UVODNIK

Informatorova riječ-dvije na kraju godine

Za koji dan stižu nam Božić i Nova godina. Blagdani veselja, vjere i nade. Sve dobro i loše što nam se dogodilo spremit ćemo u kovčeg uspomena, a novom dobu pohrlit ćemo s nadom da će biti bolje nego što je bilo u 2018.
Stoga za Božić i Novu godinu, vrijeme koje nas ispunjava blagošću, radošću i mirom, Informator vam želi radost, optimizam i snagu koju daju nada i vjera. Jer, vjera nas drži postojanim, a nada je jača.
U ime svih Informatorovaca i u svoje osobno, želim vam čestit i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu, 2019. godinu!

vaša Slavica Banić
Glavna urednica

Sadržaj

Postupanje s pravomoćnim upravnim rješenjem koje sadržava pogrešku na štetu javnog interesa
Autor: Mladen Ivanović

Stručni članak

Predmet ovog članka je nastojanje da se odgovori na dvojbu iz prakse - što učiniti s rješenjem koje je doneseno u upravnom postupku u kojem su pravilno primijenjene postupovne i materijalnopravne odredbe, u kojem je pravilno utvrđeno činjenično stanje, ali koje je zbog pogreške službenika u svojem konačnom sadržaju nesukladno utvrđenim činjenicama. Članak je inspiriran slučajem iz prakse, u kojem je službenik napravio takvu pogrešku pri donošenju rješenja o komunalnoj naknadi.

Prigodna materijalna prava državnih, javnih i lokalnih službenika i namještenika
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U ovom članku autorica daje pregled prigodnih prava, i to prava na dar djetetu u prigodi Dana sv. Nikole i dara za božićne blagdane prema kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike i namještenike te daje prikaz načina utvrđivanja tih prava i mogućnosti donošenja općeg propisa internog karaktera, kao izvora radnog prava o utvrđivanju tih prava u upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Stečaj potrošača
Autor: Jelena Čuveljak

Stručni članak

Iako je već više od dvije i pol godine moguće provesti stečaj nad imovinom potrošača, u praksi nije bio veći broj tih slučajeva, stoga je zakonodavac prvom novelom Zakona o stečaju potrošača (Nar. nov., br. 100/15 i 67/18) nastojao ukloniti prepreke za uspješnije vođenje tog postupka, a autorica u ovom članku ukratko iznosi pravila o vođenju stečajnog postupka nad imovinom potrošača.

Nesolventnost u Zakonu o pružanju usluga u turizmu
Autor: Ante Vuković

Stručni članak

U fokusu ovog članka je zaštita putnika u slučaju nesolventnosti organizatora (Dio treći, Glava VI. Zakona o pružanju usluga u turizmu - Nar. nov., br. 130/17). Osim definicije pojmova putnik, organizator i nesolventnost, podrobno analiziramo zaštitu putnika u slučaju nesolventnosti kada su u pitanju paket-aranžmani te povezani putni aranžmani i odredbe o nadzoru i prekršajima.

Delegiranje sudbene vlasti - ovrha u rukama javnih bilježnika i Hrvatske radiotelevizije
Autor: Marija Lovrić

Stručni članak

U članku razmatramo instituciju suda u kontinentalnoj pravnoj tradiciji u odnosu na ovršni postupak, mogućnost delegiranja dijela sudbene vlasti drugim entitetima, konkretno javnim bilježnicima i Hrvatskoj radioteleviziji, te kriterije koji moraju biti ispunjeni da bi određeno tijelo moglo biti smatrano sudom u svjetlu europskog prava.

Informatorovi pravni alati: Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života
Autor: Novi informator

Stručni članak

Zakon o nasljeđivanju (Nar. nov., br. 48/03, 163/03, 35/05, 127/13 i 33/15 - u nastavku teksta: ZN) propisuje ništavost ugovora o nasljeđivanju, odnosno ugovora kojim netko svojem suugovorniku ili trećoj osobi ostavlja svoju ostavinu ili njezin dio. 

NOVAM SPECIEM FACERE
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Pojam specificatio nastao je, etimološki gledano, od latinskog izraza speciem facere.

Novi Zakon o minimalnoj plaći
Autor: Dražen Opalić

Stručni članak

Novi Zakon o minimalnoj plaći, koji je 14. prosinca 2018. donio Hrvatski sabor, primjenjuje se od 1. siječnja 2019.* Njime se, između ostalog, ukida pravo na umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu za 50 % za plaće radnika koje su ugovorene u visini iznosa minimalne plaće, jer ta zakonska odredba nije donijela očekivane učinke. Međutim, to pravo ukida se postupno pa će poslodavci u 2019. moći nastaviti koristiti tu olakšicu, dok će 2020. ta olakšica biti umanjena za 25 %, a potpuno ukidanje navedene olakšice nastupa 1. siječnja 2021. U nastavku autor donosi više detalja o minimalnoj plaći.* Do zaključenja ovog broja, novi Zakon o minimalnoj plaći nije objavljen u Narodnim novinama.

Novine u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Uz ostale propise koji su izmijenjeni i dopunjeni u trećem krugu porezne reforme, izmijenjen je i dopunjen Zakon o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 106/18). Izmijenjene zakonske odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2019., a donose brojne novine. Više pojedinosti donosimo u nastavku.

S Novim informatorom u 2019.
Autor: Novi informator

Stručni članak

U svečanom ozračju i dobrom raspoloženju Novi informator je, 17. prosinca 2018., održao svoj tradicionalni Božićni domjenak u Palace hotelu u Zagrebu. 

Vremeplov: Požunski mir – 26. prosinca 1805.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Francuska vladavina nad hrvatskim područjima trajala je do 1814., kada su Habsburgovci, nakon francuskog poraza kod Leipziga, 1813., preuzeli vlast nad ilirskim pokrajinama, a 1814. i Zadar te Dubrovnik i Boku Kotorsku. 

Radno pravo – nedopušteni otkaz ugovora o radu – naknada plaće
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Radnik ne može biti istovremeno u radnom odnosu s punim radnim vremenom kod dvaju poslodavaca i tako ostvarivati dvije plaće

Pravo radnika na isplatu plaće u bruto iznosu
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Temeljna obveza poslodavca je isplatiti plaću radniku za obavljeni posao koja se ugovara (određuje) u bruto iznosu. Čak i ako je ugovorena neto plaća, poslodavac radniku duguje bruto plaću, koja se sastoji od ugovorene neto plaće uvećane za obvezna javna davanja iz plaće

Način dostave poziva za uplatu predujma (javna dražba kod Financijske agencije)
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Pri prodaji nekretnine na dražbi, koja se provodi putem Financijske agencije, poziv za uplatu predujma za provođenje dražbe, na koji Fina poziva ovrhovoditelja, dostavlja se putem mrežnih stranica Agencije, a ne osobnom dostavom

Ovrha radi vraćanja zaposlenika na rad
Sud: Županijski sud Varaždin

SENTENCE

Da bi sud usvojio prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave kojom je poslodavcu naloženo da zaposlenika vrati na rad, nužna pretpostavka je da ovrhovoditelj ima ovršnu ispravu, a okolnost je li ovrhovoditelj zaposlen kod drugog poslodavca, bez utjecaja je

Komisija protiv Poljske
Sud: Sud Europske unije

SENTENCE

Potpredsjednica Suda Europske unije izdala je privremenu mjeru u predmetu Komisija protiv Poljske, kojom se nalaže trenutačna suspenzija, s retroaktivnim učinkom, nacionalnog zakonodavstva o snižavanju dobi za odlazak u mirovinu sudaca Vrhovnog suda

Nadležnost javnih bilježnika za donošenje rješenja o ovrsi kada ovršenik nema prebivalište u Republici Hrvatskoj

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li javni bilježnici nadležni donijeti rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave protiv ovršenika koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske?

Glavna skupština dioničkog društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li izvanredna skupština dioničkog društva izabrati člana nadzornog odbora koji nedostaje ili se mora čekati redovita skupština?

Postupak u svezi s povratom preplaćenog iznosa zakupnine

Vi pitate - mi odgovaramo

Stranka je preplatila zakupninu za poslovni prostor te je podnijela zahtjev za povrat sredstava, a o njezinu zahtjevu odlučuje se rješenjem (UP/I-). Koje se drugostupanjsko tijelo navodi u uputi o pravnom lijeku? Primjenjuje li se u tom slučaju pravilo o nadležnosti drugostupanjskog tijela koje vrijedi za velike gradove (npr. Ministarstvo financija, samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak)?

Promjena predmeta ovrhe

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li ovrhovoditelj predložiti promjenu sredstva i predmeta ovrhe i nakon što je obustavljen postupak ovrhe?

Primitci od potpora

Vi pitate - mi odgovaramo

Obrtnik, kojemu se porez na dohodak utvrđuje paušalno, primio je potporu, putem koje će nabaviti stroj, a koji će koristiti kao osnovno sredstvo za rad. Računa li se iznos dobivene potpore u primitke tog paušalnog obrta?

Filteri