Informator broj 6502-6503 od 25. prosinca 2017. i 01. siječnja 2018.

UVODNIK

Riječ glavne urednice
Drage čitateljice i čitatelji Informatora!

Božić je. Domovi su svečani, okićeni, a zrak je ispunjen mirisom kolača. Obitelj se skuplja da u zajedništvu proslavi ovaj kršćanski blagdan mira, ufanja, ljubavi, vjere, tolerancije i svih onih vrijednosti na kojima jednako počivaju i islam, budizam ili hebrejstvo.
Danas, kada mi, građani Hrvatske, imamo tu privilegiju za Božić živjeti u miru i slobodi, u različitim krajevima svijeta drugi vape za slobodom i bježe iz svojih stoljetnih domova da bi živjeli u miru. Njihovo dostojanstvo se gazi, a u ime vjere, ali i porad zarade i političke moći ubija ih se, proganja, izrabljuje i iskorištava. U 21. stoljeću, ratovi ne jenjavaju, a ljudi u potrazi za sigurnošću, umjesto u boljem svijetu postaju roblje. Svijet danas živi podijeljen na one koji gaze druge i one kojih se gazi. Na one koji imaju slobodu i one koji je nemaju. Na one koji imaju mogućnost živjeti od svog rada i one koji je nemaju.
U tom svijetu podjela i Hrvatska živi u svojim podjelama. Umjesto da na teško stečenoj slobodi i postignutom miru nadograđujemo vrijednosti koje smo branili s nadom da ćemo u svojoj državi imati bolje i pravednije društvo, mi ih rušimo trvenjem oko onih koji su rušili najvišu svetinju među njima – ljudsko dostojanstvo.
Zato, za Božić, koji nas okuplja, veseli, blagosilja, nosi ljubav, poruke mira i tolerancije, podsjetimo se vrijednosti koje su naši ustavotvorci utkali u Božićni Ustav 1990.
Podsjetimo se da su na Božić odlučili izgraditi društvo mira, slobode, jednakosti, društvo u kojem nema jedne partije i jednog načina razmišljanja, društvo čije su najviše ustavne vrednote one na kojima počiva cijelo čovječanstvo. Podsjetimo se da ih treba živjeti sada i sutra i da one ne mogu rasti ako ih truju podjele.
Za Božić, želim svima nama da u 2018. živimo i njegujemo vrijednosti koje su naši ustavotvorci s vizijom pisali, naši branitelji svojim životima štitili kako bi naša djeca i generacije iza njih u njima uživali.
Čestit Božić i Sretna Vam Nova godina!
Slavica Banić, glavna urednica

Sadržaj

Tko se ne smatra uzdržavanim članom od 1. siječnja 2018.
Autor: Desanka Đikandić

Stručni članak

Od siječnja 2018. primjenjuju se odredbe članka 14. Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 115/16 - u nastavku teksta: Zakon), u dijelu koji se odnosi na osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka za djecu i uzdržavane članove uže obitelji, a čija je primjena bila prijelaznim odredbama Zakona odgođena za 1. siječnja 2018. Tim člankom Zakona smanjen je broj uzdržavanih članova uže obitelji, što dovodi do promjena podataka iskazanih na poreznim karticama poreznih obveznika. Što trebaju učiniti porezni obveznici, a što poslodavci, opširnije u nastavku.

Paušalno oporezivanje samostalne djelatnosti i podnošenje godišnjeg izvješća za 2017.
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Paušalno utvrđivanje dohotka i paušalno oporezivanje primjenjuje se na primitke fizičkih osoba koje te primitke ostvaruju obavljanjem samostalne djelatnosti obrta, u skladu s propisima o obrtu i samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, pod uvjetom da nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost i da ne ostvaruju godišnje primitke veće od iznosa propisanog za ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost.

Vremeplov: Božićni Ustav – 22. prosinca 1990.
Autor: Slavica Banić

Stručni članak

Odlukom Sabora RH o proglašanju Ustava Republike Hrvatske, 22. prosinca 1990. donesen je prvi demokratski Ustav Republike Hrvatske, kojim je Republika Hrvatska utemeljena kao jedinstvena, demokratska i nedjeljiva država, čiji je suverenitet neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv. Donesen prije Božića, Ustav RH naziva se još i Božićnim Ustavom.

Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava - povreda prava na mirno uživanje vlasništva

Stručni članak

Izricanje zaštitne mjere oduzimanja čitavog iznosa novca koji je neprijavljeno prenesen preko državne granice, uz novčanu kaznu izrečenu za navedeni prekršaj, povrijedilo je podnositeljevo pravo na mirno uživanje vlasništva jer mu je time nametnut prekomjeran individualni teret.

HAMLET U HAAGU – To speak or not to speak?
Autor: Miljenko A. Giunio

Stručni članak

Povodom nedavno objavljene presude Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ ili ICTY) u predmetu Prlić i drugi, hamletovsko pitanje stavlja se u kontekst dvojbi oko dopustivosti i/ili prihvatljivosti izražavanja kritičkih stajališta u odnosu na presude sudova, posebno međunarodnih kaznenih sudova, i osobito kada izrazi neprihvaćanja nekih stajališta ili odluka dolaze od državnih dužnosnika.

Državni proračun Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu
Autori: Hana Zoričić Ana Zorić

Stručni članak

Državni proračun Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu Državni proračun Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu Hrvatski je sabor usvojio 30. studenoga 2017.

Dvadeset godina hrvatskog stvarnopravnog uređenja – stanje i perspektive

Stručni članak

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, u srijedu, 6. prosinca 2017. održan je okrugli stol na temu Dvadeset godina hrvatskog stvarnopravnog uređenja - stanje i perspektive.

Savjetovanje s radničkim vijećem u sudskoj praksi
Autor: Ivica Crnić

Stručni članak

U članku analiziramo primjenu instituta obveznog savjetovanja poslodavca s radničkim vijećem ili sindikalnim povjerenikom, kao i posljedice propusta poslodavca da to učini, uz primjenu navedenog u sudskoj praksi. U ovom broju lista objavljujemo jedan dio toga članka.

Uredba o postupku u slučaju nesolventnosti
Autor: Petra Jurina

Stručni članak

Od 26. lipnja 2017. na snagu je stupio poboljšan režim Europske unije koji regulira početak, priznavanje i provedbu postupaka stečaja i restrukturiranja diljem Europske unije. Glavni cilj novog režima je poticanje kulture korporativnog spašavanja unutar Unije, poboljšanjem djelotvorne provedbe prekograničnih postupaka stečaja, uspostavljajući zajednički okvir za dobrobit svih zainteresiranih strana.

I ove godine dodijeljene stipendije Zaklade »Zlatko Crnić«

Stručni članak

Zaklada »Zlatko Crnić«, koja je osnovana prije 25 godina u spomen na tragično preminulog predsjednika Vrhovnog suda RH Zlatka Crnića, ove godine dodijelila je 12 stipendija studentima dodiplomskog studija i jednu stipendiju polazniku poslijediplomskog studija.

Izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Hrvatski sabor, na svojoj 6. sjednici, od 8. prosinca 2017., usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila , koji stupa na snagu i u primjeni je od 1. siječnja 2018.

Informatorovi pravni alati: Lokalna i područna (regionalna) samouprava – rješenje o napredovanju službenika

Stručni članak

Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 86/08 i 61/11), u Glavi X. uređen je institut premještaja u službi u upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

S Novim informatorom u 2018.

Stručni članak

U blagdanskom ozračju Novi informator je, 18. prosinca 2017., u hotelu Palace, održao svoj tradicionalni blagdanski domjenak.

IUSTA CAUSA USUCAPIONIS, lat. valjani pravni temelj dosjelosti
Autor: Marko Petrak

Stručni članak

Rimski klasični pravnici razlikovali dosjelost čiji je pravni temelj kupoprodajni ugovor (usucapio pro emptore), dosjelost na temelju nasljeđivanja (usucapio pro herede), na temelju darovanja (usucapio pro donato), na temelju zapisa (usucapio pro legato), na temelju davanja miraza (usucapio pro doto) itd.

Ogledni primjer odluke o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada
Autor: Dragica Kemeter

Stručni članak

Na temelju članka 29. stavak 10. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Nar. nov., br. 94/13), Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 25. svibnja 2017., donijela je Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom (Nar. nov., br. 50/17), koja je stupila na snagu 1. studenoga 2017.

Zemljišnoknjižno pravo – uknjižba založnog prava – pretpostavke za upis (ovlasti zemljišnoknjižnog suda)
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad sud drugog stupnja odlučujući o žalbi protiv rješenja suda prvog stupnja nastupa kao zemljišnoknjižni sud, ispitivanje pravilnosti i zakonitosti rješenja zemljišnoknjižnog suda prvog stupnja mora se ograničiti na pravilnost utvrđenja suda prvog stupnja o postojanju uvjeta za provedbu upisa, i to: je li upis odredilo za to nadležno tijelo i je li upis provediv s obzirom na stanje zemljišne knjige, dok o svim drugim pretpostavkama odlučuje ono tijelo koje je odredilo upis.

Mjerodavno pravo kod ugovora s međunarodnim obilježjem
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kod spora koji proizlazi iz ugovora o kupoprodaji s članicom Europske unije (ugovor s međunarodnim obilježjem) primjenjuje se materijalno pravo države u kojoj prodavatelj ima svoje uobičajeno boravište, ako ugovorne stranke nisu izabrale neko drugo pravo kao mjerodavno

Izjava o priznanju duga
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Izjavu o priznanju duga za trgovačko društvo može dati samo osoba koja je u registru trgovačkog suda upisana kao osoba ovlaštena za zastupanje društva, te osoba kojoj je taj zastupnik dao punomoć da takvu izjavu može dati

Pobijanje zaključka
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Protiv zaključka o izuzeću službene osobe ne može se izjaviti žalba, već se on može pobijati žalbom protiv rješenja kojim se rješava o upravnoj stvari

Nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom

Vi pitate - mi odgovaramo

Donesen je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Njime je propisano što se zabranjuje te je u prijelaznim i završnim odredbama navedeno da se ugovori sklopljeni prije njegova stupanja na snagu, a koji nisu u skladu s člancima 4.-12. toga Zakona, moraju uskladiti s njegovim odredbama najkasnije do 31. ožujka 2018. Mogu li se fakture izdavati i dalje, sukladno potpisanom ugovoru koji još nije usklađen sa Zakonom, ili moraju biti usklađene s novim Zakonom jer se izdaju nakon njegova stupanja na snagu?

Upravni postupak – neuredna dostava rješenja i žalba

Vi pitate - mi odgovaramo

Javnopravno tijelo dostavilo je prvostupanjsko rješenje osobi koja nema svojstvo stranke u postupku, ali je propustila rješenje dostaviti stranci. Stranka za rješenje neformalno doznaje od spomenute druge osobe, te izjavljuje žalbu protiv rješenja. Treba li žalbu odbaciti (jer rješenje ne djeluje prema stranci kojoj nije uredno dostavljeno) ili razmotriti meritum žalbe (tj. prihvatiti pobijanje rješenja koje nije uredno dostavljeno)?

Javna nabava – zahtjev za dostavu dokumenata

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li naručitelj tijekom pregleda i ocjene ponude zatražiti od ponuditelja da dostavi jamstvo za ozbiljnost ponude, koje nije dostavljeno uz ponudu, te nadalje može li tražiti da se isprave nedostatci dostavljenog jamstva za ozbiljnost ponude?

Utjecaj neprijavljivanja tražbine na prekinutu parnicu

Vi pitate - mi odgovaramo

Predstavlja li propust tužitelja (vjerovnika) da u pokrenutom postupku predstečajne nagodbe prijavi svoju tražbinu koju je tuženik (dužnik u postupku predstečajne nagodbe) do određivanja prekida parničnog postupka osporio, procesnu smetnju za meritorno odlučivanje o toj tražbini u nastavku parničnog postupka nakon sklapanja predstečajne nagodbe?

Visina minimalne plaće u 2018. godini

Vi pitate - mi odgovaramo

Koliko će iznositi minimalna plaća u 2018. godini, jer se njezin iznos mijenja iz godine u godinu?

Isplata stipendije studentu na tekući račun

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se stipendija studentu za redovito školovanje isplaćivati na njegov tekući račun ili se mora isplaćivati na njegov žiro-račun?

Filteri