Informator broj 6292-6293 od 25. lipnja 2014. i 02. srpnja 2014.

UVODNIK

Svečanost dodjele priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić za doprinos pravnoj struci i vladavini prava u Republici Hrvatskoj, u 2013.

U Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu 12. lipnja 2014. održana je svečanost dodjele priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić. Svečanosti su, uz predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i ministra uprave Arsena Bauka, nazočili i brojni pravosudni i drugi dužnosnici i profesori pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, kao i drugi brojni uglednici iz pravnih krugova Republike Hrvatske. Priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić, osnovane in honorem velikom promicatelju načela vladavine prava, pripala su sljedećim uglednicima: • godišnje priznanje za pravnu knjigu - dr. sc. Marinu Mrčeli, sucu Vrhovnog suda Republike Hrvatske za knjigu Svjedoci u kaznenom postupku - ispitivanje svjedoka kao dokazna radnja; • priznanje za uređivački rad u području prava - Vesni Grubić, dipl. iur., urednici knjiga; • priznanje za iznimno značajnu pravnu knjigu - prof. dr. sc. Jasni Omejec za Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Strasbourški acquis, u izdanju Novog informatora, 2013., te • Nagrada dr. sc. Jadranko Crnić za iznimna postignuća u pravnoj struci i osobit doprinos vladavini prava - prof. dr. sc. Mirjanu Damaški. Svečanost dodjele priznanja i nagrade Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić vodili su mr. sc. Sanja Nola, pomoćnica ministra pravosuđa Republike Hrvatske i tajnica Zaklade i dr. sc. Zoran Pičuljan, predsjednik Zakladne uprave i pomoćnik ministra uprave Republike Hrvatske. 

Sadržaj

E-oglasna ploča - što činiti kad je još nema ili od kada teče rok za žalbu na prvostupanjsku presudu1
Autor: Đuro Sessa

Stručni članak

U članku razmatramo izmijenjenu odredbu članka 335. Zakona o parničnom postupku (Nar. nov., br. 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 96/08, 123/08, 57/11, 148/11, 25/13 i 28/13) kojom je regulirano donošenje, objava, pisana izrada i dostava presude. Članak 335. izmijenjen je Zakonom i izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (Nar. nov., br. 25/13). Dvojbe koje u praksi otvara taj članak, odnosno odredba o e-oglasnoj ploči sudova i situaciju kad oglasne ploče nema, autor analizira i uz argumentaciju nudi rješenje kako treba postupiti.

Oporezivanje dohotka od imovine i imovinskih prava
Autori: Ksenija Cipek Iva Uljanić - Škreblin

Stručni članak

Zakonom o porezu na dohodak1, kao jednom od izvora dohotka, propisan je i primitak po osnovi imovine i imovinskih prava. S primjenom od 1. siječnja 2013., došlo je i do određenih izmjena u oporezivanju dohotka od otuđenja nekretnina i imovinskih prava, a radi jednostavnijeg postupka utvrđivanja porezne obveze. Tako se dohodak od otuđenja više od tri nekretnine iste vrste ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 144/12), od 1. siječnja 2013. ne smatra više dohotkom od samostalne djelatnosti, već dohotkom od imovine i imovinskih prava. O glavnim značajkama oporezivanja dohotka od imovine i imovinskih prava više u nastavku ovog teksta.

Osnovne značajke kolektivne pravne zaštite
Autor: Aleksandra Maganić

Stručni članak

Na uvodnim stranicama Informatora, broj 6289 od 14. lipnja 2014., objavili smo prvi dio ovog članka, u kojem smo, uz uvodne napomene, pisali o individualnoj pravnoj zaštiti, kolektivnoj pravnoj zaštiti i pravozaštitnoj funkciji kolektivne pravne zaštite. U ovom nastavku prikazujemo različite modele kolektivne pravne zaštite kako bismo odredili osnovne značajke hrvatskog modela kolektivne pravne zaštite, koji će biti tema sljedećega, posljednjeg nastavka ovog članka.

Outsourcing u državnoj upravi
Autor: Alen Benazić

Stručni članak

Na danas aktualnu temu, koja izaziva sporove, autor ovog članka piše o svrsi i obilježjima outsourcinga u državnoj upravi te nam definira pojam i značenje outsourcinga s aspekta državne uprave. U članku su analizirani podaci vezano uz primjenu outsourcinga dostupni iz nekoliko europskih država, kao i dosadašnja primjena outsourcinga u hrvatskoj državnoj upravi. Međutim, kako se predlaže osnivanje trgovačkog društva u državnom vlasništvu u tom području, tako ćemo u jednom od sljedećih brojeva pisati o sadržaju i svrsi osnivanja toga trgovačkog društva.

Nastup teške i iznenadne bolesti tijekom odmora u drugoj državi članici
Sud: Sud Europske unije

SENTENCE

Sama okolnost da je državljanin ostao u drugoj državi članici tijekom dugog razdoblja nije sama za sebe dovoljna da se smatra da boravi u toj državi

Parnični postupak - nadležnost u sporovima za nakna­du štete
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad društvo osiguranja (osiguratelj) isplati naknadu iz osiguranja te postavi regresni zahtjev po osnovi naknade štete protiv regresnog dužnika, za suđenje u sporu o tom regresnom zahtjevu nadležan je, osim suda općemjesne nadležnosti, i sud na čijem je području štetna radnja počinjena ili sud na čijem je području štetna posljedica nastupila

Naknada trećoj osobi za troškove uzdržavanja
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Sud može zakonskom obvezniku uzdržavanja (roditelju) maloljetnog djeteta, koji tu obvezu ne izvršava, naložiti povrat samo onih iznosa privremenog uzdržavanja isplaćenih do zaključenja glavne rasprave, a ne i onih budućih koji će tek biti isplaćeni

Postupak pred sudom - izvanparnični postupci
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

U postupku radi donošenja odluke o susretima i druženjima maloljetnog djeteta s drugim roditeljem s kojim ne živi, pravilno je obvezati oca da dolazi po dijete i vraća ga majci jer je njoj povjereno dijete na daljnji odgoj i čuvanje

Uredsko poslovanje – dodjela brojčane oznake

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li i domovi za starije i nemoćne osobe, kao javna služba, dužni primjenjivati pravila o uredskom poslovanju prema Uredbi o uredskom poslovanju i slijedom toga imaju li pravo na dodjelu brojčane oznake za određivanje URBROJ-a, kao oznake stvaratelja i primatelja pismena u svom radu?

Pregovarački postupak javne nabave s prethodnom objavom

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li naručitelj u pregovaračkom postupku javne nabave s prethodnom objavom, prije nego što zatraži dostavu inicijalnih ponuda, pozvati odabrane natjecatelje na pregovore o sadržaju dokumentacije za nadmetanje?

Oslobođenje od fiskalizacije pri obavljanju više različitih djelatnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Obveznik fiskalizacije obavlja promet od različitih registriranih djelatnosti. U kojem je slučaju taj obveznik oslobođen od obveze fiskalizacije?

Filteri