Informator broj 6088-6089 od 11. srpnja 2012. i 18. srpnja 2012.

UVODNIK

Položaj gospodarstva i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore

O stanju u gospodarstvu, a posebice u realnom sektoru i brodogradnji te njezinom položaju nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, o aktivnostima Hrvatske gospodarske komore, usmjerenim na pomoć gospodarskim subjektima u kreiranju, implementaciji i praćenju projekata iz pretpristupnih i postpristupnih EU fondova, poticanju poduzetništva i pomoći inovativnim subjektima u razvoju novih proizvoda i tehnologija, te suradnji s Vladom Republike Hrvatske, razgovaramo s gospodinom NADANOM VIDOŠEVIĆEM, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore.
Autor: Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Sadržaj

Uloga ugovora o osiguranju u poboljšanju položaja založnih vjerovnika
Autori: Loris Belanić Gabrijela Mihelčić

Stručni članak

U Informatoru, u broju 6083-6084 od 23. I 27. lipnja 2012., objavili smo članak pod naslovom »Sredstva otklanjanja posljedica smanjenja vrijednosti ili propasti zaloga« u kojem smo pisali o ovlastima založnog dužnika i založnog vjerovnika u slučaju smanjenja vrijednosti ili propasti zaloga prema pravilima stvarnog prava. U ovom članku, koji je nastavak spomenutog članka i čini s njim cjelinu, razmatramo ulogu ugovora o osiguranju u poboljšanju položaja založnog vjerovnika. Posebno izlažemo i mogućnosti ustupanja osigurnine založnom vjerovniku (vinkulacija police osiguranje).

Načelo monogamije u europskoj pravnoj tradiciji
Autori: Ivan Milotić Tomislav Petrinić

Stručni članak

U ovome članku autori razmatraju načelo monogamije u rimskoj pravnoj tradiciji s osvrtom na gledišta klasičnog i postklasičnog rimskog prava i njihov utjecaj na shvaćanja u Zakoniku kanonskog prava, hrvatskom Obiteljskom zakonu (Nar. nov., br. 116/03, 17/04, 136/04, 107/07, 57/11 i 61/11). Posebno autori analiziraju proklamaciju i zaštitu monogamije u pravu Europske unije na primjeru Smjernice 2003/86/EC, te iznoseći genezu ovog instituta kroz pravnu povijest izvode i određene zaključke u odnosu na razvoj hrvatskog obiteljskog prava i europskog prava.

O upisu nerazvrstanih cesta u zemljišne knjige
Autor: Ana-Marija Končić

Stručni članak

U članku dajemo odgovore na neka od najčešćih pitanja sa savjetovanja Novog informatora »Aktualnosti u području nekretnina«, koje je 23. travnja 2012. održano u Zagrebu, a odnose se na primjenu Zakona o cestama (Nar. nov., br. 84/11) u svezi s upisom nerazvrstanih cesta u zemljišne knjige.

Polugodišnji financijski izvještaji neprofitnih organizacija
Autor: Ivana Uroić

Stručni članak

Temeljni propis koji regulira područje izvještavanja neprofitnih organizacija je Uredba o računovodstvu neprofitnih organizacija (Nar. nov., br. 10/08 i 7/09). Neprofitne organizacije za razdoblje siječanj-lipanj 2012. sastavljaju financijske izvještaje prema odredbama te Uredbe i predaju ih do 30. srpnja 2012. FINI. Autorica u članku piše o sadržaju i popunjavanju propisanog obrasca za polugodišnje izvještavanje, s naglaskom na obračun amortizacije i utvrđivanje financijskog rezultata.

Utvrđivanje poreza na kuće za odmor, za 2012.
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Obveza plaćanja poreza na kuće za odmor postoji za sve pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor, pri čemu se iznos poreza utvrđuje poreznim rješenjem koje za poreznog obveznika donosi mjesno nadležna ispostava Porezne uprave, prema mjestu gdje se nalazi kuća za odmor. Pitanje korisne površine kuće za odmor je porezna osnovica za utvrđivanje poreza na kuće za odmor i važno je pitanje glede realnog utvrđivanja visine porezne obveze za 2012., o čemu autorica šire piše u nastavku.

Povreda prava na dom i pravično suđenje
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Otkaz stanarskog prava ne može se dati osobi koja stan ne koristi iz opravdanih razloga, te sudski nalog za iseljenje, u tom slučaju, predstavlja povredu prava na poštovanje doma

Izvanredni otkaz ugovora o radu
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslovi vožnje teretnog vozila, poslovi su koji zahtijevaju dodatnu vještinu i znanje, s obzirom na posljedice koje uporabom vozila od strane nevješte osobe mogu nastati, zato, ako takvi poslovi ulaze u opis poslova pojedinog radnog mjesta, oni moraju biti posebno uvedeni i ugovoreni u ugovoru o radu

Obvezno pravo – sporedna prava
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zakonska odredba da se cesijom glavnog potraživanja prenose i sporedna prava, kao primjerice kamate, dispozitivne je prirode. To znači da stranke ugovorom o cesiji mogu ugovoriti da se kamate ne prenose na cesionara

Redoviti otkaz ugovora o radu – razlozi za otkaz
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Otvaranje stečaja poseban je opravdani razlog za redoviti otkaz ugovora o radu

Upravni spor – odgodni učinak tužbe i privremena mjera

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se sastojati određivanje privremene mjere u upravnom sporu u određivanju odgodnog učinka tužbe?

Program otkupa vlastitih dionica

Vi pitate - mi odgovaramo

Koja je najveća cijena po kojoj mogu biti kupljene dionice u sklopu programa otkupa vlastitih dionica i koji je najveći dopušteni dnevni volumen kupnje dionica u sklopu tog programa?

Godišnji odmor i naknada za neiskorišteni godišnji odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

Radniku prestaje radni odnos. Ima gotovo cijeli godišnji odmor za 2012. neiskorišten. Možemo li mu isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora, budući da radnik prilično na tome inzistira?

Lovačke udruge – ugostiteljske i turističke usluge

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li lovačke udruge pružati ugostiteljske usluge i usluge u turizmu?

Filteri