Informator broj 6086-6087 od 04. srpnja 2012. i 11. srpnja 2012.

UVODNIK

Pravni sustav, ažurnost i pouzdanost zemljišnih knjiga, djelotvornost sudova i potreba donošenja Građanskog zakonika

Stabilan i dobro uređen pravni sustav preduvjet je gospodarskog i svakog drugog razvitka države. U tom smislu daljnja izgradnja i unapređenje našeg pravnog sustava koji u cijelosti još nije izgrađen prvorazredan je zadatak. O cjelovitosti pravnog poretka, o funkciji zemljišnih knjiga u našem pravnom poretku, postizanju njihove ažurnosti i pouzdanosti, o djelotvornosti sudova i mogućnostima njihove prilagodbe suvremenim potrebama, te o nužnosti donošenja Građanskog zakonika koji bi trebao biti središnje mjesto pravnog sustava prema kojem bi se trebali orijentirati ostali njegovi članovi, piše prof. emerit. dr. sc. NIKOLA GAVELLA.
Autor: prof. emerit. dr. sc. Nikola Gavella

Sadržaj

Naknada za zaštitu glazbenih prava
Autor: Irena Klemenčić

Stručni članak

Autorica u članku daje opis glavnih obilježja naknada u nadležnosti Hrvatskog društva skladatelja (u nastavku teksta: HDS), odnosno njegove službe ZAMP2. Naknade čine kolektivni sustav zaštite autorskih prava, određene su tarifom te obuhvaćaju brojne prigode i oblike iskorištenja glazbenih djela zaštićenih autorskom pravom. Objašnjene su osnove autorskog prava i načina zaštite tih prava, uz temeljne podatke o HDS-u i ZAMP-u te opis vrsta naknada i načina izračuna. Takvi uvjeti korištenja glazbenih djela osobito su prisutni u drugim gospodarskim granama, pogotovo u turističkim i ugostiteljskim objektima, o čemu opširnije pišemo u nastavku.

Oporezivanje nasljedstva i darova
Autor: Mirjana Mahović Komljenović

Stručni članak

Oporezivanje nasljedstva i darova uređeno je Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Nar. nov., br. 117/93 – 26/07 - Odluka USRH, 73/08 i 25/12 - u nastavku teksta: Zakon o financiranju). Tim su Zakonom uređeni izvori sredstava i financiranje poslova iz samoupravnog djelokruga županije, općine i grada, a to su prihodi iz vlastitih izvora, od zajedničkih poreza te od dotacija iz državnog i županijskog proračuna. Jedan od poreza koji mogu propisivati i ubirati županije je i porez na nasljedstva i darove, o kojem autorica opširno piše u članku.

Godišnji odmor državnih i lokalnih službenika, namještenika te dužnosnika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

Autorica se u ovom članku bavi pravom na korištenje godišnjeg odmora državnih i lokalnih službenika i namještenika, zaposlenih u državnim tijelima i upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravom na korištenje godišnjeg odmora izabranih dužnosnika u jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, koji svoju dužnost obavljaju profesionalno. S obzirom na to da sva materijalna i druga prava, koja proizlaze iz radnog odnosa službenika i namještenika, kao i prava na godišnji odmor, nisu dovoljno uređena Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te budući da za izabrane lokalne dužnosnike ne postoji poseban zakon, niti se u postojećim zakonima kojima se regulira njihov radnopravni status propisuju sva prava koja im pripadaju s osnove obavljanja dužnosti - posebna pozornost posvećuje se stjecanju prava na godišnji odmor, trajanju godišnjeg odmora, korištenju godišnjeg odmora za vrijeme trajanja raspolaganja, korištenju godišnjeg odmora za vrijeme od 180 dana nakon prestanka obavljanja lokalne dužnosti te naknadi plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

Naknada plaće za vrijeme bolovanja
Autor: Renata Turčinov

Stručni članak

Ovaj pregledni članak bavi se uvijek aktualnim pitanjem iz područja radnog prava i zdravstvenog osiguranja - naknadom plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja. Tako u članku pišemo o osobama koje imaju pravo na bolovanje, neprekidnom bolovanju, prethodnom osiguranju, utvrđivanju osnovice za naknadu plaće, visini te najnižem i najvišem iznosu te naknade, kao i o utjecaju prestanka radnog odnosa i obavljanja djelatnosti osobnim radom u tijeku bolovanja na isplatu naknade plaće.

Skupna stvar kao objekt lebdećeg založnopravnog osiguranja
Autor: Petar Radošević

Stručni članak

Institut skupne stvari, nakon što je više od jednog stoljeća bio odsutan iz kontinentalnih europskih pravnih poredaka, malo - pomalo doživljava svoju rehabilitaciju. Pritom on svoje mjesto nalazi, ponajprije, u sustavu založnog prava. Pitanje o kojem valja razmisliti da lege ferenda jest postoji li potreba za postojanje instituta skupne stvari kao objekta svih stvarnih prava, a ne samo založnog prava kako je to utvrđeno Zakonom o Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima.

Vraćanje radnika na posao i sklapanje novog ugovora o radu - u povodu jedne presude
Autor: Nikola Knežević

Stručni članak

U članku razmatramo jednu složenu pravnu situaciju. Pravomoćnom odlukom suda utvrđeno je da je otkaz radniku bio nedopušten i radnik je vraćen na posao. Poslodavac i radnik su radi izvršenja te sudske odluke sklopili novi ugovor o radu. Nakon toga je u revizijskom postupku donesena odluka da otkaz ugovora nije bio nedopušten. Postavlja se pitanje je li tim novim ugovorom o radu, sklopljenim radi izvršenja sudske odluke, zasnovan radni odnos ili nije.

Povreda ustavnih prava na osobnu slobodu i pravično suđenje i ustavno jamstvo pretpostavke nedužnosti
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Za produljenje pritvora nije dovoljno samo postojanje osnovane sumnje da je određena osoba počinila kazneno djelo, već se traži postojanje »osobitih okolnosti« koje opravdavaju bojazan da će ta osoba ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će počiniti kazneno djelo kojim »prijeti«

Zastara potraživanja pretplate za povremene publikacije
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Potraživanje pretplate za povremene publikacije zastarijeva za godinu dana, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena

Pravo na obnovu kuće
Sud: Upravni sud Rijeka

SENTENCE

Prebivanje u kući, za koju je podnesen zahtjev za obnovu, do početka ratnih operacija na području na kojem se kuća nalazi, nužna je pretpostavka za ostvarivanje prava na obnovu, propisana Zakonom o obnovi

Određivanje načina održavanja susreta i druženja s djetetom
Sud: Županijski sud Split

SENTENCE

Tko traži održavanje susreta i druženja s djetetom mora snositi i troškove nastale s tim u svezi, pa i onda kad je izložen znatnijim izdacima radi ostvarenja tog prava i ne može te troškove prebaciti na drugu osobu kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj, odnosno ne može samo iz tog razloga zahtijevati donošenje odluke o načinu održavanja susreta i druženja s djetetom

Upravni spor – objava presude

Vi pitate - mi odgovaramo

Treba li se kod primjene članka 61. stavak 5. Zakona o upravnim sporovima uzeti u obzir i odredba članka 37. stavak 3. tog Zakona?

Stjecanje prava na godišnji odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je zasnovao radni odnos na određeno vrijeme u veljači ove godine. Prije toga radio je više od godinu dana u drugom trgovačkom društvu. Između ta dva radna odnosa nije bilo prekida rada. Kada radnik stječe pravo na puni godišnji odmor - nakon šest mjeseci rada kod novog poslodavca ili u nekom drugom trenutku?

Ugošćivanje prijatelja u privatnom apartmanu

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li u apartmanu u kući u mojem privatnom vlasništvu ugostiti prijatelje, s tim da za njih platim boravišnu pristojbu, a da ne budem u prekršaju?

Najam stana na temelju prava doživotnog uživanja (stanovanja)

Vi pitate - mi odgovaramo

Suprug i ja s djecom živimo u kući (gornjem stanu) koja glasi na njegovo ime. Međutim, u prizemlju kuće (donjem stanu) živi moja svekrva koja, prema ugovoru kojeg je sklopila s mojim suprugom, a njezinim sinom, u tom stanu ima pravo doživotno živjeti. To pravo upisano je i u zemljišne knjige. Zanima me obuhvaća li to njezino pravo i pravo iznajmiti taj stan trećoj osobi?

Filteri