Informator broj 5988-5689 od 10. rujna 2008. i 17. rujna 2008.

UVODNIK

Ekonomska i socijalna razvijenost regija Republike Hrvatske

Status naše zemlje kao kandidatkinje za punopravno članstvo u Europskoj uniji podrazumijeva postojanje nacionalne regionalne politike na koju će se nadograđivati regionalna politika Europske unije. Autorica Ljerka Rajko, dipl oec., iz Zagreba u članku razmatra ekonomsku i socijalnu razvijenost regija Republike Hrvatske, upravo u kontekstu procesa kandidature za članstvo u Europskoj uniji i ostvarivanju prava na korištenje strukturnih fondova Europske unije.
Autor: Ljerka Rajko, dipl. oec.

Sadržaj

Preinaka tužbe – subjektivna
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je tužba podnesena protiv samostalne obrtničke radnje koja nema svojstvo pravne osobe, pa tužitelj, naknadno, kao tuženika naznači vlasnika te radnje, time tužba nije preinačena nego ispravljena

Izvanredni otkaz - razlozi za otkaz
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

S obzirom na prirodu poslovanja tužene (banka), čija se djelatnost temelji na odnosu povjerenja njezinih klijenata, radi očuvanja poslovnog ugleda, banka je ovlaštena sankcionirati radnje onih radnika koji narušavaju njezin poslovni ugled

Obvezno pravo – slanje oglasa
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Objava oglasa o prodaji nekretnine u stečajnom postupku, predstavlja poziv da se učini ponuda pod objavljenim uvjetima. Nakon prikupljanja ponuda potencijalnih kupaca, na stečajnom je upravitelju izbor koju će od podnesenih ponuda prihvatiti odnosno s kojim će ponuđačem sklopiti ugovor o prodaji

Obnova – pravo nasljednika na isplatu priznatog prava
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Nasljednici osobe kojoj je za života, pravomoćnim rješenjem, priznato pravo na potporu za popravak oštećene obiteljske kuće, imaju pravo na isplatu te potpore (Zakon o obnovi - Nar. nov., br. 24/96, 54/96, 87/96 i 57/00)

Usklađenje zemljišnoknjižnog stanja sa stvarnim

Vi pitate - mi odgovaramo

Rješenjem o nasljeđivanju iz 1991. godine imovinu ostaviteljice, radi se o kući i dvoru, naslijedila su tri nasljednika prvog nasljednog reda, s time da je tim rješenjem bila obuhvaćena cijela nekretnine, jer je pokojna ostaviteljica bila upisana kao samovlasnica u zemljišnoj knjizi. Na to rješenje žalio se suprug, tvrdeći da se radi o nekretnini koja je bila bračna stečevina, pa je bilo doneseno novo rješenje kojim se raspravlja samo 1/2 nekretnine. Takvo je rješenje i provedeno u zemljišnoj knjizi, te je danas stanje da je pok. ostaviteljica i nadalje upisana kao suvlasnica u . dijela, dok su na preostaloj polovici upisani njezini nasljednici, svaki u 1/6 dijela. Na koji način suprug ostaviteljice može ostvariti upis u zemljišnu knjigu na 1/2 dijela nekretnine, koja je neosporno njegova bračna stečevina i to mu nitko ne osporava, te je li moguće problem riješiti podnošenjem prijedloga za naknadno pronađenu ostavinsku imovinu.

Porezni tretman izdataka za službena putovanja vanjskih suradnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Za obavljanje određenih poslova često koristimo usluge vanjskih suradnika. S obzirom na to da smo neprofitna organizacija, mogu li se takvim osobama troškovi službenih putovanja i dnevnica nadoknađivati neoporezivo do propisanih iznosa?

Uzdržavanje izvanbračnog druga

Vi pitate - mi odgovaramo

Bila sam u izvanbračnoj zajednici koja je trajala pet godina. Budući da nemam sredstava za život, imam li pravo na uzdržavanje od svog izvanbračnog supruga?

Filteri