Informator broj 5923-5924 od 11. prosinca 2010. i 18. prosinca 2010.

UVODNIK

Prikaz Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu

Uz Državni proračun Republike Hrvatske za 2011. i projekcije za 2012. i 2013., na 20. sjednici Hrvatskog sabora, 23. studenoga 2010., donesen je i Zakon o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu. O najznačajnijim odrednicama toga Zakona i njegovom utjecaju na izvršavanje državnog proračuna, pišu autorice iz Ministarstva financija Republike Hrvatske, Sektora za normativno-pravne poslove Državne riznice.
Autor: Bernardica Rubčić, dipl. iur., Zagreb i Ana Zorić, dipl. iur., Zagreb

Sadržaj

Ustavna tužba - neiscrpljenost pravnog puta
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustavni sud neće pokrenuti postupak prije nego što je iscrpljen dopušteni pravni put, osim ako nije razvidno da bi za podnositelja nepokretanjem ustavnosudskog postupka mogle nastati teške i nepopravljive posljedice

Ugovor o darovanju - općenito
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Primjena pravnih pravila OGZ-a na ugovor o darovanju propisana je zakonom (čl. 27. Zakona o preuzimanju Zakona o obveznim odnosima, Nar. nov., br. 53/91)

Razvrgnuće suvlasništva na nekoliko stvari
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Bez prijedloga stranaka sud nije ovlašten razvrgnuti suvlasničku zajednicu na nekoliko stvari u smislu članka 52. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, već je dužan odlučiti primjenom odredbe članka 50. tog Zakona

Pomorsko pravo - preraspodjela radnog vremena
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslodavac ima pravo izvršiti preraspodjelu radnog vremena na te¬melju pisanog sporazuma s radničkim vijećem, u slučaju kad to zahtijeva narav posla. Način obavljanja poslova na brodu, kontinuitet rada i plovidbenog procesa, opravdani su razlozi za preraspodjelu radnog vremena. Tako odrađeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnica je u tijeku siječnja i veljače 2010. godine bila na roditeljskom dopustu, a ostatak godine koristi pravo na mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetova života. Nije koristila niti jedan dan godišnjeg odmora iz ove godine, niti hoće. Očekujemo da će se vratiti na posao u ožujku 2011. godine. Hoće li po povratku na rad imati pravo koristiti godišnji odmor iz 2010. godine?

Odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela

Vi pitate - mi odgovaramo

Tko je odgovorna osoba u pravnoj osobi i kako se utvrđuje njezina odgovornost?

Lokalna samouprava – odgovornost službenika – dužnost odbijanja izvršenja naloga

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li službenik u upravnom tijelu općine dužan izvršiti nalog pročelnika, za koji smatra da je suprotan odredbama Zakona u postupku provođenju natječaja?

Nasljeđivanje obrta i porezne obveze

Vi pitate - mi odgovaramo

Poslije smrti vlasnika naslijeđen je obrt. S obzirom na to da obrt ima porezni dug, koje su porezne obveze nasljednika vezano uz porez na dohodak?

Filteri