Informator broj 5905-5906 od 09. listopada 2010. i 16. listopada 2010.

UVODNIK

Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament

Ustav Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst, 55/01 - ispr. 76/10 i 85/10 - proč. tekst) u svojim odredbama članka 45., 144. i 146. sadržava pravo hrvatskih državljana da pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, sudjeluju u institucijama Europske unije. Građani Republike Hrvatske neposredno će biti zastupljeni u Europskom parlamentu gdje će putem svojih izabranih predstavnika odlučivati o stvarima iz njegove nadležnosti. Nakon Promjene Ustava Republike Hrvatske donesene na sjednici Hrvatskog sabora od 16. lipnja 2010., kojom je obavljeno usklađenje s pravnom stečevinom EU-a, na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 15. srpnja 2010. donesen je i Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament. U ovom broju, o sadržaju Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, piše Vesna Šiklić Odak, dipl. iur. iz Zagreba. Taj Zakon objavljen je u Nar. nov., br. 92/10 od 24. srpnja 2010., a stupa na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, osim odredaba članka 79., 80., 81. i 82. koje stupaju na snagu potpisivanjem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Autor: Vesna Šiklić Odak, dipl. iur.

Sadržaj

Zabrana povratnog djelovanja zakona i drugih propisa
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje

Obnova u ratu oštećene imovine
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Korisnik obnove nije ovlašten prodavati obnovljenu kuću prije zakonom predviđenog roka, bez suglasnosti nadležnog ministarstva, a u protivnom država ima pravo na vraćanje uloženog u obnovu.

Pravo intelektualnog vlasništva - pretpostavke za privremenu mjeru zbog povrede žiga; ograničenje učinka žiga
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Žig ne daje nositelju pravo zabraniti trećoj strani uporabu u trgovačkom prometu njezina imena, ako se tim imenom koristila prije trenutka prijave žiga i ako to ime nije zlonamjerno stečeno.

Zdravstveni karton, odobrenje pacijenta
Sud: Županijski sud Zagreb

SENTENCE

Bez odobrenja pacijenta sud nije ovlašten pribaviti njegov osobni zdravstveni karton.

Odgoda ovrhe

Vi pitate - mi odgovaramo

Postupa li ovršenikov poslodavac sukladno Ovršnom zakonu kada radi naplate novčane tražbine ne isplaćuje ovršeniku dio plaće, koji mu je zaplijenjen pravomoćnim rješenjem o ovrsi i nakon primitka rješenja o odgodi ovrhe? Zaplijenjeni dio plaće poslodavac ne isplaćuje ovrhovoditelju?

Zakon o općem upravnom postupku – načelo pristupa podacima i zaštite podataka

Vi pitate - mi odgovaramo

Stranka se obratila predstavkom upravnom tijelu s traženjem određenih podataka koji se odnose na izgradnju određenog dijela puta?

Obveza izvješćivanja o stanju inozemnog duga trgovačkog društva koje nije odabrano u statistički uzorak Hrvatske narodne banke

Vi pitate - mi odgovaramo

Domaće trgovačko društvo-rezident zaključilo je kreditni posao u inozemstvu čiji je rok povrata dulji od godine dana. Kada, za to trgovačko društvo, nastupa obveza izvješćivanja o kreditnom poslu s inozemstvom, iako nije u statističkom uzorku Hrvatske narodne banke glede kreditnih zaduženja prema inozemstvu?

Evidencija o radnom vremenu za vrijeme službenog puta

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je bio na službenom putu. Što ćemo upisati u rubriku »sati provedeni na službenom putu« evidencije o radnom vremenu? Upisuju li se ukupni sati službenog puta ili samo sati rada na tom putu?

Filteri