Informator broj 5895-5896 od 04. rujna 2010. i 11. rujna 2010.

UVODNIK

Turističko zemljište

U članku autorica prikazuje rješenja vlasničkog statusa turističkog zemljišta prema Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije (Nar. nov., br. 92/10), te način korištenja tih nekretnina putem koncesije. Posebno ukazuje na važnost sustava prostornog planiranja kao temelja za rješavanje prethodnog pitanja pri utvrđivanju vlasnika turističkog zemljišta, tj. utvrđivanja oblika i veličine zemljišnih čestica za koje je potrebno utvrditi vlasnika.
Autor: Desa Sarvan

Sadržaj

Naknada imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine – prava Republike Hrvatske
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Republika Hrvatska može ostvariti samo ona prava koja može ostvariti svaki drugi prijašnji vlasnik, što znači da ako neka nekretnina ne bi mogla biti vraćena u vlasništvo prijašnjem vlasniku, tada pravo na naturalni povrat nema ni Republika Hrvatska

Izvanredni otkaz - razlozi za otkaz
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Fizički napad i prijetnja smrću poslodavcu osobito je teška povreda obveze iz radnog odnosa radnika, sve i ako je tome prethodio verbalni sukob poslodavca i radnika, te opravdava donošenje odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu radniku

Pomorsko pravo - podzakup broda
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ugovor o podzakupu broda proizvodi pravne učinke samo uz zakupodavčev pisani pristanak

Mirovinsko osiguranje - ozljeda na radu izvan osiguranja
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Tjelesno oštećenje nije nastalo kao posljedica ozljede na radu ako je ozljeda nastala za vrijeme rada na okupiranom području Republike Hrvatske, a odbijen je zahtjev za konvalidaciju staža osiguranja na temelju Zakona o konvalidaciji i Uredbe za provođenje Zakona o konvalidaciji za upravno područje rada, zapošljavanja, mirovinskog i invalidskog osiguranja, doplatka za djecu, socijalne skrbi i zaštite vojnih i civilnih invalida rata

Obveza utemeljenja radničkog vijeća – ako postoji sindikalni povjerenik

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li kod poslodavca biti utemeljeno radničko vijeće ako je imenovan sindikalni povjerenik koji je preuzeo sva prava i obveze radničkog vijeća?

Predujam poreza na dohodak od samostalnih djelatnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Rješenjem Porezne uprave plaćamo predujam poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Budući da nam se mogućnost ostvarivanja prihoda znatno smanjila, nismo u mogućnosti podmirivati propisanu visinu predujma. Imamo li pravo na smanjenje visine predujma i i kako ga ostvariti?

Lokalna samouprava – određivanje koeficijenata za obračun plaće

Vi pitate - mi odgovaramo

Smiju li u općinskoj odluci o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika biti navedena samo radna mjesta koja su u vrijeme donošenja odluke sistematizirana pravilnikom o unutarnjem redu?

Sastav ostavine

Vi pitate - mi odgovaramo

Unose li se, prilikom utvrđivanja sastava ostavine, u rješenje o nasljeđivanju i nekretnine za koje je među nasljednicima neosporno da su ostaviteljevo vlasništvo, iako nisu u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo ostavitelja već kao vlasništvo treće osobe?

Filteri