Informator broj 5891-5892 od 21. kolovoza 2010. i 28. kolovoza 2010.

UVODNIK

Novine u raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi

Novom se Uredbom o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (Nar. nov., br. 74/10) unose proceduralne novine u odnosu na dotadašnja rješenja, otklanjaju nedorečenosti i problemi uočeni u primjeni dotadašnje Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (Nar. nov., br. 8/06, 8/07 i 13/08) te skraćuje postupak provedbe javnog natječaja i internog oglasa. Stoga autorica u ovom članku piše o novinama u sadržaju te nove Uredbe koja je stupila na snagu 16. lipnja 2010. godine.
Autor: Sanda Pipunić, dipl. iur.

Sadržaj

Parnični postupak – uznemiravanje na radnom mjestu
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako Ustavni sud utvrdi da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari, odbacit će ustavnu tužbu

Pravo trgovačkih društava – odgovornost zadrugara
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Za obveze zadruge solidarno odgovaraju svi zadrugari. Zbog toga, ako vjerovnik protiv zadruge ima ovršnu ispravu, on može (ako su za to ispunjene pretpostavke iz Ovršnog zakona) predložiti određivanje privremene mjere i protiv zadrugara

Osobni odbitak po osnovi izgradnje stambenog prostora
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Porezni obveznik je u svrhu ostvarenja prava na osobni odbitak po osnovi izgradnje stambenog prostora, dužan dostaviti dokaz da gradnju stambenog prostora izvodi na temelju ugovora zaključenog s registriranim izvođačem

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor – što obuhvaća

Vi pitate - mi odgovaramo

Obuhvaća li naknada za neiskorišteni godišnji odmor i preneseni dio neiskorištenog godišnjeg odmora iz prethodne kalendarske godine?

Prijava naknadnog vlasničkog ulaganja u stranu osobu - nerezidenta

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo iz Republike Hrvatske izvršilo je naknadno vlasničko ulaganje u stranu osobu - nerezidenta. Je li to trgovačko društvo u obvezi prijaviti to naknadno vlasničko ulaganje Hrvatskoj narodnoj banci?

Zabrana uzimanja alkohola i drugih sredstava ovisnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li poslodavac udaljiti radnika s rada ako je pod utjecajem alkohola, u slučaju kad to ne može provjeriti jer radnik odbija pristupiti provjeri?

Komunalno gospodarstvo – komunalna naknada

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se obračunava komunalna naknada u slučaju kada se u tijeku godine u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti (hotelu i apartmanskom naselju) promijene pravni subjekti, vlasnici, odnosno korisnici tih nekretnina?

Filteri