Informator broj 5889-5890 od 14. kolovoza 2010. i 21. kolovoza 2010.

UVODNIK

Provođenje nužnih reformi – doprinos državnih tijela i političkih stranaka

Kakvo je gospodarsko i socijalno stanje u našoj zemlji, koliko se odgovorno pristupa reformama i koliko su državna tijela i političke stranke spremne zajednički pridonijeti našem stalnom članstvu u EU, temelji li se javno mnijenje kod nas na stvarno objektivnim, cjelovitim i pravodobnim informacijama kao i o drugim aktualnim pitanjima, za naše čitatelje svoja zapažanja i ocjene dao je prof. dr. sc. JOSIP KREGAR, predstojnik Katedre za sociologiju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Autor: prof. dr. sc. Josip Kregar

Sadržaj

Utvrđenje statusa zaštićenog najmoprimca – prestanak stanarskog prava zbog napuštanja stana
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Napuštanje stana i nepoduzimanje bilo kakvih pravnih radnji u smislu zaštite prava u razdoblju nekorištenja stana, dostatan je razlog za odbijanje tužbenog zahtjeva bivšeg nositelja stanarskog prava za utvrđenje pravnog položaja zaštićenog najmoprimca na stanu

Parnični postupak – postupak pred prvostupanjskim sudom – dokazi i izvođenje dokaza
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

U parničnom se postupku ne smije kao dokaz koristiti snimka telefonskog razgovora načinjena bez dopuštenja i znanja sudionika tog razgovora

Materijalni nedostaci stvari u međunarodnoj prodaji robe – sniženje cijene
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kupac iz ugovora o međunarodnoj prodaji robe gubi pravo pozivati se na nedostatak neusklađenosti robe ako o tome nije prodavatelju u razumnom roku poslao obavijest u kojoj je naveo prirodu nedostatka. Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o materijalnim nedostacima stvari, umjesto ugovorene cijene kupljene stvari, u obvezi je isplatiti prodavatelju sniženu cijenu koja odgovara vrijednosti stvarno isporučene stvari

Porez na dohodak – dohodak ostvaren do 1. siječnja 2003.
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Dohodak ostvaren do 1. siječnja 2003. ne može se utvrđivati na temelju odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 150/02)

Ugostiteljstvo – udruge

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li se u prostorima registriranih udruga koje nisu ugostiteljski objekti, a koje služe za druženje članova, točiti vino i pivo?

Pravno sljedništvo bivših crkvenih zaklada

Vi pitate - mi odgovaramo

Imovina (nekretnina) nije oduzeta za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine niti je oduzet posjed nadbiskupiji. Kao vlasnik još je uvijek upisana bivša dijecezanska crkvena zaklada. Je li nadbiskupija pravni sljednik nekadašnje crkvene zaklade odnosno jesu li te nekretnine danas u vlasništvu nadbiskupije?

Otpis poreznog duga

Vi pitate - mi odgovaramo

Proveden je postupak ovrhe i porezni dug nije u tom postupku bilo moguće naplatiti. Može li se taj dug otpisati i na koji način?

Filteri