Informator broj 5887-5888 od 07. kolovoza 2010. i 14. kolovoza 2010.

UVODNIK

Referendum građanske inicijative u Europi

Uvođenje referenduma građanske inicijative u postkomunističke, tranzicijske zemlje može, suprotno željama pisaca ustava, proizvesti trajne negativne učinke u političkim sustavima tih država. Referendum građanske inicijative u razvijenim demokracijama uvijek predstavljan prijetnju demokratski izabranoj državnoj vlasti, u političkoj mu je prirodi da želi osujetiti političke programe i ciljeve izbornih pobjednika te ugroziti sklapanje kompromisa između parlamentarnih političkih stranaka, kako ističe autorica prof. dr. sc. BILJANA KOSTADINOV, profesorica na Katedri za ustavno pravo. u ovom tekstu. Donošenje odluka podložno je utjecaju vizualnih medija, mogućnost manipulacije uvijek je prisutna. Neuvažavanje poredbenog iskustva drugih zemalja dovelo je u Republici Hrvatskoj, prema našem mišljenju, do usvajanja rješenja kakvo po širini područja i po uvjetima primjene ne poznaju ustavi razvijenih demokracija. Nije utvrđena mogućnost oblikovanja protuprijedloga od strane Hrvatskog sabora i stavljanja oba prijedloga na referendum. Ne govori se o zabrani raspisivanja referenduma u posljednjoj godini legislature i u šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora ili godinu dana nakon raspuštanja parlamenta. Rok za prikupljanje potpisa je izuzetno kratak, prema našem mišljenju, izuzetno kratak.
Autor: prof. dr. sc. Biljana Kostadinov

Sadržaj

Upravni spor radi primitka u hrvatsko državljanstvo
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Osoba koja je rođena na teritoriju Republike Hrvatske, a do podnošenja zahtjeva ima u Republici Hrvatskoj neprekidno prijavljeno prebivalište najmanje pet godina, može steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavak 1., 2., i 4. Zakona o hrvatskom državljanstvu

Naknada parničnih troškova prema uspjehu u parnici
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad jedna stranka u cijelosti izgubi parnicu, sud nije ovlašten odrediti da svaka stranka snosi svoje troškove, neovisno o tome koje je materijalnopravne odredbe primijenio

Radno pravo – potraživanje otpremnine
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Radnik kojem poslodavac otkaže ugovor o radu zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, nema pravo na otpremninu

Prostorno uređenje – lokacijska dozvola – ruševina
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ruševina se ne može smatrati postojećom građevinom, stoga nije moguće izdati lokacijsku dozvolu za njezinu rekonstrukciju

Zabilježba da je prijenos izvršen radi osiguranja

Vi pitate - mi odgovaramo

Priječi li zabilježba u zemljišnim knjigama da je fiducijarni prijenos izvršen radi osiguranja, promet tih nekretnina?

Naknade koje fizičkim osobama u svojstvu svjedoka isplaćuju sudovi

Vi pitate - mi odgovaramo

Osobama koje su u sudskim sporovima svjedoci, sud isplaćuje naknadu za pokriće troškova dolaska na sud, troškova noćenja i druge nužne troškove vezane uz dolazak na ročište. Jesu li te naknade oporezive?

Ugostiteljska djelatnost – isticanje cijena u smještajnim objektima

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li iznajmljivači dužni istaknuti cijene usluga u svojim smještajnim kapacitetima, mogu li te cijene biti tjedne te je li obvezatno isticanje cijena usluga u kunama ili one mogu biti, primjerice, istaknute i u eurima?

Neovlašteni podzakup poslovnog prostora

Vi pitate - mi odgovaramo

Grad je putem javnog natječaja dao u zakup poslovni prostor jednoj pravnoj osobi, koja ga je dala fizičkoj osobi u podzakup, iako mogućnost ugovaranja podzakupa ugovorom između Grada i pravne osobe nije bila predviđena. Koja je pravna sudbina treće osobe (podzakupnika)?

Turizam – turistički pratitelji

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li turistička agencija koja organizira paket-aranžmane odnosno izletničke programe plovnim objektima, obvezatna na tim putovanjima angažirati turističke vodiče i turističke pratitelje?

Filteri