Informator broj 5800-5801 od 07. listopada 2009. i 14. listopada 2009.

UVODNIK

U povodu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke

Donošenje »kriznog« Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Nar. nov., br. 94/09) od početka je bilo popraćeno dvojbama o njegovoj svrhovitosti, socijalnoj prihvatljivosti i ustavnopravnoj korektnosti. Uz to su se javile i specifične dvojbe s obzirom na način primjene Zakona i mogućnosti povrata plaćenoga (ustegnutoga), na ime posebnog poreza u postupku ponavljanja, u slučaju da Ustavni sud ukine Zakon. Novim dvojbama ustavnopravne prirode popraćeno je donošenje drugoga Zakona o posebnom porezu, na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke (Nar. nov., br. 119/09). Autor, stoga, ukazuje na određena pitanja, analizira ih i pokušava pronaći moguće odgovore i iznosi svoje mišljenje o tom problemu.
Autor: mr. sc. Miljenko A. Giunio

Sadržaj

Kupoprodaja nekretnina
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Obveza prodaje nekretnina putem javnog nadmetanja, prema odredbama Zakona o prometu zemljišta i zgrada, odnosila se na radne organizacije i društveno-političke zajednice, kao prodavatelje, a ne primjenjuje se na društvene organizacije i trgovačka društva.

Odgovornost u svezi s obavljanjem poslova od javnog interesa - održavanje cesta
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

O razvrstavanju cesta

Carinski dužnik - izravno zastupanje
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ako u carinskom postupku nije podnesena vjerodostojna isprava o ovlaštenju za izravno zastupanje, radi se o neizravnom zastupanju te je carinski dužnik osoba za čiji je račun carinska deklaracija podnesena.

Pravo trgovačkih društava - sazivanje glavne skupštine
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako se pri sazivanju glavne skupštine ne odredi kada će se održati sljedeća glavna skupština, te ako na onoj koja je sazvana ne bude kvoruma koji je određen statutom, morati će se, zbog nedostatka kvoruma, ponovno sazvati glavna skupština i objaviti dnevni red. Međutim, ako je na sazvanoj glavnoj skupštini bio prisutan potreban kvorum, pa je tako sazvana glavna skupština i donijela određene odluke, nenavođenje datuma i mjesta održavanja nove glavne skupštine u pozivu za glavnu skupštinu ne čini donesene odluke pobojnima.

Odustanak od prijedloga za ponavljanje postupka

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li moguće odustati od uloženog prijedloga za ponavljanje parničnog postupka?

Hrvatski sabor – dužnosnici

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li zastupnik u Hrvatskom saboru za članstvo u nadzornom odboru trgovačkog društva primati naknadu?

Vremenska razdoblja u kojima se obavlja zaštitno pohranjivanje podataka iz popisa turista u turističkoj zajednici

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojim se vremenskim razdobljima obavlja zaštitno pohranjivanje zaprimljenih prijava i odjava turista u turističkoj zajednici?

Noćni rad žena u industriji

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li žena koja radi u drvnoj industriji, a kojoj je prema Zakonu o radu zabranjen noćni rad, dati svoj pristanak na taj rad ako inače nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izuzeće od zabrane noćnog rada?

Filteri