Informator broj 5794-5795 od 16. rujna 2009. i 23. rujna 2009.

UVODNIK

Prilog raspravi o reformi hrvatskog ustavnog sudovanja

U ovom članku prof. dr. sc. Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske, nastoji odgovoriti na pojedina pitanja vezana uz potrebne promjene ustavnog okvira ustavnog sudovanja u Republici Hrvatskoj. Stoga se u članku razmatra način uređenja apstraktne i konkretne ustavne kontrole zakona i drugih propisa te postupak zaštite individualnih ustavnih prava u pojedinačnim slučajevima u hrvatskom ustavnopravnom poretku koji je danas na snazi. U ovom, prvom nastavku autorica iznosi problem određenja ustavne kontrole pravnih normi i individualnih ustavnih prava u Republici Hrvatskoj. U okviru te teme razmatra se postojeće uređenje ustavne kontrole pravnih normi u Republici Hrvatskoj. U sljedećem nastavku donijet ćemo nastavak članka, u kojem autorica iznosi prijedloge novog uređenja apstraktne ustavne kontrole pravnih normi u Republici Hrvatskoj i konkretne ustavne kontrole pravnih normi u Republici Hrvatskoj. Isto tako, obradit ćemo temu uređenja instituta ustavne tužbe.
Autor: prof. dr. sc. Jasna Omejec

Sadržaj

Parnični postupak – proglašavanje suda mjesno nenadležnim
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Isključiva mjesna nadležnost suda prema sjedištu javnog bilježnika za donošenje odluke u povodu prigovora protiv rješenja o ovrsi, nema utjecaja na mjesnu nadležnost suda u parničnom postupku koji je nastavljen kao u povodu prigovora protiv platnog naloga i on se može oglasiti nenadležnim i ustupiti predmet nadležnom sudu

Subrogacija – općenito
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je zajmoprimac u sporazumu sa zajmodavcem ispunio obveze zajmodavca kao dužnika prema vjerovniku, na ispunitelja su na temelju ugovorne personalne subrogacije prešla prava vjerovnika prema dužniku (zajmodavcu), što uključuje i sporazumni prijeboj obveze zajmoprimca s tražbinom nastalom subrogacijom u visini plaćenih iznosa

Otpremnine
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Državnom službeniku kojem je državna služba prestala po sili zakona, istekom roka raspolaganja, a ne zbog njegove invalidnosti, ne pripada pravo na otpremninu kao u slučaju ozljede na radu ili profesionalne bolesti

Lokacijska dozvola – primjena prostornog plana
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Odredbe članka 10. Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana (bivše), Općine M. za područje Grada M., te Općina B., T. i P. (Sl. gl. Županije S.-d., br. 10/99), treba tumačiti tako da se na građevnim područjima Grada, te ostalih naselja do izrade Generalnog urabanističkog plana, odnosno Urbanističkog plana uređenja, na temelju smjernica za izdavanje lokacijskih dozvola iz ovog Plana, mogu graditi svi objekti koji se spominju u članku 14. navedene Odluke.

Rok za izvanredni otkaz

Vi pitate - mi odgovaramo

Kada poslodavac radniku daje izvanredni otkaz ugovora o radu, a posljednji dan roka od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji pada u nedjelju, računa li se nedjelja u taj rok?

Odgovornost poslodavca za propuštenu obustavu i isplatu dospjelih obroka

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li sud u ovršnom postupku ovrhovoditelju obustaviti naknadu ukupne štete koju je pretrpio zbog toga jer poslodavac nije postupio prema rješenju o ovrsi?

Komunalna naknada

Vi pitate - mi odgovaramo

Hoće li se postupak ovrhe duga komunalne naknade kao novčanog potraživanja, nakon stupanja na snagu Zakona o općem upravnom postupku (Nar. nov., br. 47/09), provoditi u sudskom postupku?

Obveza trgovačkog društva za tromjesečnim izvješćivanjem o inozemnim vlasničkim ulaganjima

Vi pitate - mi odgovaramo

Trgovačko društvo iz Republike Hrvatske ima vlasnička ulaganja u inozemstvu i ušlo je u uzorak za provođenje tromjesečnog istraživanja o inozemnim vlasničkim ulaganjima. Do kada traje obvezujuće tromjesečno izvješćivanje trgovačkog društva o inozemnim vlasničkim ulaganjima?

Filteri