Informator broj 5784-5785 od 12. kolovoza 2009. i 19. kolovoza 2009.

UVODNIK

O Prijedlogu Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Na 13. izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora održanoj 27.-31. srpnja, 30. srpnja 2009. prošao je prvo čitanje u redovitoj proceduri Prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako je taj Zakon od vitalnog značenja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, te je rezultirao brojnim upitima i širom raspravom, tako u ovom broju donosimo primjedbe i prijedloge rješenja za poboljšanje tekst Prijedloga Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, dr. sc. ALEN RAJKO, dipl. iur. iz Opatije, iznosi svoje prijedloge i mišljenja kao prilog raspravi o tekstu tog važnog Prijedloga Zakona.
Autor: dr. sc. Alen Rajko

Sadržaj

Apstraktna kontrola ustavnosti Zakona o sudovima – pozitivna diskriminacija
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Prednost pri zapošljavanju, kako je to propisano osporenim odredbama stavka 7. i 8. članak 74. Zakona o sudovima, valja promatrati kao posebnu pozitivnu mjeru u korist pripadnika nacionalnih manjina

Zastara tražbine – naknade štete prouzročene kaznenim djelom
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je kazneni postupak obustavljen na temelju Zakona o oprostu od krivičnog progona i postupka za krivična djela počinjena u oružanim sukobima i u ratu protiv Republike Hrvatske, ne dolaze do primjene odredbe o zastari potraživanja naknade štete počinjene kaznenim djelom

Pravo intelektualnog vlasništva – tehničko unapređenje
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Autor tehničkog unapređenja dužan je o tehničkom unapređenju obavijestiti pravnu osobu u kojoj je zaposlen. Međutim, to ne znači da je on o tehničkom unapređenju dužan obavijestiti isključivo tijelo unutar te pravne osobe zaduženo za tehnička unapređenja, već obavijest može uputiti i direktoru ili nekoj drugoj ovlaštenoj osobi u pravnoj osobi, ovisno o tome radi li se o tajnom izumu kod kojeg je potrebno poduzeti mjere za očuvanje tajnosti

Branitelji – naknada plaće
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ne postoji mogućnost da se za isto vrijeme primanja naknade plaće s jedne osnove primi isplata (odnosno razlika u iznosu) s druge pravne osnove (čl. 14. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji - Nar. nov., br. 108/96 i 23/01)

Osobni odbitak za zdravstvene usluge

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li porezni obveznik pravo na uvećani osobni odbitak za izdatke nastale za zdravstvene usluge uzdržavanih članova uže obitelji, koje je platio vlastitim sredstvima?

Zapošljavanje stranaca

Vi pitate - mi odgovaramo

Kad poslodavac želi zaključiti ugovor o radu sa strancem koji ima odobreni stalni boravak u Republici Hrvatskoj na temelju braka s hrvatskom državljankom, mora li takav stranac imati radnu dozvolu, te mora li poslodavac prijaviti policijskoj postaji zapošljavanje takve osobe?

Umanjenje plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Pojasnite nam odredbu članka 2. Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava (Nar. nov., br. 83/09), kojom se određuje da se plaće predsjednika i članova uprava ne mogu odrediti u većem iznosu od 3,2 prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u RH, za mjesec travanj, prema Državnom zavodu za statistiku (5.295,00 kn). Uvećava li se taj iznos plaće za dodatke, primjerice, po osnovi minulog rada i možebitnih poreznih olakšica ili je tom odredbom propisan konačni i apsolutan iznos plaće?

Lokalna samouprava – preustroj i razrješenje pročelnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li ukidanje upravnog tijela jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave razlog za razrješenje pročelnika tog tijela?

Filteri