Informator broj 5754-5755 od 29. travnja 2009. i 06. svibnja 2009.

UVODNIK

Novele zakona u području prava industrijskog vlasništva nakon zatvaranja Poglavlja 7. u pregovorima Republike Hrvatske i Europske unije

Predmet ovog članka su novele zakona kojima se uređuje područje prava industrijskog vlasništva, o čemu piše autorica Romana Matanovac Vučković, asistentica na Katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Žalbenih vijeća u području prava industrijskog vlasništva. Naime, te novele donesene su nakon zatvaranja Poglavlja 7. u pregovorima Republike Hrvatske i Europske unije, a odnose se na Zakon o patentu. U sljedećem broju nastavit ćemo s obradom ove teme, pišući o Zakonu o žigu i Zakonu o industrijskom dizajnu.
Autor: Romana Matanović Vučković

Sadržaj

Siničić protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Odbijanje podnositelja da preuzme vozilo za koje je vještak utvrdio da nije u ispravnom stanju ne može se uzeti na njegovu štetu. Posljedično, razdoblje od šest godina, u kojem nije provedena pravomoćna presuda kojom je naložen povrat vozila u ispravnom stanju, predstavlja povredu prava na pošteni postupak i mirno uživanje vlasništva

Ugovor o kupoprodaji – sankcije pravnih nedostataka
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je nadležno tijelo oduzelo kupcu automobil jer je bio ukraden, ugovor o prodaji raskinut je prema samom zakonu

Pomorsko pravo – naknada štete zbog gubitka profesije pomorca
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pri ocjeni postoji li šteta zbog gubitka profesije pomorca, sud treba ispitati je li oštećenikovo trajno zanimanje pomorsko ili nije. Ako je oštećenikovo trajno zanimanje vezano uz nastavničku struku, a ne uz pomorsko zvanje, odnosno ako je u vrijeme ozljeđivanja oštećenik bio u radnom odnosu kao nastavnik, on nema pravo na naknadu štete s osnove gubitka profesije pomorca (čl. 161. Pomorskog zakonika - Nar. nov., br. 17/94, 74/94 i 43/96)

Porez na dohodak – otpis pozajmice
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Otpisom pozajmice u korist primatelja navedeni iznos postaje njegov dohodak i podliježe obvezi plaćanja poreza na dohodak

Porez na promet nekretnina – zaštićeni najmoprimci

Vi pitate - mi odgovaramo

Živimo u konfisciranom stanu kao zaštićeni najmoprimci (bivši nositelj stanarskog prava) i suvlasnici. Naime, polovina stana je vraćena nasljednicima osoba kojima je konfiscirana imovina, te smo s njima sklopili ugovor o zaštićenom najmu. Druga polovina je pripala državi, koju smo od nje otkupili. Tako smo sada u suvlasničkom odnosu. Kada smo kupovali polovinu stana od države, bili smo oslobođeni plaćanja poreza. Sada pokušavamo otkupiti drugu polovinu stana od osoba kojima je vraćena imovina. Zanima nas jesmo li dužni platiti porez na promet nekretnina u slučaju kupnje te druge polovine stana?

Nedjeljivost dionice

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li se prenijeti, primjerice, samo upravljačka prava, tako da nositelj tih prava sudjeluje u radu glavne skupštine (sudjeluje u raspravi i glasuje), a da pravo na dividendu pripada drugoj osobi?

Ništavost ugovora o doživotnom uzdržavanju

Vi pitate - mi odgovaramo

Otac koji ima troje djece, nedavno je sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju s najmlađim sinom, prema kojem sinu nakon očeve smrti prelaze u vlasništvo sve njegove nekretnine. Ostala dvojica sinova smatraju da su oštećeni budući da kada jednog dana otac umre, ne će naslijediti ništa, jer se imovina obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju ne uračunava u ostavinu. Smatraju da je ugovor fraudolozan, jer je sklopljen s isključivom namjerom da jedan sin dobije sve, a ostala dva ništa. Može li se takav ugovor osporavati?

Lokalna samouprava – knjižnice

Vi pitate - mi odgovaramo

Općina je osnivač ustanove u kulturi, a prije raspisivanja izbora oglašena je potreba za zapošljavanjem jednog knjižničara. Poglavarstvo (kao upravno vijeće ustanove) trebalo bi od dana lokalnih izbora (17. svibnja) okončati postupak izbora prema pristiglim molbama za knjižničara. Postoji li zapreka za donošenje odluke o izboru odnosno nakon toga i zapošljavanje osobe na poslove knjižničara, s obzirom na Zakon o postupku primopredaje vlasti?

Filteri