Informator broj 5720-5722 od 31. prosinca 2008. i 07. siječnja 2009.

UVODNIK

Hrvatska, država ljudskih prava

U Zagrebu je, 2. prosinca 2008., održan Okrugli stol na temu »Hrvatska, država ljudskih prava – 18 godina poslije«, koji su u povodu 60. obljetnice Deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima organizirali Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava. Uvodno izlaganje imala je prof. dr. sc. NINA VAJIĆ, sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja je istaknula: »Posebna mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu sudjelovati u radu ovog Okruglog stola u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Uvijek se ponovno radujem svakom razgovoru o zaštiti ljudskih prava, a napose kad je to u Republici Hrvatskoj.« Stoga, u nastavku članka donosimo izlaganje prof. dr. sc. Nine Vajić, sutkinje Europskog suda za ljudska prava, u povodu 60 godina Opće deklaracije UN o pravima čovjeka i 10-godišnjice sudjelovanja Republilke Hrvatske u radu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Autor: prof. dr. sc. Nina Vajić

Sadržaj

Revizija – nepravovremenost
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Revizija se izjavljuje u roku 30 dana od dostave drugostupanjske presude

Pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika – pravne posljedice pobijanjem
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Pravna posljedica pobijanja pravnog posla dužnika u dijelu kojem se stečajni vjerovnici izravno oštećuju, nije ništavost tog pravnog posla. U tom dijelu riječ je o pravnoj radnji koja je bez pravnog učinka prema stečajnoj masi

Ovršni postupak – prethodna mjera
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Time što je sud rješenje o ovrsi javnog bilježnika u povodu prigovora ovršenika djelomično ukinuo, i to u dijelu u kojem je određena ovrha, dok je u dijelu kojim je ovršeniku naloženo plaćanje odredio da će se postupak provesti kao u povodu prigovora protiv platnog naloga, sud je javnobilježničko rješenje o ovrsi izjednačio sa svojim rješenjem, pa je stoga i na temelju tog rješenja moguće odrediti prethodnu mjeru

Prijelaz na osiguratelja osiguranikovih prava prema odgovornoj osobi (subrogacija)
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Za primjenu odredbe prema kojoj isplatom naknade iz osiguranja na osiguratelja ne prelaze prava prema odgovornoj osobi kad je štetnik, između ostalog, radnik osiguranika, nije dovoljno da je radnik samo faktično obavljao rad za osiguranika

Vlasništvo – osnivanje služnosti i naknada
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Za donošenje odluke o osnivanju i naknadi prava služnosti polaganja elektroenergetskih niskonaponskih kablova i postavljanja uličnih ormarića na javnim površinama u korist organizacije za distribuciju električne energije, nadležan je sud

Pomorsko pravo – plaćanje lučkih pristojbi
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ne postoji obveza plaćanja lučkih pristojbi za korištenje luke koja nije proglašena lukom otvorenom za javni promet. Ako je sud u upravnom sporu poništio upravni akt kojim je luka bila proglašena lukom otvorenom za javni promet, predmet se vraća u stanje u kojemu se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen. U lukama koje nisu otvorene za javni promet, lučka uprava nije ovlaštena na naplatu lučkih pristojbi

Revizija iz radnog spora
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Sudski raskid ugovora o radu može tražiti samo onaj radnik kojemu je nedopušteno otkazan ugovor o radu (sudskom odlukom je otkaz ugovora o radu utvrđen kao nedopušten)

Upravni postupak – ista upravna stvar
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Ne radi se o istoj stvari o kojoj je već riješeno ako se novi zahtjev odnosi na drugo vremensko razdoblje, bez obzira na to što je pravna osnova zahtjeva ista kao u stvari u kojoj je već doneseno rješenje (čl. 125. st. 2. Zakona o općem upravnom postupku - Nar. nov., br. 53/91 i 103/96 - Odluka USRH)

PDV i računi u graditeljstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Za izvedene radove u graditeljstvu učinjena je privremena obračunska situacija i potvrđena od strane nadzornoga tijela. Treba li za te radove izdati račun ili obračun privremene situacije ujedno predstavlja računa?

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

Vi pitate - mi odgovaramo

Vezano uz primjenu članka 33. i 34. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji se primjenjuje od 6. studenoga 2008., je li u vremenu u kojem su se vlasnici i korisnici zatvorenog prostora dužni uskladiti s odredbama tog Zakona, tj. do 6. svibnja 2009., dopušteno pušenje u slastičarnicama i zdravljacima, kao i u cjelokupnom prostoru za usluživanje gostiju ostalih vrsta ugostiteljskih objekata, pa i onih u kojima se uslužuje hrana?

Prava radnika za rad na božićne blagdane

Vi pitate - mi odgovaramo

Radio sam 25. i 26. prosinca 2008., za vrijeme božićnih blagdana. Prema Zakonu o radu radnik za vrijeme rada na blagdan ima pravo na povećanu plaću. Koja su još pripadajuća prava radnika za rad u navedene dane?

Naknadno pronađena imovina

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako treba postupiti u slučaju kada je nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađena imovina?

Uredsko poslovanje – određivanje klasifikacijske oznake

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se određuje klasifikacijska oznaka (KLASA) kao brojčana oznaka predmeta u uredskom poslovanju tijela državne uprave?

Pijanstvo na domjenku i otkaz ugovora o radu

Vi pitate - mi odgovaramo

Radnik je u pijanom stanju na božićnom domjenku poslodavca, izvrijeđao trojicu poslovnih partnera te im uputio mnogo pogrdnih riječi, a sve vezano uz poslovnu suradnju njih i poslodavca. Poslovni su partneri, vidljivo uzrujani, napustili domjenak i rekli direktoru da će dobro razmisliti hoće li ubuduće nastaviti suradnju. Budući da se radi o važnim poslovnim partnerima, čija suradnja s poslodavcem donosi značajne prihode, poslodavcu je tim činom nanesena sramota te narušen poslovni ugled, a moguće je da će, ako dođe do prekida suradnje, doći do smanjenja prihoda u idućoj godini. Poslodavac želi sankcionirati radnika za njegov čin i ponašanje. Može li mu se dati otkaz ugovora o radu?

Izvještavanja rezidenta o kreditnoj zaduženosti prema inozemstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Rezident - domaća pravna osoba kreditno se zadužio u inozemstvu tijekom ove poslovne godine u ukupnom iznosu od pet milijuna eura. Je li za tog rezidenta nastala obveza izvještavanja Hrvatske narodne banke o kreditnom zaduženju iako nije izabran u uzorak Direkcije za statistiku Hrvatske narodne banke?

Ovrha na motornom vozilu

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se zaplijeniti vozilo ovršenika prije nego što mu je dostavljeno rješenje o ovrsi, doneseno na temelju presude i dane mu mogućnosti ulaganja pravnog lijeka?

Filteri