Informator broj 5715-5716 od 13. prosinca 2008. i 20. prosinca 2008.

UVODNIK

Direktiva EU o oporezivanju dohotka od štednje isplaćenog u obliku kamata

Europsko pravo temelji se na pravu četiri slobode: slobode kretanja roba, slobode kretanja radnika, slobode pružanja usluga, slobode kretanja kapitala. Izvori Europskog prava, u pravilu, obuhvaćaju primarno i sekundarno zakonodavstvo. Primarno zakonodavstvo čine, ponajprije, osnivački ugovori1, dok se sekundarno zakonodavstvo najčešće veže uz pojmove: uredba (regulation), direktiva (directive), odluka (decision). Sekundarno zakonodavstvo obuhvaća i preporuke te mišljenja, a njegovim dijelom može se smatrati i sudska praksa Europskog suda kao i sporazumi Europske unije. Države koje su podnijele zahtjev za pristupanje Europskoj uniji imaju obvezu preuzimanja Acquis communautaira, odnosno zajedničke pravne stečevine Europske unije. Stoga u nastavku teksta dajemo osvrt na Direktivu o oporezivanju dohotka od štednje, isplaćenog u obliku kamata, kao izvora Europskog prava u području poreza na dohodak i to osvrt na Poglavlje I. i II.
Autor: Ksenija Cipek, dipl. oec.

Sadržaj

Građenje – građevna dozvola – dioničari investitora
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Dioničari investitora nemaju položaj stranke u postupku izdavanja građevne dozvole prema zahtjevu tog investitora

Revizija – naknada štete
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Obveza naknade štete pa i troškova liječenja postoji ako postoji šteta, odnosno ako su nastali troškovi liječenja

Zastoj zastarijevanja
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Odredbe Zakona o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkog akta i javnih demonstracija, o zastoju zastare ne primjenjuju se na potraživanja za koja je vrijeme zastare isteklo prije 3. veljače 1996.

Obvezno pravo – ugovor o nagodbi
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ugovor o nagodbi je sporazum kojim stranke uzajamnim popuštanjem određuju svoja uzajamna prava i obveze. Stoga nakon sklapanja ugovora o nagodbi sud u slučaju spora između stranaka njihov međusobni odnos treba ispitivati u skladu s važećim ugovorom o nagodbi, a ne prema odredbama ugovora iz kojeg je potekao pravni odnos glede kojega je kasnije sklopljena nagodba

Zaštita dostojanstva radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Koje mjere poslodavac treba poduzeti glede zaštite dostojanstva radnika?

Visina naknade plaće za vrijeme dok radnik ne radi zbog okolnosti za koje nije odgovoran

Vi pitate - mi odgovaramo

Smije li poslodavac radnicima, za vrijeme dok se požarom uništeni proizvodni pogon ne obnovi, zbog čega ne mogu raditi, isplaćivati manju naknadu plaće od one koja je propisana Zakonom o radu (prosječna plaća isplaćena radniku u zadnja tri mjeseca)?

Nadležnost trgovačkog suda

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li trgovački sudovi uvijek nadležni suditi u sporovima između pravnih osoba?

Izvještavanje o ostvarenim transakcijama na osnovi telekomunikacijskih usluga prema inozemstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Pravna osoba-rezident pruža telekomunikacijske usluge prema nerezidentu u inozemstvu. U kojem slučaju ta pravna osoba-rezident postaje obveznik izvještavanja o transakcijama s inozemstvom po osnovi izvršenih telekomunikacijskih usluga?

Filteri