Informator broj 5686-5687 od 03. rujna 2008. i 10. rujna 2008.

UVODNIK

Standardizirati i stabilizirati primjenu konvencijskog prava odnosno prakse Europskog suda za ljudska pravau radu Ustavnog suda i pripremiti ga za susret s pravom EU

Ustavni sud Republike Hrvatske, kao vrhovno ustavno tijelo, ima velike ovlasti. Odlučuje o odgovornosti predsjednika Republike, o ustavnosti zakona koje donosi Hrvatski sabor, o ustavnosti drugih propisa koje donose Vlada Republike Hrvatske, tijela državne uprave i druga javnopravna tijela, uključujući jedinice područne (regionalne) samouprave, odlučuje o ustavnosti programa i djelovanja političkih stranaka te štiti pojedinačna ljudska prava i temeljne slobode u postupcima pokrenutim ustavnim tužbama. S kakvim je uspjehom ostvareno praćenje usklađenosti zakona s ustavnim načelima, zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda, koliko je za daljnje unapređenje rada Ustavnog suda objektivno potrebno mijenjati postojeći Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 99/99, 29/02 i 49/02 - proč. tekst), za naše čitatelje govori gospođa prof. dr. sc. JASNA OMEJEC, predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske.
Autor: prof. dr. sc. Jasna Omejec

Sadržaj

Izvanredni otkaz - razlozi za otkaz
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad se sa sigurnošću ne može utvrditi je li počinjena povreda obveze iz radnog odnosa, ne može se smatrati da je poslodavac dokazao postojanje opravdanog razloga za izvaredni otkaz ugovora o radu

Parnični troškovi - prethodno snošenje parničnih troškova
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Izvjesnost, odnosno neizvjesnost uspjeha stranke koju je u parnici kao opunomoćenik zastupao odvjetnik nisu od utjecaja niti na osnovu niti na visinu nagrade za njegov rad i naknade njegovih troškova u svezi s njegovim radom

Obvezno pravo - prihvaćanje ponude
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ponuda je prihvaćena kad ponudiltelj primi izjavu ponuđenika da prihvaća ponudu ili kad se iz ponašanja ponuđenika može zaključiti da je ponudu prihvatio. Međutim, samo slanje ponude ponuditelju ne može se smatrati prihvaćanjem ponude

Zapisnik o polaganju stručnog ispita nije upravni akt
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Zapisnik ispitnog povjerenstva o uspjehu na ispitu za stečajnog upravitelja, nije upravni akt

Najviši iznos inozemnog poreza na dobit u porezu na dobit u tuzemstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Do kojeg se najvišeg iznosa tuzemnog poreza na dobit može uračunati porez na dobit koje je trgovačko društvo ostvarilo i platilo u inozemstvu?

Zemljišne knjige – zabilježba

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se u zemljišnoj knjizi dopustiti upis zabilježbe postojanja braka, a radi zaštite prava onog bračnog druga koji nije upisan u zemljišnoj knjizi kao suvlasnik nekretnine?

Ograničenje iznošenja gotovine u stranoj valuti u inozemstvo

Vi pitate - mi odgovaramo

Rezident fizička osoba boravi, zbog potrebe izvršenja projekta po zaključenom ugovoru, dulje od šest mjeseci u inozemstvu. Postoji li za takvu osobu ograničenje iznošenja strane gotovine više od 3.000,00 eura?

Radno vrijeme prodavaonica

Vi pitate - mi odgovaramo

Smiju li prodavaonice, nakon donošenja novog Zakona o trgovini, raditi nedjeljom kao do sada ili će morati promijeniti radno vrijeme?

Lokalna samouprava – savjetnik gradonačelnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li u gradu biti zaposlen savjetnik gradonačelnika, koji izravno odgovara gradonačelniku, a ne i nekom od gradskih pročelnika?

Filteri