Informator broj 5682-5683 od 20. kolovoza 2008. i 27. kolovoza 2008.

UVODNIK

Prikaz Zakona o građevnim proizvodima

Donošenjem Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Nar. nov., br. 76/07), koji je stupio na snagu 1. listopada 2007., započeta je reforma postojećeg hrvatskog sustava prostornog uređenja i gradnje. Tim Zakonom, uz ostalo, stavljen je izvan snage Zakon o gradnji (Nar. nov., br. 175/03 i 100/04), s time što su ostavljene na snazi odredbe toga Zakona kojima su uređena pitanja građevnih proizvoda, i to do stupanja na snagu posebnog zakona kojim će ona biti uređena. Stoga je u daljnjem postupku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU donesen po žurnom postupku i Zakon o građevnim proizvodima (Nar. nov., br. 86/08). Tim Zakonom uređuju se tehnička svojstva, ocjenjivanje sukladnosti i dokazivanje uporabljivost građevnih proizvoda kao uvjeta za njihovo stavljanje na tržište, distribuciju i uporabu u mjeri potrebnoj za ispunjavanje bitnih zahtjeva za građevinu određenih posebnim tehničkim propisima. O sadržaju odredaba toga Zakona piše JOSIP BIENENFELD, dipl. iur. iz Zagreba, načelnik Samostalne službe za zakonodavstvo u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Autor: Josip Bienenfeld, dipl. iur.

Sadržaj

Subjekt prava vlasništva - Republika Hrvatska i druge pravne osobe javnog prava
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Time što je Republika Hrvatska preuzela nekretnine bivše JNA i postala njihov vlasnik, preuzela je obveze i terete vezane uz te nekretnine

Zastupanje - prekoračenje granica ovlasti
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Okolnost da je zastupnik trgovačkog društva s trećom osobom sklopio ugovor ne poštujući pri tome ograničenja ovlasti za zastupanje propisana statutom, ne čini ugovor ništavim, kad ta ograničenja nisu upisana u sudski registar niti je treća osoba za njih znala ili mogla znati

Parnični postupak - sukob nadležnosti
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako sud kojem je predmet ustupljen kao nadležnom sudu (a ne radi se o očiglednoj pogrešci u ustupanju predmeta), smatra da je stvarno ili mjesno nadležan neki drugi sud, ne može se oglasiti nenadležnim, već mora dostaviti predmet sudu koji treba riješiti sukob nadležnosti

Zakon o općem upravnom postupku
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Nije moguća obnova postupka okončanog rješenjem donesenim po pravu nadzora

Odlučivanje o prijedlogu za upis u zemljišne knjige – nove činjenice – žalba

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li se uz žalbu protiv prvostupanjskog zemljišnoknjižnog rješenja, prilagati nove isprave odnosno mogu li se u žalbi iznositi nove činjenice?

Korištenje godišnjeg odmora za vrijeme trajanja otkaznog roka

Vi pitate - mi odgovaramo

Poslodavac mi je dao redoviti otkaz ugovora o radu. Za ovu godinu još nisam iskoristio godišnji odmor. Imam li pravo iskoristiti svoj godišnji odmor za vrijeme trajanja otkaznog roka?

Oporezivanje naknade po osnovi ustupljenog autorskog prava

Vi pitate - mi odgovaramo

Plaća li se na naknadu, koju fizička osoba ostvari na temelju ustupanja autorskog prava na određeni rok drugoj osobi, porez na dohodak?

Lokalna samouprava – zapreka za prijam u službu

Vi pitate - mi odgovaramo

Koje su zapreke za prijam u službu u upravna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave propisane Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 86/08)?

Plaće – lokalna samouprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li temelj za obračun plaće u gradu biti bodovi kojima su gradskim aktom vrednovana radna mjesta u upravnim odjelima i službama?

Filteri