Informator broj 5670-5671 od 09. srpnja 2008. i 16. srpnja 2008.

UVODNIK

FISCALIS program Europskezajednice za porezne uprave

FISCALIS program ustanovljen je još 1993. godine, stvaranjem zajedničkog tržišta i ukidanjem granica između država članica Europske unije (u nastavku teksta: EU). Osnovni cilj FISCALIS programa je sustavna pomoć europskim poreznim upravama da poboljšaju međusobnu suradnju u borbi protiv utaja poreza putem razvijenog informatičkog sustava za razmjenu informacija, suradnju u istragama o porezno. kaznenim djelima, u izobrazbi poreznih službenika i razmjeni službenika između poreznih uprava država članica. O tome autorica opširnije piše u nastavku teksta.
Autor: mr. sc. Dubravka Sekulić Grgić

Sadržaj

Ustupanje potraživanja ugovorom (cesija)
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ustupanjem (cesijom) glavnog potraživanja prelaze i sporedna prava kao što je i pravo na zatezne kamate.

Stečajni postupak - osporene tražbine - parnica pred sudom
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad je tužba radi utvrđenja tražbine koju je osporio stečajni upravitelj ili stečajni vjerovnik podnesena prije 29. srpnja 2006., vrijednost predmeta spora određuje se prema iznosu koji se za tu tražbinu može očekivati pri razdiobi stečajne mase.

Komunalno gospodarstvo - koncesija za pogrebne usluge
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Kod povjeravanja obavljanja poslova održavanja groblja i krematorija te pogrebnih poslova, ne primjenjuju se propisi o javnoj nabavi.

Obvezno pravo - davanje u zakup poslovnog prostora putem javnog natječaja
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske, općina, gradova, županija i Grada Zagreba, te pravnih osoba u njihovom vlasništvu ili pretežitom vlasništvu, daje se u (pod)zakup putem javnog natječaja. Ako je takav poslovni prostor dan u zakup bez javnog natječaja, ugovor o (pod)zakupu je ništav.

Jedinstvo nekretnine - učinci građenja na tuđem zemljištu

Vi pitate - mi odgovaramo

Osoba namjerava podnijeti tužbu s tužbenim zahtjevom da sud utvrdi da je građenjem na tuđem zemljištu stekao vlasništvo zgrade. Kako postaviti tužbeni zahtjev – treba li obuhvatiti samo zgradu ili i zemljište?

Komunalno gospodarstvo – komunalni doprinos

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li stranka izjaviti žalbu na rješenje o komunalnom doprinosu nakon što je u cijelosti uplatila komunalni doprinos te joj je na temelju toga izdana građevna dozvola?

Naknada štete

Vi pitate - mi odgovaramo

U obavljanju svojih radnih zadataka policajac je zadobio udarac u glavu od treće osobe. Može li poslodavac otkloniti svoju odgovornost prigovorom da je šteta prouzročena radnjom treće osobe?

Oslobođenje vjerskih zajednica od plaćanja poreza na promet nekretnina

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li, osim ugovora o kupnji nekretnina za vjerske potrebe i prijavu poreza na promet nekretnina, vjerska zajednica dužna dostaviti i dokaz o upisu u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj?

Filteri