Informator broj 5657-5658 od 24. svibnja 2008. i 31. svibnja 2008.

UVODNIK

Usklađivanje propisa o pravnoj zaštiti u javnoj nabavi sa stečevinom EU

Zakon o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 110/07) na novi način regulira postupak pravne zaštite u postupku javne nabave. Postupak je usklađen s europskim zakonodavstvom, a posebna je novost da se žalbe mogu ulagati u svim fazama postupka. U članku su dana osnovna obilježja o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, njezinom radu i postignućima te glavne karakteristike pravne zaštite u postupku javne nabave.
Autor: Goran Matešić, dipl. iur.

Sadržaj

LB Interfinanz A. G protiv Hrvatske
Sud: Europski sud za ljudska prava

SENTENCE

Proceduralna pogreška prilikom objave rješenja u stečajnom postupku nije, u biti, spriječila podnositelja u osporavanju tražbine, pa stoga nije utjecala na njegovo pravo na pravično suđenje

Obvezni odnosi – popravljanje materijalne štete
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

U odštetnoj parnici, nakon što je u povodu žalbe tuženika ukinuta prvostupanjska presuda, tužitelj je u nastavku postupka ovlašten povećati tužbeni zahtjev za duševne boli (zbog smrti bliskog srodnika), jer se visina naknade te štete utvrđuje s obzirom na vrijeme zaključenja rasprave pred prvostupanjskim sudom

Parnični troškovi
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Trošak zastupanja stranke na ročištu zakazanom radi objave presude, parnični je trošak

Ovrha na brodu – pravo na žalbu protiv rješenja o dosudi broda
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Treća osoba i založni vjerovnik nemaju pravo na žalbu protiv rješenja o dosudi broda

Razrješnica

Vi pitate - mi odgovaramo

Glavna skupština odlučuje o davanju razrješnice upravi, nadzornom i u upravnom odboru. Znači li to da odlučuje i o davanju razrješnice izvršnim direktorima?

Visina naknade za špediterske usluge

Vi pitate - mi odgovaramo

Kojim je propisom regulirana visina naknade za špediterske usluge?

Zakup hotelskog zemljišta

Vi pitate - mi odgovaramo

Namjeravamo dati u zakup jednu parcelu unutar hotelskog kompleksa radi postavljanja kioska za prodaju novina. S obzirom na to da smo u slučaju zakupa dužni provoditi javni natječaj (jer smo pravna osoba u vlasništvu RH, dakle, obveznici smo u smislu članka 6. Zakona o zakupu i prodaji poslovnoga prostora), moramo li i u tom slučaju provoditi javni natječaj, odnosno provesti postupak zakupa, sukladno navedenom Zakonu?

Knjiga gostiju u ugostiteljstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Posjedujem rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u turističkim apartmanima. Knjige gostiju vodim elektroničkim putem. Jesam li uz to obvezatan knjigu gostiju voditi i ručno?

Filteri