Informator broj 5606-5607 od 28. studenog 2007. i 05. prosinca 2007.

UVODNIK

Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju

Novi Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (Nar. nov., br. 107/07) svakako je jedan od propisa koji će dugoročno pravno obilježiti 2007. godinu. Njime se cjelokupni sustav »titula« koje se stječu završetkom različitih sveučilišnih i stručnih studija, mijenja gotovo od korijena. Osim toga, novi Zakon stvara potrebu, pa i obvezu, da se određene sistematizacije, pravilnici o radnim mjestima i drugi srodni akti na odgovarajući način prilagode. Stoga autor, dr. sc. GORAN VOJKOVIĆ u ovom članku piše o temeljnim odrednicama toga Zakona. Istovremeno upućujemo na članak prof. dr. sc. Siniše Rodina »Usklađivanje hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom«, Informator br. 5591-5592 od 6. listopada 2007.
Autor: Goran Vojković, dipl. iur.

Sadržaj

Javna nabava

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se, ako je vrijednost radova i usluga do 70.000,00 kuna, nabava provesti bez primjene odredaba Zakona o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 110/07)?

Promjena prezimena nakon razvoda braka

Vi pitate - mi odgovaramo

U kojem se roku, nakon razvoda braka, može promijeniti prezime? Naime, prema nekim informacijama taj rok iznosi samo šest mjeseci.

Imenovanje upravitelja zgrade

Vi pitate - mi odgovaramo

U etažiranoj poslovnoj zgradi jedan suvlasnik ima preko 50% suvlasništva cijele nekretnine. Većinski vlasnik predložio je da se izabere upravitelj zgrade. Trebaju li za donošenje odluke o određenom upravitelju glasovi svih suvlasnika posebnih dijelova zgrade ili većine? Naime, u članku 86. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima navodi se da su poslovi redovite uprave imenovanje i opoziv zajedničkog upravitelja, a u članku 44. stavak 4. određeno je da je odlučivanje o postavljanju i djelokrugu upravitelja posao izvanredne uprave te da se suvlasnici, ako se ne mogu usuglasiti, mogu obratiti sudu da ga on postavi.

Potpora u slučaju smrti očuha

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li radnik pravo na isplatu naknade na ime potpore u slučaju smrti očuha kojeg je uzdržavao?

Filteri