Informator broj 5582-5583 od 05. rujna 2007. i 12. rujna 2007.

UVODNIK

Smjernica za izradu novog Zakona o tržištu vrijednosnih papira

Hrvatski je zakonodavac za sljedeću godinu najavio donošenje nekoliko novih zakona na području tržišta kapitala i financijskih usluga, u svrhu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa smjernicama Europske unije. Jedna od najopsežnijih smjernica u tom kontekstu zasigurno je Direktiva o tržištima financijskih instrumenata, poznatija pod nazivom MiFID (u nastavku teksta: Direktiva), čija je svrha liberalizacija i harmonizacija financijskih usluga država članica Europske unije radi zaštite ulagatelja. Autorica piše o odredbama te Direktive kao i o njezinoj implementaciji u budućim propisima tržišta vrijednosnih papira u Republici Hrvatskoj.
Autor: Jelena Madir, dipl. iur.

Sadržaj

Pravo na povećanu plaću za prekovremeni rad nedjeljom

Vi pitate - mi odgovaramo

Ima li radnik koji radi prekovremeno nedjeljom pravo na povećanu plaću za prekovremeni rad i za rad nedjeljom? Napominjemo da radniku nije odobren neradni dan umjesto nedjelje.

Socijalna skrb – status roditelja njegovatelja

Vi pitate - mi odgovaramo

Koja prava ostvaruje roditelj kojem je priznat status roditelja njegovatelja te koliko iznosi naknada koju ostvaruje na temelju svog statusa?

Posebni doprinos za zdravstveno osiguranje u inozemstvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koju se osnovicu obračunava posebni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite fizičke osobe koja po privatnom poslu boravi u inozemstvu?

Štetne imisije – borove iglice

Vi pitate - mi odgovaramo

Sa susjedne nekretnine, točnije s okućnice na kojoj su posađeni visoki borovi, vjetar često nosi borove iglice koje, nošene vjetrom, padaju u moje dvorište i na fasadu kuće, a čak ne smijem ostaviti ni prozore otvorene, jer iglice kroz njih ulaze u kuću. Vrlo često, ponekad gotovo svakodnevno, moram mesti dvorište i metlom uklanjati iglice s fasade. Također, fasada moje kuće bijele je boje, a zbog borovih iglica, koje se posebice za kišnih dana lijepe za fasadu, ona dobiva zelene mrlje pa izgleda uništeno, onečišćeno i ružno. Mogu li ikako prisiliti susjeda da posiječe borove koji mi nanose štetu?

Filteri