Informator broj 5574-5575 od 08. kolovoza 2007. i 15. kolovoza 2007.

UVODNIK

Preregistracija poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o Nacionalnoj klasifi kaciji djelatnosti 2007. - NKD 2007. (Nar. nov., br. 58/07). Tom se Odlukom u Republici Hrvatskoj, istodobno kad i u državama članicama Europske unije, od 1. siječnja 2008. uvodi nova klasifikacija djelatnosti, koja je u potpunosti usporediva s klasifikacijom djelatnosti Europske unije i koja će zamijeniti postojeću Nacionalnu klasifikaciju djelatnosti NKD - 2002. Naime, Europska unija je krajem prosinca 2006. godine objavila novu klasifikaciju djelatnosti NACE Rev. 2 koju moraju primjenjivati sve države članice Europske unije, a to se odnosi i na Republiku Hrvatsku, kao buduću članicu Europske unije. Donošenje Odluke o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti klasičan je primjer izravnog preuzimanja standarda Europske unije, kao nacionalnog standarda bez ikakvih intervencija. U ovom članku pišemo o novoj Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD - 2007. i klasifikaciji Europske unije NACE Rev. 2. U praksi, radi se o promjeni postojeće Nacionalne klasifikacije djelatnosti NKD - 2002. i preregistraciji djelatnosti za oko 420.000 gospodarskih subjekata i njihovih dijelova do kraja 2007. godine.
Autor: mr.sc. Mirko Grubišić

Sadržaj

Odgovornost za rad suda

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se tužiti izravno suca za naknadu štete koja je posljedica njegovog nepravilnog ili nezakonitog rada?

Odgoda ovrhe – pretpostavke

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se ovrha odgoditi i zbog razloga koji nije naveden u članku 61. stavak 1. točka 1.-8. Ovršnog zakona, ako je ovršenik u mogućnosti dokazati da bi mu i zbog tog razloga provedbom ovrhe nastala nenadoknadiva šteta?

Brisovno očitovanje

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li potrebno, kada se podnosi prijedlog za uknjižbu brisanja prava zaloga, uz prijedlog dostaviti i izvadak iz sudskog registra trgovačkog suda radi dokazivanja da je osoba koja je potpisala brisovno očitovanje ovlaštena na poduzimanje takve radnje, s time da je potpis te osobe ovjeren od strane javnog bilježnika. Naime, zemljišnoknjižni sud traži dokaz da je osoba potpisana na brisovnom očitovanju vjerovnika ovlaštena za potpisivanje brisovnih očitovanja u ime navedenog trgovačkog društva.

Računi za vlastitu potrošnju

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se pri izuzimanju za vlastite potrebe odnosno vlastitu potrošnju izdavati propisani račun ili za obračun vlastite potrošnje može služiti i neka druga isprava?

Filteri