Informator broj 5562-5563 od 27. lipnja 2007. i 04. srpnja 2007.

UVODNIK

Sloboda pružanja usluga i profesionalna odgovornost za štetu

U ovom broju o slobodi pružanja usluga i profesionalnoj odgovornosti za štetu, odnosno o usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom pišu, dr. sc. TATJANA JOSIPOVIĆ i dr. sc. SINIŠA PETROVIĆ, profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori ističu da razlike u pravnim uređenjima pojedinih država članica EU o profesionalnoj odgovornosti za štetu značajno utječu i na stupanj i kvalitetu zaštite koji primatelji ostvaruju zbog štete koja im je nastala povredom profesionalnih obveza u pružanju usluga. U ovom članku donosimo prvi dio koji se odnosi na slobodu pružanja usluga, razgraničenje tih sloboda od ostalih tržišnih sloboda, te izuzeća od sloboda pružanja usluga. U rubrici Pravo EU donosimo nastavak ovog članka u kojem autori razmatraju Direktivu 2005/36/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu. Radi se o najvažnijim instrumentima za ostvarenje slobode pružanja usluga na europskom tržištu usluga. Posebno su razmatrane odredbe o profesionalnoj odgovornosti u direktivama o poslovnom nastanu odvjetnika (Direktiva 98/05/EZ) i pružanju usluga odjvetnika (DIrektiva 77/249 EEZ). Na kraju su navedene preuzete obveze Republike Hrvatske glede usklađivanja s pravnom stečevinom EU na području poslovnog nastana, slobode pružanja usluga i profesionalne odgovornosti za štetu.
Autor: prof. dr. sc. Tatjana Josipović, prof. dr. dc. Siniša Petrović

Sadržaj

Zakon o općem upravnom postupku – obnova postupka

Vi pitate - mi odgovaramo

Primjenjuje li pravilno propise tijelo, nadležno za izdavanje građevinske dozvole, kad u ponovnom postupku rješavanja, u povodu rješenja Ministarstva o poništenju rješenja kojim je odbijeno izdavanje građevinske dozvole, ne primjenjuje propise koji su vrijedili u vrijeme izdavanja građevinske dozvole?

Prijeboj

Vi pitate - mi odgovaramo

Tuženi u parnici ističe prigovor da je njegovo dugovanje prestalo kompenzacijom iako je njegova izjava o prijeboju izjavljena u vrijeme kad je njegova tražbina već bila zastarjela. Je li njegov prigovor osnovan?

Pravo na naknadu troška prijevoza na posao i s posla

Vi pitate - mi odgovaramo

Neki radnici u našem društvu rade u preraspodijeljenom radnom vremenu, tako da u jednom razdoblju rade dulje, a u drugom kraće. Sada u tom drugom razdoblju preraspodjele radnog vremena koriste slobodne dane, a u »šihterici« se vode kao da rade u prvoj smjeni. Možemo li im, dok koriste slobodne dane i ne dolaze na posao, isplatiti naknadu za prijevoz i kako bi se takva isplata tretirala u poreznom smislu?

Članarine turističkim zajednicama

Vi pitate - mi odgovaramo

Kada građani pružaju ugostiteljske usluge u sklopu seljačkog domaćinstva, jesu li obveznici plaćanja članarine turističkim zajednicama?

Filteri