Informator broj 5545-5547 od 28. travnja 2007. i 05. svibnja 2007.

UVODNIK

Iz izvješća pučkog pravobranitelja Hrvatskom saboru

Pučki pravobranitelj, prema članku 92. Ustava Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 56/90, 135/97, 8/98 - proč. tekst, 113/00, 124/00 - proč. tekst, 28/01, 41/01 - proč. tekst i 55/01 - ispr.) opunomoćenik je Hrvatskog sabora koji štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti. Prema članku 8. Zakona o pučkom pravobranitelju (Nar. nov., br. 60/92), pučki pravobranitelj dužan je jednom godišnje podnijeti izvješće Hrvatskom saboru, a to će učiniti na 26. sjednici koja je započela 21. ožujka, te se nastavila 6. travnja i traje do 1. lipnja 2007. godine. U ovom broju donosimo dio izvješća gospodina JURICE MALČIĆA, pučkog pravobranitelja, koje se odnosi na povrede u području službeničkih i radnih odnosa te lokalne samouprave. Izvješće pučkog pravobranitelja za 2006. g. odnosi se i na povrede u području gradnje i prostornog uređenja, zaštite okoliša, službeničkih odnosa, mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi, zdravstva, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, školstva, statusnih prava građana, prava na obnovu ratom stradalih područja. U jednom od sljedećih brojeva objavit ćemo dio izvješća koji se odnosi na povrede u području gradnje, prostornog uređenja i zaštite okoliša.
Autor: Jurica Malčić, dipl. iur.

Sadržaj

Ustavno pravo

Vi pitate - mi odgovaramo

U glasilima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave objavljuju se i opći akti koje donose nadležna tijela u tim jedinicama. Povremeno ta glasila ne mogu, zbog zastoja u tisku, biti izdana na dan koji je naznačen danom izlaska iz tiska te u javnost bivaju predana nekoliko tjedana, a ponekad i mjeseci nakon dana koji je naznačen danom izlaska iz tiska. Je li to dopušteno?

Opunomoćenik za prodaju nekretnine

Vi pitate - mi odgovaramo

Susjed me opunomoćio na prodaju njegove nekretnine. Ugovor za susjeda potpisao sam i potpis na njemu ovjerio kod javnog bilježnika. Kupac je predao ugovor u gruntovnicu na uknjižbu prava vlasništva, no neslužbeno je doznao od suca tog općinskog suda da će njegov prijedlog za uknjižbu prava vlasništva biti odbijen, jer ugovor kao opunomoćenik nije zaključio odvjetnik, što bi, prema navodima suca, moralo biti, u smislu članka 89.a Zakona o parničnom postupku. Je li to točno?

Dospjelost dividende

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li se na glavnoj skupštini donijeti odluka da o danu dospijeća isplate dividende odluči uprava i nadzorni odbor?

Pristup dokumentaciji korisnika državnog proračuna od strane unutarnjih revizora

Vi pitate - mi odgovaramo

Kakvo pravo pristupa dokumentaciji imaju unutarnji revizori prilikom obavljanja unutarnje revizije korisnika državnog proračuna?

Filteri