Informator broj 5506-5507 od 13. prosinca 2006. i 20. prosinca 2006.

UVODNIK

Dokaz prava građenja

U ovom članku autor piše o značenju pojma prava građenja u kontekstu upravnog područja, prostornog uređenja i graditeljstva. Analizirajući propise, autor ukazuje na uže i šire određenje tog pojma. Naime, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Nar. nov., br. 91/96, 69/98, 137/99 - Odluka USRH, 22/00, 73/00, 114/01 i 79/06) pravo građenja određeno je u užem smislu, dok u kontekstu propisa koji uređuju graditeljstvo i prostorno uređenje ovaj pojam ima drukčije, znatno šire značenje. Stoga se autor u članku bavi određenjem bitnih elemenata iz Zakona o gradnji (Nar. nov., br. 175/03 i 100/04) i drugih propisa koji određuju pravo građenja te piše o utjecaju Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima na upravno područje prostornog uređenja i gradnje te posebno na dokaze o pravu gradnje, prema Zakonu o gradnji. U ovom, prvom nastavku autor piše o značenju i određenjupojma građenja i dokazu da se ima pravo graditi. U jednom od sljedećih brojeva lista donosimo nastavak ove teme, o mogućnosti primjene pojedinih dokaza te o pravnom interesu za izdavanje lokacijske dozvole.
Autor: Josip Bienenfeld, dipl. iur.

Sadržaj

Dospijeće obveze pravične novčane naknade

Vi pitate - mi odgovaramo

Počinje li zatezna kamata, kad se radi o neimovinskoj šteti zbog tjelesne ozljede, teći od trenutka ozljeđivanja ili od nekog drugog trenutka?

Parnični postupak – dostava

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li dostava sudskog pismena, izvršena stranci preko djelatnika policije, valjana?

Lokalna samouprava – pročelnik

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li se provoditi javni natječaj za imenovanje pročelnika upravnog odjela grada, ako izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela grada u 2006. godini nije ukinuto upravno tijelo, a istog pročelnika je nakon lokalnih izbora, provedenih 2001. godine, imenovalo poglavarstvo javnim natječajem na temelju usklađene odluke o ustrojstvu upravnih tijela i Pravilnika o unutarnjem redu?

Javna objava financijskih izvještaja

Vi pitate - mi odgovaramo

Moraju li se financijski izvještaji povrh toga što se predaju u Registar godišnjih financijskih izvještaja i javno objavljivati i u kojim rokovima?

Filteri