Informator broj 5475-5476 od 26. kolovoza 2006. i 02. rujna 2006.

UVODNIK

Važan zadatak Građanskog odjela Vrhovnog suda je odlučivanje o reviziji

O nadležnosti Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a posebno o ustrojstvenoj jedinici toga suda Građanskog odjela, za čitatelje našeg lista odgovara na pitanja dr. sc. Ivo Grbin, predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Naime, Ustav Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 41/01 - proč. tekst i 55/01 - ispr.) u članku 118. utvrdio je nadležnost Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao najvišeg suda, da osigurava jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana. Stoga o tomu i drugim važnim pitanjima kao što je odlučivanje o izvanrednom pravnom lijeku - reviziji, dopuštenosti revizije i o mogućnosti donošenja pravnih shvaćanja, koja su obvezatna za sve sudove, razgovaramo s predsjednikom Građanskog odjela.
Autor: dr. sc. Ivo Grbin

Sadržaj

Prijenos z.k. tereta kod povezivanja knjige položenih ugovora i zemljišne knjige

Vi pitate - mi odgovaramo

Na koji način izvršiti prijenos tereta iz knjige položenih ugovora u glavnu knjigu i treba li o tom povezivanju obavještavati hipotekarne vjerovnike, odnosno moraju li isti biti potpisnici prijedloga za upis etažnog vlasništva? Naime, na ukupno tri stana postoje upisani i tereti - založna prava u korist različitih banka. Sada su suvlasnici nekretnine proveli etažiranje, napravljen je etažni elaborat koji je potvrdilo nadležno upravno tijelo te žele provesti uspostavu etažnog vlasništva u glavnoj knjizi.

Provođenje rješenja o nasljeđivanju u zemljišnoj knjizi

Vi pitate - mi odgovaramo

U zemljišnoj knjizi nisu provedena sva rješenja o nasljeđivanju pa su ostali upisani pokojni vlasnici, iza kojih je provedena ostavinska rasprava, a predmetne su nekretnine bile predmetom ostavinske rasprave. Je li sada moguće provesti u zemljišnoj knjizi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iz 1975. godine ili, pak, nasljednici moraju pokrenuti neki drugi postupak (parnični ili izvanparnični) da bi ostvarili svoja zakonska prava?

Obveza izvještavanja malih poduzetnika o novčanim tijekovima u 2005. godini

Vi pitate - mi odgovaramo

Jesu li trgovačka društva koja spadaju u male poduzetnike bila u obvezi sastaviti izvještaj o novačnim tijekovima za 2005. godinu?

Filteri