Informator broj 5465-5466 od 22. srpnja 2006. i 29. srpnja 2006.

UVODNIK

Dužnost postupanja po Zakonu o općem upravnom postupku

Zakon o općem upravnom postupku donesen je davne 1956. godine i od tada je više puta mijenjan i dopunjavan, a 1991. g. preuzet je Zakonom o preuzimanju Zakona o općem upravnom postupku u Republici Hrvatskoj (Nar. nov., br. 53/91 - u nastavku teksta: ZUP) te se izmijenjen i dopunjen primjenjuje u Republici Hrvatskoj. Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske U-I-248/1994 (Nar. nov., br. 103/96) ukinuta je odredba st. 3. druga rečenica i odredba st. 4. čl. 209. ZUP-a. Budući da je vrijeme priprema za pregovore i ulazak Republike Hrvatske u EU, jedno od važnih pitanja, u određenim segmentima, je i modernizacija ZUP-a kao dobrog postupovnog zakona koji može biti dobar temelj za izradu novog. Stoga, u ovom članku, autor prof. dr. sc. Dragan Medvedović, predstojnik Katedre Upravnog prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu analizira de lege lata i pojašnjava dosadašnje pravno reguliranje dužnosti postupanja po ZUP-u određenih subjekata te predlaže de lege ferenda precizno uređenje određenih pitanja o obvezi postupanja po ZUP-u, da bi se pojasnili određeni instituti i izbjegle dvojbe u razrješenju tih pitanja.
Autor: prof.dr.sc. Dragan Medvedović

Sadržaj

Devizna blagajna

Vi pitate - mi odgovaramo

Mogu li obrnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost za koju su registrirane, imati deviznu blagajnu?

Godišnji odmor pripravnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Kako se određuje godišnji odmor pripravnika? Kako im odrediti dodatni broj dana godišnjeg odmora? Naime, u našem pravilniku o radu propisano je da osim zakonskog minimuma godišnjeg odmora (18 dana) radnik ima pravo na dodatni broj dana godišnjeg odmora s osnove stručne spreme, radnog staža i broja djece.

Komunalni doprinos - oslobođenje od plaćanja

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li potrebno obračunati komunalni doprinos za izgradnju šumske ceste?

Nasljedno pravo – odricanje od nasljedstva

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li moguće i na koji način odricanje od već prihvaćenog nasljedstva?

Filteri