Informator broj 5459-5460 od 01. srpnja 2006. i 08. srpnja 2006.

UVODNIK

O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske priprema novelu Zakona o parničnom postupku, a očekuje se da će prijedlog te novele uskoro biti upućen Saboru u daljnju zakonodavnu proceduru i to po hitnom postupku. U članku dajemo prikaz predloženih izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku prema Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku s Konačnim prijedlogom zakona iz svibnja 2006. godine Ministarstva pravosuđa. S obzirom na to da se radi o Prijedlogu zakona i da tek predstoji njegovo usvajanje moguće su njegove izmjene, međutim, dosadašnja je praksa pokazala da one nisu u sličnim situacijama bile opsežne i bitne. Drugi dio članka objavit ćemo u sljedećem broju.
Autor: mr.sc. Jelena Čuveljak

Sadržaj

Komunalni doprinos – povrat

Vi pitate - mi odgovaramo

Koje tijelo odlučuje o povratu komunalnog doprinosa u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne izvrši svoju obvezu izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture prema rješenju o komunalnom doprinosu i u kojem je roku potrebno postaviti zahtjev za povrat komunalnog doprinosa?

Regres za godišnji odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

Pod kojim se uvjetima ostvaruje pravo na regres za godišnji odmor?

PDV kod inženjering usluga

Vi pitate - mi odgovaramo

Domaće trgovačko društvo pruža inženjering usluge vezane uz izvođenje investicijskih radova stranog poduzetnika na nekretnini koja se nalazi u Republici Hrvatskoj. Obračunava li se za tako obavljene inženjerske usluge domaćeg trgovačkog društva, kod ispostavljanja fakture, porez na dodanu vrijednost?

Filteri