Informator broj 5457-5458 od 24. lipnja 2006. i 01. srpnja 2006.

UVODNIK

Primjena Sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije u svezi s ostvarivanjem prava na mirovinu

Na osiguranike koji su radili u više država, a ne ispunjavaju uvjete u svakoj od tih država na »samostalnu« mirovinu, primjenjuju se odredbe različitih ugovora, sporazuma ili konvencija o socijalnom osiguranju, pa stoga autor u ovom članku piše o sadržaju Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (Nar. nov. - MU, br. 16/97), u svezi s ostvarivanjem prava na mirovinu. Na taj način različite države isplaćuju jednu jedinstvenu mirovinu, ali svaka u svom razmjernom dijelu, ovisno o tome koliko je u kojoj osiguranik radio odnosno uplatio doprinosa. Budući da je to, dakle, jedini način za pojedine kategorije osiguranika da uopće ostvare svoje pravo na mirovinu, ugovorne odredbe o socijalnom osiguranju koje postoje između dvije ili više država, vrlo snažno utječu na egzistenciju i zadovoljavanje osnovnih materijalnih potreba značajnog broja građana u svakoj od tih država. To je pogotovo slučaj kod Sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.
Autor: Daniel Sever, dipl. iur.

Sadržaj

Zapisnik – javna isprava

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li vijećnik dati ostavku u tijeku sjednice na zapisnik i smatra li se to urednom dostavom u slučaju prestanka mandata?

Gospodarenje otpadom

Vi pitate - mi odgovaramo

Odnedavno nam je sjedište tvrtke u ulici u kojoj se otpad organizirano odvozi samo jedanput tjedno. Budući da proizvodimo puno komunalnog otpada, zanima nas možemo li ugovoriti dodatni odvoz otpada s nekim drugim skupljačem?

Komunalni doprinos – obračun

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li moguće obračunati komunalni doprinos za dio građevine koji nije prikazan u dostavljenoj projektnoj dokumentaciji tijelu uprave jedinice lokalne samouprave, pa je izgrađeni objekt u prirodi većeg obujma od onoga prikazanog u projektnoj dokumentaciji?

Primitci od igara na sreću i nagradnih igara

Vi pitate - mi odgovaramo

Molimo da nam odgovorite oporezuju li se dobitci od igara na sreću porezom na dohodak?

Filteri