Informator broj 5405-5408 od 24. prosinca 2005. i 31. prosinca 2005.

UVODNIK

NOVI ZAKON O SUDOVIMA

U ovom broju o novinama u Zakonu o sudovima (Nar. nov., br. 150/05), koji je donesen na sjednici Hrvatskog sabora 9. prosinca 2005. godine, piše naš autor Đuro SESSA, predsjednik Građanskog odjela županijskog suda u Zagrebu. Autor piše samo o onim odredbama, odnosno institutima koji su u tom Zakonu novi ili su izmijenjeni te imaju posebno značenje.
Autor: Đuro Sessa

Sadržaj

Vlasništvo stana nastalog nadogradnjom višestambene zgrade u društvenom vlasništvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Može li kupac stana, neuknjiženog u zemljišnim knjigama, a nadograđenog, sukladno građevinskoj dozvoli, na višestambenoj zgradi izgrađenoj na zemljištu u vlasništvu općine, zahtijevati od vlasnika stanova (upisanih u Knjigu položenih ugovora) i općine (vlasnika zemlji šta) utvrđenje prava vlasništva na kupljenom stanu ( što drugi vlasnici ne osporavaju), suvlasništva u zgradi i zemlji š tu i upis istih u zemljišne knjige. (Stan je nadogradio jedan od vlasnika stanova i prodao prije 1. 1. 1997. godine, zgrada nije etažirana, nije formirana okućnica, a stan kao nekretnina nije upisan u zemljišnim knjigama).

Stjecanje vlasništva dogradnje obiteljske kuće izvedene na zemljištu u društvenom vlasništvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Predmetna je nekretnina, u stvari, jedna građevinska čestica koju je strankama NOO P. 1961. godine dodijelio (pravo korištenja) radi izgradnje obiteljske kuće. U zemljišnim se knjigama vodi kao dvije čest. 7311/28 i 7311/29 u površini od 763 m2. Na toj građevinskoj čestici izgradili smo moj brat i ja, zajedno s roditeljima, tijekom šezdesetih godina obiteljsku kuću. Uz tu sam kuću, 1978. godine, podigao dogradnju. Dogradnja je izvedena temeljem uredne građevinske dokumentacije i uz opću i pisanu suglasnost moga brata. U zemljišnoj je knjizi još upisano društveno vlasništvo, a brat i ja kao nositelji prava korištenja, ali ni kuća ni dogradnja nisu upisane. Brat traži diobu (u tijeku je parnica) na način da se odijeli njegova 1/2 dijela. Kakva i kolika su moja prava s obzirom na izvedenu dogradnju.

Vlasništvo garaža izgrađenih u vrijeme kada je zemljište (bilo) u društvenom vlasništvu

Vi pitate - mi odgovaramo

Tužitelji su podnijeli vlasničku tužbu legitimiraju}i se kao vlasnici sporne nekretnine temeljem djelomičnog rješenja županijskog ureda za imovinskopravne poslove o vraćanju nekretnine u vlasništvo, dakle temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Navode da je nekretnina: - zemljište bez zgrade bila upisana kao općenarodna imovina za 3/5 dijela te društveno vlasništvo za 2/5 dijela, te - zgrada bez zemljišta izgrađena na toj čest. zem. upisana na ime prednice tužitelja - njihove majke za 2/5 dijela, te kao općenarodna imovina za 3/5 dijela. U tužbi se navodi da je tuženik na dijelu dvorišta sporne čest. zgr. izgradio garaže bez znanja i odobrenja tužiteljevih prednika te se traži uklanjanje garaža, predaja u posjed zemljišta te zabrana daljnjeg pristupa na nekretninu tužitelja. Tuženik je tome suprotstavio tvrdnju da su garaže izgrađene u vrijeme kad je zemljište bilo društveno vlasništvo te uz znanje i odobrenje prednice tužitelja - njihove majke, a i uz znanje tužitelja osobno. Je li moguće tuženiku priznati pravo vlasništva nad garažama i temeljem kojeg propisa, što tuženik protutužbom i traži?

Filteri