Informator broj 6272 od 16. travnja 2014.

UVODNIK

Državni ured za reviziju – djeluje stručno i cjelovito

Djelovanje, prava i obveze sudionika u javnom sektoru od Vlade do jedinice lokalne uprave, dakako uključivši i javne službe, udruge te gospodarske tvrtke - uređena su odgovarajućim zakonima i brojnim podzakonskim aktima. No, jednako je toliko važno koliko se propisi odgovarajuće, dakle cjelovito primjenjuju u praksi, koliko se ostvaruje njihova intencija. Jedna od institucija koja o tome brine, koja stručno i cjelovito obavlja nadzor, jest i Državni ured za reviziju. O radu i rezultatima, za naše čitatelje govori glavni državni revizor, gospodin IVAN KLEŠIĆ.
Autor: Ivan Klešić, glavni državni revizor

Sadržaj

Institut godišnjeg odmora u općim i autonomnim izvorima radnog prava
Autor: Vesna Šiklić Odak

Stručni članak

U ovom broju pišemo o institutu godišnjeg odmora u općim i autonomnim izvorima prava s razradom tog instituta prema Zakonu o radu te Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike (Nar. nov., br. 104/13 - Dodatak I - 104/13 i Dodatak II - 150/13 i 153/13 - ispr.) te Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (Nar. nov., br. 141/12, Dodatak I - 141/12 Dodatak II - Nar. nov., br. 150/13 i 153/13 - ispr.). Članak ćemo objaviti u dva dijela.

Novi propisi koji uređuju pitanja javne nabave
Autor: Zoran Vuić

Stručni članak

U članku razmatramo nove propise koji uređuju pojedina pitanja u postupku javne nabave, i to: Odluku o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje sklapaju proračunski korisnici državnog proračuna kao naručitelji (Nar. nov., br. 25/14), Odluku o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje kao naručitelji sklapaju trgovačka društva u kojima Republike Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio (Nar. nov., br. 25/14), Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata (Nar. nov., br. 19/14) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o javnoj nabavi u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu (Nar. nov., br. 28/14).

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti
Autori: Hana Zoričić Iva Brkić

Stručni članak

Zakon o fiskalnoj odgovornosti (Nar. nov., br. 139/10 - u nastavku teksta: Zakon) donesen je s ciljem osiguranja i održavanja fiskalne odgovornosti, transparentnosti te srednjoročne i dugoročne održivosti javnih financija. Radi postizanja navedenog cilja, Zakonom su uspostavljena fiskalna pravila, kao i pravila za jačanje fiskalne odgovornosti na temelju kojih Vlada Republike Hrvatske utvrđuje i provodi fiskalnu politiku. Primjenom Zakona u praksi pokazala se potreba za unaprjeđenjem područja fiskalne odgovornosti pa se pristupilo izradi izmjena i dopuna navedenog Zakona. Dodatni razlog za izmjene i dopune bila je obveza Republike Hrvatske da do kraja 2013. godine transponira odredbe Direktive Vijeća 2011/85/EU u nacionalno zakonodavstvo. Direktivom Vijeća 2011/85/EU propisuju se zahtjevi za proračunske okvire država članica i uvode detaljna pravila glede makroekonomskih i proračunskih projekcija, čime se postiže usklađenost s proračunskom disciplinom, kako zahtijeva Ugovor o funkcioniranju Europske unije. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti (Nar. nov., br. 19/14) donesen je 31. siječnja 2014. na 12. sjednici Hrvatskog sabora i stupio je na snagu 20. veljače 2014.

Blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj
Autor: Jerko Slovinić

Stručni članak

Imajući na umu veći broj blagdana u predstojećem razdoblju, držimo svrhovitim dati prikaz odredaba Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj i podsjetiti na prava radnika u dane blagdana, spomendana i neradnih dana.

Praktična primjena nove stope doprinosa za zdravstveno osiguranje
Autor: Dražen Opalić

Stručni članak

Zakon o doprinosima1 propisao je, između ostalog i obvezu plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje po propisanoj stopi za sve obveznike zdravstvenog osiguranja. U međuvremenu je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (Nar. nov., br. 41/14) o kojem smo opširnije pisali u listu Informator, broj 6270 od 9. travnja 2014.2 U ovom članku autor daje primjere obračuna nove stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i za razdoblje otkad je nova stopa u primjeni. Ostale primjere objavit ćemo u jednom od sljedećih brojeva lista.

Povreda prava na pravično suđenje – usmena rasprava
Sud: Ustavni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Kad ne postoji pisani ugovor, utvrđivanje prave volje stranaka zahtijeva posebnu pozornost pa neposredno saslušanje stranaka i sazivanje usmene rasprave može samo pridonijeti utvrđivanju svih relevantnih činjenica bitnih za donošenje odluke

Naknada štete – zastara – početak tijeka zastare
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Tražbina s osnove izgubljene zarade dospjela je kad je tužitelj, osim saznanja za počinitelja, saznao za štetu i njezinu visinu, a to je u konkretnom slučaju primitkom rješenja kojim je utvrđen gubitak njegove radne sposobnosti, od kada i teče zastarni rok

Državljanstvo - poznavanje hrvatskog jezika i latiničkog pisma utvrđeno prilikom izdavanja zajamčenja
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Ako je prilikom izdavanja zajamčenja utvrđeno da tužiteljica poznaje hrvatski jezik i latinično pismo, navedena činjenica se ne može ponovno utvrđivati u postupku rješavanja o zahtjevu za primitak u hrvatsko državljanstvo.

Ovršne isprave – obračunska prijava poreza
Sud: Županijski sud Bjelovar

SENTENCE

Obračunska prijava poreza ovršna je isprava u postupku ovrhe koji provodi upravno tijelo u posebnom postupku ovrhe prema odredbama Općeg poreznog zakona, ali nema svojstvo ovršne isprave prema odredbama Ovršnog zakona

Prijenos poslovnog udjela – odluka suda

Vi pitate - mi odgovaramo

Mora li sud prije donošenja odluke o prijenosu poslovnog udjela saslušati upravu i člana društva koji traži dozvolu za prijenos poslovnog udjela, iako u postupku to nije zatraženo od suda? Radi se o situaciji u kojoj član društva s ograničenom odgovornošću za prijenos udjela treba suglasnost društva, a društvo mu suglasnost uskrati.

Utvrđivanje predujma poreza na dohodak od samostalne djelatnosti

Vi pitate - mi odgovaramo

Tijekom ove godine počet ćemo s obavljanjem samostalne djelatnosti. Koje su naše porezne obveze i kako se plaća porez na dohodak?

Pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor - državni službenici

Vi pitate - mi odgovaramo

Služba je službeniku prestala 1. travnja 2014. zbog odlaska u mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad. U 2013. nije radio niti jedan dan zbog bolesti, niti je koristio godišnji odmor za tu godinu. Ima li pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor iz 2013. i pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor iz 2014.

Nastavljanje parnice nakon smrti radnika

Vi pitate - mi odgovaramo

Vođen je s radnikom radni spor. Tužio je poslodavca i zahtijevao utvrđenje nedopuštenosti otkaza, vraćanje na posao i naknadu plaće. U tijeku spora je umro. Mogu li njegovi nasljednici nastaviti parnicu i u kojem dijelu, budući da vraćanje na rad više na rad više nije moguće?

Filteri