Informator broj 6118 od 24. listopada 2012.

UVODNIK

Primjena pravila o računanju roka

U ovom članku autorica piše u povodu Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-III- 4529/2010 od 23. svibnja 2012., koja je dovela u pitanje praksu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske (prijašnjeg Upravnog suda Republike Hrvatske) u svezi s računanjem rokova vezanih uz primjenu članka 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Nar. nov., br. 80/02 i 81/02 - ispr.). Naime, tom Odlukom ukinuta je presuda Upavnog suda Republike Hrvatske, broj Us-10061/2006-7, od 27. svibnja 2010. i predmet je vraćen Visokom upravnom sudu na ponovni postupak. Autorica, stoga, iznosi svoje mišljenje o računanju rokova i primjeni Zakona o općem upravnom postupku, glede članka 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.
Autor: LJiljana Karlović Đurović, sutkinja Visokog upravnog suda Republike Hrvatske

Sadržaj

O tužbi za utvrđenje
Autor: Željko Borić

Stručni članak

Tužba za utvrđenje ili deklatorna tužba, uređena je člankom 187. Zakona o parničnom postupku (Nar. nov., br. 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 96/08, 123/08 i 57/11). U članku pojašnjavamo glavna obilježja te tužbe, te vrste i prirodu pravne zaštite koja se njome zahtijeva. Razmatramo pravne učinke sudskih odluka donesenih u njezinu povodu te ukazujemo na neka sporna pitanja iz sudske prakse koja su se s tim u svezi pojavila.

Reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje o sklapanju kolektivnog ugovora
Autor: Marina Kasunić-Peris

Stručni članak

Budući da su na temelju članka 26. Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje (Nar. nov., br. 82/12 i 88/12 - ispr.) prestale važiti odredbe članka 253. i 254. Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09, 61/12 i 82/12), kojima se definiraju stranke kolektivnog ugovora, odnosno postupak utvrđivanja pregovaračkog odbora sindikata za kolektivne pregovore, u nastavku opisujemo načine i postupak stjecanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje o sklapanju kolektivnog ugovora, sukladno novom uređenju iz Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Etički kodeks policijskih službenika
Autor: Damir Juras

Stručni članak

U ovom broju donosimo članak u kojem autor ukazuje na važnost policije i daje prikaz Etičkog kodeksa policijskih službenika (Nar. nov., br. 62/12). Taj Kodeks predstavlja moralne i etičke standarde policije, a svrha mu je podizanje svijesti policijskih službenika o važnosti poštovanja etičkih načela i jačanja etičnoga, odnosno moralnog ponašanja u praksi.

Prijedlozi za izmjenu i dopunu Zakona o privatnoj zaštiti
Autor: Željko Cvrtila

Stručni članak

Autor u članku piše o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o privatnoj zaštiti (Nar. nov., br. 31/10), ukazuje što bi se prije izmjena Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite (Nar. nov., br. 198/03) trebalo mijenjati u samom Zakonu o privatnoj zaštiti (Nar. nov., br. 68/03, 31/10 i 139/10), te iznosi svoje mišljenje i prijedloge.

Porezni tretman otpisa potraživanja plasiranih novčanih sredstava

Stručni članak

Na postavljeni upit banke X. u svezi s poreznim tretmanom otpisa potraživanja i sklapanja nagodbe o otpisu dijela potraživanja nastalih na temelju plasiranih novčanih sredstava, odnosno kredita, Središnji ured Porezne uprave dao je uputu koju prenosimo u cijelosti.

Primjena pravila o računanju roka
Autor: Ljiljana Karlovčan-Đurović

Stručni članak

U ovom članku autorica piše u povodu Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-III-4529/2010 od 23. svibnja 2012., koja je dovela u pitanje praksu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske (prijašnjeg Upravnog suda Republike Hrvatske) u svezi s računanjem rokova vezanih uz primjenu članka 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Nar. nov., br. 80/02 i 81/02 - ispr.). Naime, tom Odlukom ukinuta je presuda Upravnog suda Republike Hrvatske, broj Us-10061/2006-7, od 27. svibnja 2010. i predmet je vraćen Visokom upravnom sudu na ponovni postupak. Autorica, stoga, iznosi svoje mišljenje o računanju rokova i primjeni Zakona o općem upravnom postupku, glede članka 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Nezadovoljstvo stranke radom suda
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Nezadovoljstvo stranke radom sudaca i predsjednika suda sama po sebi nije važan razlog za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za suđenje u određenom parničnom predmetu

Stečajni postupak – namirenje razlučnih vjerovnika – obračun troškova
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske

SENTENCE

Iz iznosa dobivenog od ovršnog suda stečajni će sudac najprije u stečajnu masu izdvojiti paušalni iznos od 5% koji se odnosi na troškove utvrđivanja istovjetnosti predmeta i prava na tom predmetu, a zatim namiriti tražbine razlučnih vjerovnika prema redoslijedu predviđenom pravilima ovršnog postupka

Pristup informacijama – komunikacija između tijela
Sud: Upravni sud Zagreb

SENTENCE

Međusobna komunikacija unutar tijela javne vlasti ne predstavlja informaciju, u smislu članka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama

Otkaz ugovora o radu – korištenje netočnih podataka
Sud: Županijski sud Sisak

SENTENCE

Korištenje netočnih podataka u službenim dokumentima poduzeća u kojem radi, a sve radi ostvarivanja kredita, predstavlja zloporabu prava iz radnog odnosa i time opravdan razlog za otkaz ugovora o radu

Državni službenici – naknada troškova prijevoza

Vi pitate - mi odgovaramo

U slučaju kad službenik dobije naknadu, tj. novčani iznos za troškove prijevoza za kupnju mjesečne međumjesne karte (primjerice, Z. - K.) jer je jeftinija od dnevne, oduzima li mu se, u slučaju privremene nesposobnosti za rad (oko npr. osam dana), novčani iznos za te dane nedolaska na posao (st. 14. čl. 59. Kolektivnog ugovora)?

Postupanje uprave prema uputama skupštne društva

Vi pitate - mi odgovaramo

Je li uprava društva dužna postupati prema uputama skupštine u slučaju sklapanja poslova kojima se umanjuje imovina društva, odnosno kad posao nije u skladu s interesima društva?

Produljenje roka oporezivanja porezom na dobit fizičkoj osobi

Vi pitate - mi odgovaramo

Fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost postala je obveznik plaćanja poreza na dobit temeljem vlastitog zahtjeva. Prema rješenju porezne uprave, utvrđena joj je obveza plaćanja poreza na dobit sljedećih pet godina. Je li nakon isteka tog roka potrebno od nadležne ispostave Porezne uprave ishoditi novo rješenje o plaćanju poreza na dobit ili se to automatizmom produljuje na sljedeći rok od pet godina?

Uskraćivanje prava na godišnji odmor

Vi pitate - mi odgovaramo

U odluci o redovitom otkazu ugovora o radu navedeno je da će mi se umjesto korištenja godišnjeg odmora isplatiti naknada plaće. Je li to zakonito?

Filteri