09.05.2019.

Sabor u četvrtak o izvješću pravobraniteljice za djecu

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2018. godinu i o prijedlogu zakona o privatnoj zaštiti nakon čega će poslijepodne glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Izvješće o radu za 2018. Saboru će podnijeti pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. U izvješću se među ostalim upozorava na i dalje gorući problema nasilja nad djecom i među djecom, ali i veliku regionalnu nejednakost odrastanja djece u Hrvatskoj odnosu dostupnost zdravstvene i socijalne skrbi, zaštite te obrazovanja
Pravobraniteljica za djecu tijekom 2018. zaprimila je 588 novih prijava, pritužbi, upita i zahtjeva vezano uz povredu pojedinačnih prava djece, a postupala u 748 predmeta koji su, kao aktivni predmeti, preneseni iz prethodnih godina i koji se  većinom odnose na prijave povreda prava djece u području obiteljskopravnih odnosa.
Novim zakonom o privatnoj zaštiti čuvarske poslove ubuduće bi mogle obavljati i osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu. Trenutačno je niža stručna sprema, odnosno jednogodišnja ili dvogodišnja srednja škola, minimalan stupanj obrazovanja za obavljanje čuvarskih poslova.
Novina u zakonu je među ostalim i izrada metodologije procjene rizika prije uspostave privatne zaštite, propisivanje uvjeta za obavljanje te djelatnosti , te reguliranje obavljanja povremenih i privremenih poslova privatne zaštite.
U Hrvatskoj postoje 53 trgovačka društva za tjelesnu i tehničku zaštitu, 111 obrta tehničke zaštite i 147 unutarnjih čuvarskih službi s ukupno više od 16.500 aktivnih osoba s dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.
Nakon rasprave o dva akta uslijedit će izjašnjavanje o amandmanima na nekoliko zakonskih prijedloga, dok je za poslijepodne planirano glasovanje o raspravljenim točkama.


(HINA, 8. 5. 2019.)