10.05.2019.

Hrvatski sabor donio Zakon o pravosudnoj akademiji

Hrvatski sabor u četvrtak je donio Zakon o pravosudnoj akademiji koji uređuje ustroj akademije, kao i pitanje trajanja stručnog usavršavanja vježbenika i savjetnika u pravosudnim tijelima.

Prema tom zakonu obvezu pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganje završnog ispita imaju sve osobe primljene na neodređeno na mjesto savjetnika u pravosudna tijela. Savjetnicima zatečenim u tim tijelima na dan stupanja na snagu novog Zakona, omogućit će se izbor između pohađanja Škole i polaganja završnog ispita odnosno zadržavanja postojećeg službeničkog statusa.
Mijenja se i unutarnja struktura vođenja i funkcioniranja Akademije, manji broj članova Upravnog vijeća i veći broj članova Programskog vijeća, s ciljem učinkovitijeg donošenja odluka te kreiranja kvalitetnijih programa.
Posebna je pozornost posvećena sprječavanju mogućih sukoba interesa, pa je propisano da članovi Upravnog i Programskog vijeća mogu sudjelovati u provedbi programa stručnog usavršavanja (biti autori materijala i predavači) bez naknade te da članovi Programskog vijeća ne mogu biti članovi Povjerenstva za polaganje završnog ispita.
Saborski zastupnici  izglasali su i izmjene Zakona o tržištu električne energije te o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koje se donose zbog objedinjavanja nadzora u Državnom inspektoratu.
Prihvaćena su izvješća o radu za 2018. godinu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za djecu, kao i primljene na znanje polugodišnje informacije Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2017. i za prvo polugodište 2018.
U drugo saborsko čitanje poslano je nekoliko zakonskih izmjena zakona, među kojima o parničnom postupku, o sigurnosti prometa na cestama , o policijskim poslovima i ovlastima, o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, o subvencioniranju stambenih kredita i o društveno poticajnoj stanogradnji.
Sabor je također potvrdio ugovor o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za projekte nacionalnog sufinanciranja EU fondova u razdoblju od 2014. do 2020.


(HINA, 9. 5. 2019.)