zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.04.2021.

Donesen

25.03.2021.

Stupa na snagu

15.09.2021.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o obrascima u ovršnom postupku, načinu elektroničke komunikacije između sudionika i načinu dodjele predmeta u rad javnom bilježniku

Pročišćeni tekst vrijedi od 15.09.2021.

Narodne novine 94/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o obrascima u ovršnom postupku, načinu elektroničke komunikacije između sudionika i načinu dodjele predmeta u rad javnom bilježniku (»Narodne novine«, br. 43/21, 94/21)

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA I UPRAVE

843

Na temelju članka 39. a stavka 7. Ovršnog zakona (»Narodne novine«, broj 112/12., 25/13., 93/14., 55/16., 73/17. i 131/20.) ministar nadležan za poslove pravosuđa donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA U OVRŠNOM POSTUPKU, NAČINU ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE IZMEĐU SUDIONIKA I NAČINU DODJELE PREDMETA U RAD JAVNOM BILJEŽNIKU

Predmet

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju obrasci iz Ovršnog zakona (»Narodne novine«, broj 112/12., 25/13., 93/14., 55/16., 73/17. i 131/20.; dalje u tekstu: OZ), način elektroničke komunikacije između sudionika u postupku i način dodjele predmeta u rad javnom bilježniku.

Rodna ravnopravnost

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod.

Značenje pojedinih izraza

Članak 3.

Pojedini pojmovi upotrijebljeni u ovome Pravilniku imaju sljedeća značenja:

1. Informacijski sustav čini mrežna aplikacija za zaprimanje prijedloga za ovrhu, poslužno mjesto (usluge.pravosudje.hr) sustava eSpis te informacijski sustav Hrvatske javnobilježničke komore koji je neposredno s njime povezan.

2. Elektronička ovrha je jedinstveni informacijski sustav za upravljanje i rad na sudskim predmetima koji se sastoji od standard­ne aplikacije, računalne i telekomunikacijske opreme i infrastrukture, sistemske programske opreme i alata te svih podataka koji se tim sustavom unose, pohranjuju i prenose iz svih vrsta upisnika na općinskim, županijskim te trgovačkim sudovima, Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske i Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, sukladno važećem Pravilniku o radu u sustavu eSpis.

3. Mrežni servis je aplikacija u sustavu Elektroničke ovrhe smještena na poslužitelju, koja je dostupna preko Interneta, koristi standardiziran skup poruka, prepoznatljiva je od strane mehanizama za pretragu, nije vezana za operativni sustav ili programski jezik te je pored osnovne namjene dizajnirana da podrži interakciju između dva informacijska sustava preko informatičke mreže i omogući razmjenu podataka između njih.

4. Enotar je informacijski sustav Hrvatske javnobilježničke komore.

5. Siguran elektronički poštanski pretinac je pretinac elektroničke pošte pod nadzorom administratora sustava.

6. Kvalificirani elektronički potpis je napredan elektronički potpis koji je izrađen pomoću kvalificiranih sredstava za izradu elektroničkog potpisa i temelji se na kvalificiranom certifikatu za elektroničke potpise.

7. Potvrda je oznaka koja povezuje datum i vrijeme s podacima na način kojim se u razumnoj mjeri isključuje mogućnost nezapažene promjene podataka te je potpisana pomoću naprednog elektroničkog potpisa ili pečaćena pomoću naprednog elektroničkog pečata kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja ili jednakovrijednom metodom.

8. Vanjski korisnik informacijskog sustava jest osoba koja je pokrenula postupak radi ovrhe neke tražbine te osoba u čiju je korist taj postupak pokrenut po službenoj dužnosti (ovrhovoditelj) kao i osoba protiv koje se tražbina ostvaruje (ovršenik).

9. Algoritam dodjele predmeta javnom bilježniku je dio sustava elektroničke ovrhe i skup je definiranih pravila za automatsku dodjelu u rad javnim bilježnicima kao povjerenicima suda ravnomjerno po abecednom redu njihovih prezimena.

10. Postupak je ovršni postupak koji se provodi na temelju vjerodostojne isprave.

Primjena pravila o elektroničkoj komunikaciji

Članak 4.

Elektronička komunikacija u ovršnim postupcima na temelju vjerodostojne isprave u smislu ovog Pravilnika uređuje se ovim Pravilnikom, Pravilnikom o elektroničkoj komunikaciji kao i Pravilnikom o radu u sustavu eSpis, osim ako ovim Pravilnikom nisu isključene od primjene neke odredbe Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji.

Način pristupa sustavu

Članak 5.

(1) Elektronička komunikacija u ovršnom postupku ostvaruje se putem informacijskog sustava (u daljnjem tekstu: sustav) upotrebom vjerodajnica Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava visoke razine sigurnosti i neposrednim povezivanjem putem mrežnog servisa i informacijskog sustava državnog odvjetništva.

(2) Vanjski korisnik sustava ostvaruje pristup sustavu uz prethodnu autentifikaciju i autorizaciju upotrebom vjerodajnica Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava visoke razine sigurnosti putem informacijskog sustava.

(3) Administrator sustava Elektronička ovrha je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa.

Podnošenje prijedloga u elektroničkom obliku

Članak 6.

(1) Prijedlog za ovrhu, koji se podnosi sudu od strane vanjskog korisnika sustava, podnosi se potpisan kvalificiranim elektroničkim potpisom u elektroničkom i strojno čitljivom obliku.

(2) Prema podacima iz obrasca prijedloga za ovrhu koje je ovrhovoditelj popunio, u sustavu Elektroničke ovrhe formirat će se prijedlog za ovrhu za svaki pojedini slučaj.

(3) Prilozi prijedlogu za ovrhu predaju se u pdf formatu i ne moraju biti potpisani elektroničkim potpisom. Najveća dopuštena veličina pojedinog priloga je 20 mb. Prilozi koji premašuju zadanu veličinu će se razdijeliti i dodatno uz naziv priloga označiti brojevima od 1 i dalje.

(4) Certifikat elektroničkog potpisa mora biti izdan od kvalificiranog pružatelja usluga i mora biti valjan u trenutku potpisivanja s time da sud može u slučaju opravdanih sumnji u autentičnost zatražiti od pružatelja usluga certificiranja provjeru valjanosti izdanog certifikata za pojedinu fizičku ili pravnu osobu.

(5) Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, ovrhovoditelj fizička osoba može prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave podnijeti na način da ga na propisanom obrascu dostavi u poslovnu jedinicu Financijske agencije (dalje u tekstu: Agencija) prema popisu poslovnih jedinica Agencije iz priloga 7. ovoga Pravilnika.

(6) Agencija će u slučaju iz stavka 5. ovoga članka prijedlog za ovrhu proslijediti sudu naznačenom u prijedlogu i to unosom podataka iz obrasca prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave u sustav Elektroničke ovrhe.

(7) Agencija će obrazac prijedloga za ovrhu i ostale zaprimljene isprave uz podatak o danu primitka u Agenciji i imenu, prezimenu i osobnom identifikacijskom broju osobe koja je obrazac prijedloga predala Agenciji proslijediti sudu.

(8) U slučaju iz stavka 5. ovog članka komunikacija s ovrhovoditeljem fizičkom osobom odvija se fizičkim (papirnatim) putem na trošak ovrhovoditelja.

(9) Prilikom podnošenja prijedloga za ovrhu informacijski sustav Elektronička ovrha sačinit će potvrdu o primitku prijedloga za ovrhu.

Dodjela poslovnoga broja

Članak 7.

(1) Prilikom zaprimanja prijedloga za ovrhu u sustavu Elektronička ovrha spisu se dodjeljuje poslovni broj suda i jedinstveni identifikator.

(2) Broj iz Upisnika povjerenih poslova dodjeljuje se prilikom raspodjele prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave.

(3) Poslovni brojevi iz stavka 1. i 2. ovoga članka mogu se mijenjati samo u skladu s odredbama Sudskog poslovnika i Javnobilježničkog poslovnika.

Postupanje po prijedlozima za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave

Članak 8.

(1) Sukladno članku 39.a stavku 4. Ovršnog zakona prijedlozi za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave automatski se povjeravaju u rad javnim bilježnicima kao povjerenicima suda ravnomjerno, po abecednom redu njihovih prezimena i prema pravilima o službenom području i sjedištu javnih bilježnika.

(2) Sud dodjelu u rad prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave provodi korištenjem posebne funkcionalnosti u algoritmu dodjele predmeta iz sustava Elektronička ovrha.

(3) Svakom se javnom bilježniku povjerava po jedan spis u rad.

(4) Iznimno od stavka 1. ovog članka ako predsjednik nadležnog suda smatra da javni bilježnik ne može prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave zbog objektivnih i subjektivnih okolnosti preuzeti u rad, predsjednik suda može obrazloženim rješenjem dodijeliti u rad prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave prvom sljedećem javnom bilježniku prema abecednom redu.

(5) Iznimno od stavka 1. predsjednik nadležnog suda može zbog objektivnih i subjektivnih okolnosti po službenoj dužnosti ili na zahtjev javnog bilježnika obrazloženim rješenjem javnog bilježnika izuzeti iz buduće dodjele predmeta na određen vremenski period do godine dana ili se mogu već dodijeljeni predmeti jednom javnom bilježniku dodijeliti prvom sljedećem javnom bilježniku prema abecednom redu.

(6) Protiv rješenja predsjednika suda iz stavka 4. i stavka 5. ovog članka nije dopuštena posebna žalba.

(7) Kvalificirani elektronički potpis javnog bilježnika zamjenjuje njegov potpis i pečat.

Dostava prijedloga za ovrhu

Članak 9.

(1) Prilikom dostave prijedloga za ovrhu javnom bilježniku putem sustava Elektronička ovrha na tu dostavu neće se primjenjivati članak 14., 15. i 16. Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji.

(2) Komunikacija i dostava javnim bilježnicima ostvaruje se povezivanjem putem mrežnog servisa između sustava Elektronička ovrha i sustava Enotar.

(3) Trenutak dostave prijedloga za ovrhu u sigurni elektronički pretinac javnog bilježnika smatra se trenutkom povjeravanja spisa u rad javnom bilježniku.

(4) Obrazac prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 1.) predstavlja grafički oblik elektroničkog obrasca prijedloga koji se popunjava u sustavu Elektroničke ovrhe te se prikazuje korisniku za daljnje popunjavanje u sadržaju prilagođenom prethodno unesenim podacima.

(5) Prijedlog za ovrhu koji ne sadrži obvezne podatke propisane člankom 39. Ovršnog zakona ne može se podnijeti putem sustava Elektroničke ovrhe te se iznimno u tom slučaju prijedlog za ovrhu može podnijeti sudu u fizičkom (papirnatom) obliku.

(6) Iznimno, prijedlog za ovrhu u slučaju iz stavka 5. ovoga članka i/ili prilog prijedlogu za ovrhu ovrhovoditelj može podnijeti u fizičkom (papirnatom) obliku dok se odlukom koju donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa ne utvrdi da su ispunjeni tehnički uvjeti za podnošenje isključivo elektroničkim putem u strojno čitljivom obliku.

(7) U slučaju da vanjski korisnik informacijskog sustava, zbog nedostupnosti sustava Elektroničke ovrhe, ne može u elektroničkom obliku predati prijedlog za ovrhu dva sata prije isteka roka, vanjski korisnik informacijskog sustava dužan je bez odgode prijaviti nedostupnost sustava administratoru sustava.

(8) U slučaju iz stavka 7. ovoga članka trenutak za predaju prijedloga za ovrhu produžuje se za jedan dan od trenutka obavijesti o nastavku tijeka roka za predaju prijedloga za ovrhu.

(9) Na mrežnim stranicama sustava Elektroničke ovrhe objavit će se upute o prijavi nedostupnosti sustava, obavijest o nedostupnosti sustava zbog tehničkih poteškoća te obavijest o nastavku tijeka roka za predaju prijedloga za ovrhu.

(10) Odredbe stavaka 7., 8. i 9. ovoga članka neće se primjenjivati ako vanjski korisnik informacijskog sustava nije mogao predati prijedlog za ovrhu putem sustava Elektroničke ovrhe u roku zbog tehničkih poteškoća nastalih na njegovoj strani.

Postupanje po prigovoru ovršenika

Članak 10.

(1) Kada je Ovršnim zakonom propisano da javni bilježnik prilikom postupanja u povodu prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave prosljeđuje predmet nadležnom sudu, javni bilježnik će spis predmeta dostaviti sudu u elektroničkom obliku.

(2) Po pozivu suda javni bilježnik je dužan dostaviti izvornike isprava iz spisa predmeta, uključujući i dostavnice.

(3) Predsjednik onog suda koji je javnom bilježniku dodijelio predmet u rad može u svakom trenutku izvršiti uvid u spis tog predmeta.

Podnošenje rješenja o ovrsi Agenciji na provedbu

Članak 11.

(1) Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave s potvrdom o pravomoćnosti i ovršnosti kojim je određena ovrha na novčanoj tražbini po računu, a koje je ovrhovoditelju dostavljeno u njegov siguran elektronički poštanski pretinac u strojno čitljivom obliku, ovrhovoditelj podnosi Agenciji na provedbu elektroničkim putem.

(2) Iznimno, ako ne postoje tehničke mogućnosti za podnošenje elektroničkim putem u strojno čitljivom obliku iz sigurnog elektroničkog poštanskog pretinca, ovrhovoditelj može podnijeti rješenje o ovrsi i/ili priloge rješenju Agenciji na provedbu u fizičkom (papirnatom) obliku.

Podnošenje prijedloga za ovrhu na temelju ovršne isprave

Članak 12.

Ovrhovoditelj podnosi prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave nadležnom sudu putem propisanog obrasca koji je prilog 6. ovoga Pravilnika u skladu s odredbama Ovršnog zakona.

Prijelazne i završne odredbe

Članak 13.

(1) Ministar nadležan za poslove pravosuđa donijet će odluku kojom će utvrditi jesu li ispunjeni tehnički uvjeti za elektroničku komunikaciju između sudionika u postupku iz članka 39.a stavak 6. Ovršnog zakona.

(2) Dok se ne ispune uvjeti za podnošenje prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem na propisanom obrascu javnim bilježnicima, podnošenje prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave obavlja se po pravilima Ovršnog zakona (»Narodne novine«, br. 112/12., 25/13., 93/14., 55/16. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 73/17.).

(3) Dok se ne ispune uvjeti za podnošenje prijedloga za ovrhu na temelju ovršne isprave elektroničkim putem na propisanom obrascu, podnošenje prijedloga za ovrhu na temelju ovršne isprave podnosi se prema odredbama Ovršnog zakona (»Narodne novine«, br. 112/12., 25/13., 93/14., 55/1.6 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 73/17.).

Stupanje na snagu

Članak 14.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 15. rujna 2021.

Klasa: 011-01/20-01/79
Urbroj: 514-04-01-02-01/03-21-02
Zagreb, 25. ožujka 2021.

Ministar
dr. sc. Ivan Malenica, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija