zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Pročišćeni tekst vrijedi od 25.09.2018.

Narodne novine 12/2011, 18/2013, 20/2014, 22/2017, 20/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 12/11, 18/13, 20/14, 22/17, 20/18)

Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama Narodne novine 67/08, 48/10 Odluka USRH i 74/11) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10) uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslove, Gradska skupština Grada Zagreba, na 28. sjednici, 12. srpnja 2011., donijela je

ODLUKU

o organizaciji i načinu naplate parkiranja

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju javne parkirališne površine, organizacija i način naplate parkiranja, parkirališne zone, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja, uvjeti za stjecanje i korištenje povlaštene parkirališne karte te nadzor nad parkiranjem vozila na području Grada Zagreba.

Članak 2.

U smislu ove odluke:

- javna parkirališna površina je površina namijenjena parkiranju vozila koja je uređena kao vanjsko ulično parkiralište ili zasebno izdvojeno parkiralište ili garaža;

- javno parkiralište s naplatom (u daljnjem tekstu: javno parkiralište) je uređena i propisno označena ulična ili izdvojena površina na kojoj je uvedena naplata parkiranja i koja je označena odgovarajućom prometnom signalizacijom te informacijom o parkirališnoj zoni, cijenama parkiranja ovisno o vremenu parkiranja kao i načinu plaćanja parkiranja;

- javna garaža je građevinski objekt namijenjen parkiranju vozila na kojem Grad Zagreb ili Zagrebački holding d.o.o. imaju pravo vlasništva ili korištenja, koji može biti izveden kao nadzemni ili podzemni ili kao nadzemno-podzemni;

- parkirališno mjesto je dio javne parkirališne površine namijenjene parkiranju jednog vozila i označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom;

- rezervirano parkirališno mjesto je parkirališno mjesto što ga je odobrilo gradsko upravno tijelo nadležno za promet i namijenjeno određenom korisniku te označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom;

- čuvar parkirališta je preklopni stupić, rampa ili druga slična naprava koja se postavlja na rezervirano parkirališno mjesto radi sprječavanja neovlaštenog parkiranja;

- parkirališna zona je dio javne parkirališne površine na kojoj je uvedena naplata u određenom dijelu Grada Zagreba;

- parkirališni blok je dio parkirališne zone unutar kojeg vrijede povlašteni uvjeti parkiranja;

- vozilo je osobni automobil i drugo motorno vozilo namijenjeno prijevozu osoba koje osim sjedala za vozača ima najviše osam sjedala te drugo vozilo kojem najveća dopuštena masa nije veća od 3500 kg i kojem dimenzija ne prelazi dimenzije parkirališnog mjesta;

- korisnik javnog parkirališta (u daljnjem tekstu: korisnik) je vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto, odnosno druga osoba za koju je ovom odlukom određeno da se smatra korisnikom;

- organizator parkiranja je osoba koja obavlja tehničke i organizacijske poslove, naplatu i nadzor nad parkiranjem vozila, te obavlja druge poslove;

- "Park & Ride" parkirališta su parkirališta koja omogućavaju pružanje kombinirane usluge prijevoza korištenjem parkirališnog mjesta i javnoga gradskog prijevoza;

- "Park & Bike" parkirališta su parkirališta koja omogućavaju pružanje kombinirane usluge prijevoza korištenjem parkirališnog mjesta i bicikla.

Članak 3.

Ako ovom odlukom nije drugačije određeno, parkiranjem vozila na javnoj parkirališnoj površini korisnik sklapa s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju javne parkirališne površine, prihvaćajući uvjete propisane ovom odlukom.

Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka isključuje se čuvanje vozila te odgovornost za nestanak, uništenje ili oštećenje vozila, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

Korisnikom se smatra vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova prema registarskoj oznaci vozila, a za vozila koja nisu evidentirana vlasnik vozila utvrđuje se na drugi način.

Korisnikom se smatra i primatelj leasinga kojemu je vozilo prepušteno na korištenje na temelju pravnog posla leasinga, odnosno najmoprimac kojem je osoba koja obavlja registriranu djelatnost rent-a-car usluge prepustila vozilo na korištenje na temelju ugovora o najmu.

Članak 4.

Poslove organizatora parkiranja obavlja trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebparking (u daljnjem tekstu: organizator parkiranja).

II. ORGANIZACIJA I NAČIN NAPLATE PARKIRANJA

Članak 5.

Parkiranje vozila i naplata parkiranja organizira se:

1. na javnim parkiralištima;

2. u javnim garažama;

3. na rezerviranim parkirališnim mjestima;

4. na "Park & Ride" parkiralištima;

5. na "Park & Bike" parkiralištima.

1. PARKIRANJE NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

Članak 6.

Javna parkirališta mogu biti stalna ili privremena, ulična ili izvanulična.

Stalna javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine.

Privremena javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom privremene regulacije prometa, organizacije prigodnih manifestacija, priredbi i slično.

Ulična javna parkirališta su parkirališta na kolniku i nogostupu posebno označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa te tehničkom dokumentacijom.

Izvanulična javna parkirališta su parkirališta koja se nalaze izvan kolnika, a označena su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom u skladu s ovom odlukom i prostorno su definirana posebnim projektom.

Izvanulična javna parkirališta mogu biti asfaltirana i neasfaltirana.

Parkirališno mjesto na javnim parkiralištima označava se bijelom bojom ili drugom oznakom (dopunskom pločom) koja označava način parkiranja vozila.

Članak 7.

Parkiranjem na javnom parkiralištu korisnik i organizator parkiranja sklapaju ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju od 24 sata.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, korisnik može sklopiti s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju kraćem ili dužem od 24 sata.

Članak 8.

Javna parkirališta moraju imati oznaku parkirališne zone i parkirališnog bloka, ako je zona podijeljena na blokove, vremena kada se naplaćuje parkiranje i uvjete pod kojima je ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu moguće sklopiti u trajanju kraćem ili dužem od 24 sata.

Uvjete pod kojima je ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu moguće sklopiti u trajanju kraćem ili dužem od 24 sata, cijene parkirališnih karata i način korištenja povlaštenih parkirališnih karata određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Članak 9.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet odobrava do pet posebno označenih parkirališnih mjesta u neposrednoj blizini dječjeg vrtića ili škole za potrebe parkiranja vozila roditelja ili druge osobe kojoj je dijete povjereno na čuvanje.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu bez plaćanja naknade parkirati vozilo radnim danom dječjeg vrtića ili škole od 7,00 do 9,00 sati i od 15,00 do 17,00 sati, najduže do 15 minuta.

Nakon isteka roka od 15 minuta, korisnik plaća jednokratnu naknadu za parkiranje bez obzira na to ima li valjanu parkirališnu kartu.

Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka gradonačelnik Grada Zagreba može na temelju opravdanog zahtjeva dječjeg vrtića ili škole odobriti i veći broj parkirališnih mjesta i odrediti drugačije vremensko razdoblje korištenja parkirališnih mjesta.

Visinu jednokratne naknade iz stavka 3. ovoga članka određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Članak 10.

Na javnim parkiralištima na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade.

Iznimno, na javnim parkiralištima u parkirališnim zonama naplate koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade najduže 2 sata tijekom jednog dana.

Nakon isteka roka iz stavka 2. ovoga članka koji počinje teći od prvog opažanja osobe koju ovlasti organizator parkiranja i završava istekom drugog sata, smatrat će se da osoba s invaliditetom nema valjanu parkirališnu kartu.

Osoba s invaliditetom može ostvariti pravo iz stavka 2. ovoga članka ako uz važeći znak pristupačnosti istakne i važeću naljepnicu koju izdaje organizator parkiranja.

Izgled i sadržaj naljepnice iz stavka 4. ovoga članka određuje organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 10.a

Naljepnicu iz članka 10. stavka 4. izdaje organizator parkiranja osobi s invaliditetom ako:

- podnese zahtjev organizatoru parkiranja,

- dostavi presliku važećeg znaka pristupačnosti i rješenja na temelju kojeg je znak izdan,

- navede registarsku oznaku vozila za koje traži izdavanje naljepnice.

Organizator parkiranja može odgoditi izdavanje naljepnice najduže do 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva radi provjere vjerodostojnosti dokumentacije priložene uz zahtjev.

Naljepnica se izdaje za vozilo registarske oznake navedene u zahtjevu, na razdoblje od godine dana ali ne duže od roka do kojega vrijedi znak pristupačnosti.

Izdana naljepnica može se vratiti organizatoru parkiranja radi prijenosa na drugo vozilo što se smatra izdavanjem nove naljepnice.

2. PARKIRANJE U JAVNIM GRADSKIM GARAŽAMA

Članak 11.

Parkiranje u javnim garažama organizirano je i naplaćuje se tijekom cijele kalendarske godine.

Način naplate parkiranja, cijene garažnih parkirališnih karata i način njihova korištenja (u daljnjem tekstu: uvjeti korištenja) određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Uvjeti korištenja moraju biti vidljivo označeni na svakom ulazu i izlazu iz javne garaže.

3. PARKIRANJE NA REZERVIRANIM PARKIRALIŠNIM MJESTIMA

Članak 12.

Rezervirano parkirališno mjesto može se neposredno dodijeliti državnim tijelima, sudbenoj vlasti, tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, veleposlanstvima i konzulatima.

Podnositeljima zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti najviše 10 mjesta, a iznimno gradonačelnik Grada Zagreba može dodijeliti i veći broj rezerviranih parkirališnih mjesta.

Visinu naknade za rezervirana parkirališna mjesta iz stavka 1. ovoga članka određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Veleposlanstvima i konzulatima može se bez plaćanja naknade dodijeliti najviše 3 rezervirana parkirališna mjesta, a na temelju opravdanog zahtjeva ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove može se dodijeliti i veći broj.

Članak 13.

Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti na temelju javnoga natječaja za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta (u daljnjem tekstu: javni natječaj) pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima za potrebe obavljanje njihove djelatnosti, i to najviše do 10% od ukupnog broja raspoloživih parkirališnih mjesta u pojedinoj ulici ili na trgu na području Grada Zagreba.

Pravnoj osobi i fizičkoj osobi obrtniku iz stavka 1. ovoga članka može se dodijeliti rezervirano parkirališno mjesto ako ispunjava sljedeće uvjete:

- ima sjedište ili koristi poslovni prostor u neposrednoj blizini parkirališnog mjesta za koje sudjeluje u javnom natječaju što dokazuje izvatkom iz registra ili upisnika što ga vodi nadležno tijelo iz kojega je vidljivo sjedište na kojem se obavlja djelatnost, ne starijim od 3 mjeseca od dana izdavanja, te dokazom o pravu vlasništva odnosno korištenja poslovnog prostora;

- nema dugovanja prema Gradu Zagrebu po bilo kojoj osnovi što dokazuje izjavom o nepostojanju duga ne starijom od 30 dana od dana izdavanja;

- ponudi najviši iznos mjesečne naknade za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta.

Članak 14.

Gradonačelnik Grada Zagreba za provedbu javnoga natječaja osniva i imenuje Povjerenstvo za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo ima predsjednika i 2 člana te njihove zamjenike.

Zadaće Povjerenstva su:

- priprema i provedba javnoga natječaja;

- pregled i ocjena pristiglih prijava;

- utvrđivanje popisa i predlaganje gradonačelniku Grada Zagreba pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika kojima se dodjeljuje rezervirano parkirališno mjesto;

- obavljanje ostalih poslova potrebnih za provedbu javnoga natječaja.

Nepravodobne i nepotpune prijave Povjerenstvo će zaključkom odbaciti, a prijave koje ne ispunjavaju uvjete javnog natječaja Povjerenstvo će zaključkom odbiti.

Na prijedlog Povjerenstva gradonačelnik Grada Zagreba donosi zaključak o dodjeli rezerviranih parkirališnih mjesta.

Na zaključke iz stavaka 4. i 5. ovoga članka može se izjaviti prigovor gradonačelniku Grada Zagreba u roku od osam dana od dana dostave zaključka.

Članak 15.

Gradonačelnik Grada Zagreba objavit će javni natječaj na prijedlog gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Javni natječaj objavljuje se na internetskoj stranici Grada Zagreba i u dnevnom tisku.

Rok za podnošenje prijava iznosi 30 dana od dana objave javnoga natječaja na internetskoj stranici Grada Zagreba i u dnevnom tisku.

Javni natječaj osobito sadrži:

- naznaku - javni natječaj za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta;

- naznaku što prijava na javni natječaj mora sadržavati;

- uvjete i dokaze o ispunjavanju uvjeta iz članka 13. stavka 2. ove odluke;

- početne iznose mjesečne naknade za pojedine zone za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta;

- naznaku da je podnositelj prijave obvezan navesti rok na koji zahtijeva rezervirano parkirališno mjesto koji ne može biti duži od 1 godine;

- naznaku da je podnositelj prijave obvezan navesti ulicu u kojoj ili trg na kojem zahtijeva rezervirano parkirališno mjesto i broj parkirališnih mjesta koje zahtijeva;

- naznaku da će, ako je podneseno prijava za veći broj rezerviranih parkirališnih mjesta od onih koja se dodjeljuju, prednost imati ona prijava u kojoj je iskazan viši iznos naknade;

- naznaku da će se nepravodobne i nepotpune prijave odbaciti, odnosno da će se prijava koja ne ispunjava uvjete odbiti;

- naznaku o pravu na prigovor;

- te druge obavijesti.

Prijava se podnosi u pisanome obliku gradskom upravnom tijelu nadležnom za promet u zatvorenoj omotnici, s naznakom "NE OTVARAJ - JAVNI NATJEČAJ ZA DODJELU REZERVIRANIH PARKIRALIŠNIH MJESTA", preporučenom pošiljkom ili neposrednom predajom u centralnu pisarnicu gradske uprave.

Dokazi o ispunjavanju uvjeta predaju se u izvorniku.

Članak 15.a

Početne iznose mjesečnih naknada za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta u pojedinim zonama određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Ako se dvije ili više pravnih osoba odnosno fizičkih osoba obrtnika na javnom natječaju prijave za dodjelu parkirališnog mjesta u istoj ulici ili na istom trgu, a nema dovoljan broj raspoloživih parkirališnih mjesta, najpovoljnija je prijava ona koja ispunjava uvjete javnoga natječaja i sadrži najviši iznos mjesečne naknade za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta, koji ne može biti niži od početnog iznosa mjesečne naknade.

Ako dvije ili više prijava iz stavka 2. ovoga članka sadrže jednak iznos mjesečne naknade za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta, pravo prednosti ostvaruje ona prijava koja je ranije zaprimljena.

Članak 15.b

Osobe iz članka 12. stavka 1. i članka 13. stavka 1. ove odluke sklapaju s Gradom Zagrebom ugovor o dodjeli rezerviranoga parkirališnog mjesta.

Ugovor iz stavka 1. ovoga članka u ime Grada Zagreba sklapa gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno osoba koju on ovlasti.

Ako osoba iz stavka 1. ovoga članka ne pristupi potpisivanju ugovora, odnosno svoj izostanak ne opravda u roku od 5 dana od dana dostave obavijesti, smatrat će se da je odustala od sklapanja ugovora, a rezervirano parkirališno mjesto za koje se provodio javni natječaj dodijelit će se pravnoj osobi ili fizičkoj osobi obrtniku koja je sudjelovala u istom javnom natječaju i ponudila sljedeći najviši iznos mjesečne naknade.

Članak 15.c

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta neposredno, odnosno na temelju javnog natječaja izdaje odobrenje.

Rezervirano parkirališno mjesto dodjeljuje se na rok do 1 godine.

Rok iz stavka 2. ovoga članka može se produžiti na zahtjev korisnika rezerviranoga parkirališnog mjesta ako ispunjava uvjete propisane ovom odlukom.

Ako se prije isteka roka na koji je dodijeljeno rezervirano parkirališno mjesto promijene prometne okolnosti, korisniku rezerviranoga parkirališnog mjesta može se dodijeliti zamjensko rezervirano parkirališno mjesto.

Naknada za rezervirana parkirališna mjesta plaća se u korist proračuna Grada Zagreba.

Članak 15.d

Rezervirano parkirališno mjesto označava se horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom sukladno posebnim propisima.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet može na temelju zahtjeva korisnika rezerviranoga parkirališnog mjesta odobriti postavljanje čuvara parkirališta ovisno o prometnim tehničkim uvjetima.

Zabranjeno je neovlašteno zaustavljanje i parkiranje na rezerviranim parkirališnim mjestima.

4. "PARK & RIDE" I "PARK & BIKE" PARKIRALIŠNE USLUGE

Članak 16.

Odredbe ove odluke na odgovarajući način se primjenjuju na parkiranje na "Park & Ride" i na "Park & Bike" parkiralištima.

Područja "Park & Ride" i "Park & Bike" parkirališta, način naplate parkiranja, cijene parkirališnih karata i način njihova korištenja određuje gradonačelnik Grada Zagreba.

III. PARKIRALIŠNE ZONE

Članak 17.

Javna se parkirališta svrstavaju u četiri parkirališne zone.

Oznaka za I. zonu je crvene boje, oznaka za II. zonu je žute boje, oznaka za III. zonu je zelene boje, a oznaka za IV. zonu je narančaste boje.

I. zona (crvena), II. zona (žuta) i III. zona (zelena) mogu se dijeliti na parkirališne blokove.

Područja parkirališnih zona i parkirališnih blokova određuje gradonačelnik Grada Zagreba uz prethodno mišljenje vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Gradonačelnik Grada Zagreba dužan je jednom godišnje izvijestiti Gradsku skupštinu Grada Zagreba o izmjenama područja parkirališnih zona i parkirališnih blokova.

Gradonačelnik Grada Zagreba može, radi zaštite povijesne ili kulturne baštine Grada Zagreba, promicanja turizma ili iz drugih razloga koji su važni za Grad Zagreb, zabraniti ili vremenski ograničiti parkiranje u pojedinim parkirališnim zonama i parkirališnim blokovima, osim za osobe koje imaju prebivalište ili boravište, odnosno sjedište ili koriste poslovni prostor u tim područjima.

Područje zabrane parkiranja iz stavka 6. ovoga članka poseban je parkirališni blok i označava se plavom bojom, a zabrana parkiranja može se odnositi na cijelu godinu ili na određeno razdoblje tijekom godine ili dana.

IV. VRSTE PARKIRALIŠNIH KARATA I NAČIN NJIHOVA KORIŠTENJA

Članak 18.

Za korištenje javnih parkirališta i javnih garaža korisnik mora imati valjanu parkirališnu kartu.

Valjana parkirališna karta je ona karta koja je plaćena za:

- parkirališnu zonu, parkirališni blok ili javnu garažu u kojoj se koristi usluga parkiranja;

- vrijeme korištenja parkiranja, odnosno za razdoblje na koje je sklopljen ugovor o korištenju javne parkirališne površine;

- vozilo registarske oznake koja je ispisana na karti, kada se karta kupuje za određeno vozilo.

Iznimno od stavka 2. ovog članka, valjana parkirališna karta plaćena za parkirališnu zonu u kojoj se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta vrijedi i u zoni u kojoj se plaća manja naknada.

Članak 19.

Parkirališna karta se može izdati u materijaliziranom ili nematerijaliziranom obliku.

Materijalizirana karta izdaje se na papiru, u obliku naljepnice, na magnetskoj kartici ili drugom odgovarajućem mediju.

Nematerijalizirana karta izdaje se kao potvrda u elektroničkom obliku.

Članak 20.

Parkirališna karta za parkiranje na javnom parkiralištu izdaje se kao dnevna karta za određenu parkirališnu zonu i vrijedi od trenutka izdavanja do istog vremena u prvom sljedećem danu u kojem se naplaćuje parkiranje, osim ako korisnik izričito ne zatraži sklapanje ugovora o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju kraćem ili dužem od 24 sata.

Za sklapanje ugovora o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju kraćem od 24 sata izdaje se polusatna, jednosatna ili višesatna parkirališna karta (u daljnjem tekstu: satna karta).

Za sklapanje ugovora o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju dužem od 24 sata izdaje se tjedna, mjesečna ili godišnja parkirališna karta.

Izgled i sadržaj parkirališnih karata za parkiranje na javnim parkiralištima određuje organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 21.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti dnevnu kartu na ovlaštenim prodajnim mjestima i na blagajni organizatora parkiranja, odnosno može je preuzeti s nalogom za plaćanje na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja.

Naplata dnevne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje dnevne karte.

Naplata preko naloga za plaćanje dnevne karte podrazumijeva neposredno preuzimanje dnevne karte na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja i plaćanje dnevne karte u roku od osam dana od dana preuzimanja.

Članak 22.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti satnu kartu na parkirališnom automatu ili mobilnim telefonom, odnosno na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja.

Naplata satne karte na parkirališnom automatu podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte neposredno na javnom parkiralištu na kojem se nalazi parkirališni automat.

Naplata satne karte mobilnim telefonom podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu korisnik parkiranja zaprima poruku o plaćenoj parkirališnoj karti mobilnim telefonom.

Naplata satne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka na privremenim javnim parkiralištima korisnik parkirališta može kupiti satnu kartu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja.

Naplata satne karte neposredno na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Članak 23.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti tjednu, mjesečnu ili godišnju parkirališnu kartu na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja.

Naplata tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Članak 24.

Korisnik javnog parkirališta dužan je valjanu parkirališnu kartu u materijaliziranom obliku u roku od pet (5) minuta od parkiranja vozila istaknuti na vozilu tako da organizator parkiranja može provjeriti njezinu valjanost.

Ako korisnik javnog parkirališta ne istakne valjanu parkirališnu kartu u materijaliziranom obliku u roku iz stavka 1. ovog članka ili je istakne tako da se ne može provjeriti njezina valjanost, smatrat će se da nema valjanu parkirališnu kartu.

Ako korisnik javnog parkirališta nema valjanu parkirališnu kartu, smatrat će se da je s organizatorom parkiranja sklopio ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju od 24 sata (dnevna karta).

U slučaju iz stavka 3. ovoga članka, osoba koju ovlasti organizator parkiranja ostavit će dnevnu kartu s nalogom za plaćanje na vozilu, koju je korisnik dužan platiti u roku od osam dana od dana sklapanja ugovora.

Dnevna karta s nalogom za plaćanje ostavljena na način iz stavka 4. ovoga članka smatra se uredno dostavljenom i kasnija oštećenja ili uništenja ne utječu na valjanost dostavljanja i ne odgađaju plaćanje.

Članak 25.

Ako korisnik javnog parkirališta ne plati dnevnu kartu s nalogom za plaćanje u roku iz članka 21. stavka 3. i članka 24. stavka 4. ove odluke, osim iznosa dnevne karte dužan je nadoknaditi i stvarne troškove organizatora parkiranja sa zakonskim zateznim kamatama od dana njihova nastanka, na što će ga se u nalogu upozoriti.

Ako korisnik javnog parkirališta ne podmiri obveze iz stavka 1. ovoga članka u danim rokovima, organizator parkiranja pokrenut će protiv njega, a u svoje ime i za svoj račun, postupak pred nadležnim tijelom.

Članak 26.

Garažna parkirališna karta izdaje se za određenu javnu garažu, i to kao: satna, višesatna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna ili godišnja karta. Satne i višesatne karte mogu se izdati kao dnevne ili noćne.

Izgled i sadržaj garažnih parkirališnih karata određuje organizator parkiranja.

Na mjesta i uvjete pod kojima se garažna parkirališna karta može kupiti na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ove odluke o mjestima i uvjetima kupnje parkirališne karte na javnom parkiralištu.

Članak 26.a

Javna garaža popunjenost koje iznosi manje od 70% njezina ukupnog kapaciteta tijekom jednog ili više mjeseci, može se uz odobrenje gradonačelnika Grada Zagreba, koristiti za održavanje humanitarnih ili drugih društveno korisnih događanja koja ne traju duže od 24 sata.

Za korištenje javne garaže iz stavka 1. ovoga članka organizator parkiranja izdaje promotivnu kartu bez plaćanja naknade.

Članak 26.b

Ako korisnik ne traži izdavanje satne, višesatne, cjelodnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje garažne parkirališne karte, smatra se da je kupio dnevnu, odnosno noćnu satnu kartu.

Dnevna, odnosno noćna satna garažna karta izdaje se za određenu javnu garažu prilikom ulaska u garažu i vrijedi do izlaska iz garaže, bez obzira na trajanje parkiranja.

Parkiranje koje je trajalo duže od 15 minuta računa se kao cijeli sat.

Naknada za parkiranje u javnoj garaži na temelju dnevne, odnosno noćne satne karte obračunava se prilikom izlaska iz garaže, a zbroj je dnevnih i noćnih sati parkiranja.

Višesatna garažna karta izdaje se kao mjesečna dnevna i mjesečna noćna ili godišnja dnevna i godišnja noćna za više sati u skladu s uvjetima parkiranja određene javne garaže.

Cjelodnevna garažna karta vrijedi od trenutka izdavanja do istog trenutka u sljedećem danu (24 sata).

Tjedna garažna karta vrijedi kao sedam cjelodnevnih karata (24 sata x 7 dana).

Mjesečna garažna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećem mjesecu koji odgovara danu od kada je rok otpočeo, odnosno do isteka posljednjeg dana u sljedećem mjesecu.

Godišnja garažna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećoj godini koji odgovara danu od kada je rok otpočeo.

Višesatna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna i godišnja garažna karta izdaju se na zahtjev.

Nakon isteka vremena do kojeg vrijedi višesatna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna ili godišnja garažna karta, korisnik plaća naknadu odgovarajućom primjenom odredbi o plaćanju satne garažne karte.

V. POVLAŠTENA PARKIRALIŠNA KARTA

Članak 27.

Fizička osoba (stanar) koja ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje te pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja ima sjedište ili koristi poslovni prostor unutar parkirališne zone u kojoj se naplaćuje parkiranje mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja u pogledu cijene i korištenja javnih parkirališta (povlaštena parkirališna karta).

Povlaštene uvjete parkiranja iz stavka 1. ovoga članak može koristiti i vlasnik nekretnine (stana ili kuće) na području na kojemu se naplaćuje parkiranje, ako ima prijavljeno prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba.

Povlaštena parkirališna karta izdaje se i vrijedi za parkirališni blok unutar parkirališne zone, odnosno za zonu koja nije podijeljena na parkirališne blokove, u kojoj osoba koja ostvaruje pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima prebivalište ili boravište, vlasništvo nekretnine odnosno sjedište ili koristi poslovni prostor na tom području.

Iznimno od stavka 3. ovoga članka osobi koja ostvaruje pravo na povlaštenu parkirališnu kartu za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta može se izdati povlaštena parkirališna karta za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća manja naknada. Povlaštena parkirališna karta plaćena za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta vrijedi i u bloku odnosno u zoni u kojoj se plaća manja naknada.

Izgled i sadržaj povlaštene parkirališne karte za korištenje javnih parkirališta određuje organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Povlaštena parkirališna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećem mjesecu koji po danu odgovara danu od kada je rok otpočeo, odnosno do isteka posljednjeg dana u sljedećem mjesecu.

Članak 28.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima fizička osoba (stanar) ako:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova i

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako:

- ima sjedište ili koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje ugovorom o zakupu ili vlasništvu poslovnog prostora, odnosno izvatkom iz registra ili upisnika što ga vodi nadležno tijelo iz kojeg je vidljiva poslovna adresa na kojoj se obavlja djelatnost;

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

- ima vozilo u najmu (rent-a-car) u trajanju od najmanje 3 mjeseca što dokazuje ugovorom o najmu i važećom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima vlasnik stana ili kuće ako:

- je nekretnina na području na kojemu se naplaćuje parkiranje što, dokazuje dokumentacijom o vlasništvu nekretnine,

- ima prijavljeno prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba, što dokazuje osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova i

- ima u vlasništvu ili leasingu vozilo, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, može podnijeti zahtjev za povlaštenu parkirališnu kartu u korist svojeg zaposlenika (stanara) koji ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, ako taj zaposlenik koristi vozilo u njezinom vlasništvu, najmu (rent-a-car), ili leasingu 24 sata dnevno što dokazuje:

- važećom prometnom dozvolom;

- potvrdom o radnopravnom statusu;

- potvrdom o korištenju službenog vozila i

ugovorom o najmu (rent-a-car) vozila i

- osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova o prebivalištu ili boravištu zaposlenika.

Povlaštena parkirališna karta izdana prema stavku 4. ovoga članka plaća se po cijeni koju za povlaštenu parkirališnu kartu plaća osoba iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 28.a

Osoba koja ima pravo na povlaštenu parkirališnu kartu obvezna je organizatoru parkiranja dati na uvid isprave iz članka 28. ove odluke kojima dokazuje ispunjavanje uvjeta za izdavanje povlaštene parkirališne karte.

Uz zahtjev kojim se traži izdavanje povlaštene parkirališne karte obvezatno se predaju preslike isprava iz stavka 1. ovoga članka.

Ako iz priloženih isprava ne proizlazi drugačije, smatra se da korisnik za kupnju povlaštene parkirališne karte ispunjava uvjete 12 mjeseci od dana kada mu je odobrena kupnja karte, a za vozilo u najmu (rent-a-car) 3 mjeseca od dana kada mu je odobrena kupnja karte.

Organizator parkiranja obvezan je čuvati na siguran način preslike isprava koje mu dostavi korisnik, a po proteku 12 mjeseci od njihova zaprimanja dužan ih je uništiti.

Članak 29.

U osobito opravdanim slučajevima povlaštena parkirališna karta može se izdati na zahtjev humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koje ima teško bolesnog člana obitelji i tijela javne vlasti.

O opravdanosti zahtjeva odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Pravnim i fizičkim osobama iz stavka 1. ovog članka može istodobno biti izdano najviše 500 povlaštenih parkirališnih karata.

Članak 30.

Za povlaštenu parkirališnu kartu uplaćuje se naknada na račun organizatora parkiranja ili se istodobno kupuje i preuzima na blagajni organizatora parkiranja.

Ako korisnik povlaštene parkirališne karte za vrijeme njenog važenja promijeni vozilo za koje je karta izdana, organizator parkiranja zamijenit će povlaštenu parkirališnu kartu, na zahtjev korisnika, novom povlaštenom parkirališnom kartom. Nova povlaštena parkirališna karta vrijedi do isteka roka na koji je izdana zamijenjena karta.

Ako korisnik parkirališta koristi povlaštenu parkirališnu kartu suprotno odredbama ove odluke, smatra se da nema povlaštenu parkirališnu kartu.

VI. NADZOR NAD PARKIRANJEM VOZILA

Članak 31.

Nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkirališnim površinama obavlja ovlaštena osoba organizatora parkiranja.

Članak 31.a

Organizator parkiranja dužan je nadležnome gradskom upravnom tijelu za promet do 20. dana tekućeg mjeseca dostaviti podatke operativnog korištenja i poslovanja javnih garaža i javnih parkirališta s naplatom za prethodni mjesec.

Članak 32.

Briše se.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 33.

Na vozila policije bez obzira na to imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, prilikom korištenja parkirališnih mjesta na javnim parkiralištima s naplatom, u javnim garažama i na rezerviranim parkirališnim mjestima ne primjenjuju se odredbe ove odluke.

Članak 34.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti:

- Odluka o uporabi javnih prometnih površina za rezervirana parkirališna mjesta (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/94 i 23/03);

- Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 20/10).

Pravilnik o korištenju javnih parkirališta (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/11 i 10/11) i Zaključak o visini i načinu plaćanja naknade za uporabu rezerviranih parkirališnih mjesta (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/08 i 9/08) ostaju na snazi do donošenja provedbenih propisa na temelju ovlaštenja iz ove odluke.

Gradonačelnik Grada Zagreba je dužan predložiti provedbene propise iz članka 8. stavka 2., članka 11. stavak 2., članka 14. stavka 1. i članka 17. stavka 4. ove odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Postupci započeti do stupanja na snagu ove odluke nastavit će se i dovršiti prema Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 20/10).

Članak 35.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba, osim odredbe članka 10. stavaka 2., 3. i 4. ove odluke koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2012.

KLASA: 021-05/11-01/255

URBROJ: 251-01-06-11-9

Zagreb, 12. srpnja 2011.

Potpredsjednica

Gradske skupštine

Mr. sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija