zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.12.2010. do 20.07.2011.

Narodne novine 26/2009, 20/2010

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (12/11) na snazi od 21.7.2011. u članku 34. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti:

- Odluka o uporabi javnih prometnih površina za rezervirana parkirališna mjesta (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/94 i 23/03);

- Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 20/10).

Pravilnik o korištenju javnih parkirališta (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/11 i 10/11) i Zaključak o visini i načinu plaćanja naknade za uporabu rezerviranih parkirališnih mjesta (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/08 i 9/08) ostaju na snazi do donošenja provedbenih propisa na temelju ovlaštenja iz ove odluke.

Gradonačelnik Grada Zagreba je dužan predložiti provedbene propise iz članka 8. stavka 2., članka 11. stavak 2., članka 14. stavka 1. i članka 17. stavka 4. ove odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Postupci započeti do stupanja na snagu ove odluke nastavit će se i dovršiti prema Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/09 i 20/10)."

PREAMBULA

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 26/09, 20/10)

Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 67/08) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 7. sjednici, 22. prosinca 2009., donijela je

ODLUKU

o organizaciji i načinu naplate parkiranja

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju parkirališne površine, organizacija i način naplate parkiranja, te nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima s naplatom na području Grada Zagreba.

Javnim parkiralištem s naplatom (u daljnjem tekstu: javno parkiralište) smatra se javna prometna površina namijenjena isključivo za parkiranje vozila.

Članak 2.

Tehničke i organizacijske poslove, naplatu, održavanje i čišćenje, nadzor nad parkiranjem vozila, te druge poslove na javnim parkiralištima obavlja Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebparking (u daljnjem tekstu: organizator parkiranja).

Članak 3.

Javna parkirališta mogu biti stalna ili privremena, ulična ili izvanulična.

Stalna javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine.

Privremena javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom privremene regulacije prometa, organizacije prigodnih manifestacija, priredbi i slično.

Ulična javna parkirališta su parkirališta na kolniku i nogostupu posebno označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa te tehničkom dokumentacijom.

Izvanulična javna parkirališta su parkirališta koja se nalaze izvan kolnika, a označena su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom u skladu s ovom odlukom i prostorno su definirana posebnim projektom.

Izvanulična javna parkirališta mogu biti asfaltirana i neasfaltirana.

Izvanuličnim javnim parkiralištima u smislu ove odluke ne smatraju se javne garaže.

Članak 4.

Javna parkirališta moraju biti označena prometnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa.

Javna parkirališta svrstavaju se u parkirališne zone.

Javna parkirališta moraju imati oznaku parkirališne zone, vremena naplate parkiranja i vremenskog ograničenja trajanja parkiranja.

Parkirališne zone, ograničenje trajanja i naplate parkiranja, cijene parkirališnih karata i način korištenja povlaštenih parkirališnih karata određuje gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

II. ORGANIZACIJA I NAČIN NAPLATE PARKIRANJA

Članak 5.

Parkiranjem vozila na javnom parkiralištu vozač odnosno vlasnik vozila (u daljnjem tekstu: korisnik parkirališta) sklapa s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju javnog parkirališta s naplatom uz korištenje dnevne parkirališne karte prihvaćajući uvjete propisane ovom odlukom.

Ugovorom o parkiranju iz stavka 1. ovoga članka isključuje se čuvanje vozila te odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Članak 6.

Za korištenje javnih parkirališta korisnik parkirališta mora imati parkirališnu kartu. Parkirališna karta izdaje se kao dnevna karta za određenu parkirališnu zonu i vrijedi od trenutka izdavanja do istog vremena u prvom sljedećem danu u kojem se naplaćuje parkiranje, a za kraće vrijeme korištenja parkirališta dnevna karta izdaje se i kao polusatna, jednosatna ili višesatna parkirališna karta (u daljnjem tekstu: satna karta).

Izgled i sadržaj dnevne karte za korištenje javnih parkirališta određuje organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 7.

Korisnik parkirališta može kupiti dnevnu kartu na ovlaštenim prodajnim mjestima i na blagajni organizatora parkiranja, odnosno može je neposredno preuzeti s nalogom za plaćanje na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja.

Naplata dnevne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje dnevne karte.

Naplata preko naloga za plaćanje dnevne karte podrazumijeva neposredno preuzimanje dnevne karte na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja i plaćanje dnevne karte u roku od osam dana od dana preuzimanja.

Ako korisnik parkirališta ne kupi odnosno ne preuzme dnevnu kartu na način iz stavka 1. ovoga članka, smatra se da je preuzeo dnevnu kartu što mu ju je osoba koju ovlasti organizator parkiranja stavila na vjetrobransko staklo vozila i dužan ju je platiti u roku od osam dana od dana njenog preuzimanja.

Dnevna karta s nalogom za plaćanje preuzeta na način iz stavaka 3. i 4. ovoga članka smatra se uredno dostavljenom i kasnija oštećenja ili uništenja ne utječu na valjanost dostavljanja i ne odgađaju plaćanje.

Članak 8.

Ako korisnik parkirališta ne plati dnevnu kartu u roku iz članka 7. stavaka 3. i 4. ove odluke, dužan je osim iznosa dnevne karte, u daljnjih osam dana, platiti i stvarne troškove organizatora parkiranja te zakonsku zateznu kamatu, na što će ga se u nalogu upozoriti.

Ako korisnik parkirališta ne podmiri obveze iz stavka 1. ovoga članka u danim rokovima, organizator parkiranja pokrenut će protiv njega, a u svoje ime i za svoj račun, postupak pred nadležnim tijelom.

Korisnikom parkirališta smatra se vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, prema registracijskoj oznaci vozila, a za vozila koja nisu evidentirana vlasnik vozila utvrđuje se na drugi način.

Korisnikom parkirališta smatra se i primatelj leasinga kojemu je vozilo prepušteno na korištenje na temelju pravnog posla leasinga, odnosno najmoprimac kojem je poduzetnik u obavljanu rent-a-car usluge prepustio vozilo na temelju ugovora o najmu.

Članak 9.

Korisnik parkirališta može kupiti satnu kartu na javnom parkiralištu parkirališnim automatom ili mobilnim telefonom, te na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja.

Naplata satne karte parkirališnim automatom podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte neposredno na parkiralištu preko parkirališnog automata.

Naplata satne karte mobilnim telefonom podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu korisnik parkiranja zaprima SMS poruku o plaćenoj parkirališnoj karti mobilnim telefonom.

Naplata satne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima ili na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka na privremenim javnim parkiralištima iz članka 3. stavka 3. ove odluke korisnik parkirališta može kupiti satnu kartu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja.

Naplata satne karte neposredno na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Članak 10.

Korisnik parkirališta mora u roku od pet (5) minuta od parkiranja vozila istaknuti valjanu satnu kartu vidljivo s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila ili zaprimiti SMS poruku o plaćenoj parkirališnoj karti mobilnim telefonom.

Valjana satna karta je ona parkirališna karta koja je plaćena:

- za parkirališnu zonu u kojoj se koristi javno parkiralište,

- za vrijeme korištenja parkirališta,

- u okviru vremenskog ograničenja trajanja parkiranja.

Ako korisnik parkirališta postupi suprotno stavku 1. ovoga članka smatra se da je pristao preuzeti dnevnu kartu što mu ju je osoba koju ovlasti organizator parkiranja stavila na vjetrobransko staklo vozila i dužan ju je platiti u roku od osam dana od dana njenog preuzimanja.

III. POVLAŠTENA PARKIRALIŠNA KARTA I NADZOR NAD PARKIRANJEM VOZILA

Članak 11.

Stanari ulica na području zona u kojima se naplaćuje parkiranje i pravne osobe, fizičke osobe obrtnici i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost koje imaju sjedište ili koriste poslovni prostor unutar tog područja mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja u pogledu cijene i dopuštenog vremena korištenja parkirališta.

Izgled i sadržaj povlaštene karte za korištenje javnih parkirališta određuje organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 12.

Pravo na povlaštenu kartu ima fizička osoba (stanar) ako:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova i

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu kartu ima pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako:

- ima sjedište ili koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje ugovorom o zakupu, odnosno dokazom o vlasništvu poslovnog prostora i

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka pravo na povlaštenu kartu za vozilo u vlasništvu ili leasingu ima pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, a koje koristi 24 sata dnevno zaposlenik te osobe koji ima prebivalište na području na kojem se naplaćuje parkiranje što dokazuje:

- važećom prometnom dozvolom,

- preslikom radne knjižice,

- potvrdom o korištenju službenog vozila i

- osobnom iskaznicom.

Članak 12.a

U osobito opravdanim slučajevima povlaštena karta može se izdati na zahtjev humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koje ima teško bolesnog člana obitelji i tijela javne vlasti.

O opravdanosti zahtjeva odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Pravnim i fizičkim osobama iz stavka 1. ovog članka može istodobno biti izdano najviše 400 povlaštenih karata.

Članak 12.b

Za povlaštenu kartu uplaćuje se naknada na račun organizatora parkiranja ili se istodobno kupuje i preuzima na blagajni organizatora parkiranja.

Ako korisnik povlaštene karte za vrijeme njenog važenja promijeni vozilo za koje je karta izdana, organizator parkiranja zamijenit će povlaštenu kartu, na zahtjev korisnika, novom povlaštenom kartom. Nova povlaštena karta vrijedi do isteka roka na koji je izdana zamijenjena karta.

Ako korisnik parkirališta koristi povlaštenu kartu suprotno odredbama ove odluke, smatra se da nema povlaštenu kartu.

Članak 13.

Nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima obavlja ovlaštena osoba organizatora parkiranja.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

Odredbe ove odluke ne primjenjuju se na korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta na javnim parkiralištima.

Članak 15.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/08 i 17/09).

Članak 16.

Ova odluka objavit će se u Službenom glasniku Grada Zagreba, a stupa na snagu 1. siječnja 2010.

KLASA: 021-05/09-01/338

URBROJ: 251-01-04-09-7

Zagreb, 22. prosinca 2009.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija