zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

26.09.2008.

Donesen

26.09.2008.

Stupa na snagu

26.09.2008.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Pročišćeni tekst vrijedi od 26.09.2008.

Službeni glasnik Grada Zagreba 13/2008

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 13/08)

ODLUKU

o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju parkirališne površine (u daljnjem tekstu: javna parkirališta), organizacija i način naplate parkiranja, te nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Javnim parkiralištem smatra se javna prometna površina namijenjena isključivo za zaustavljanje i parkiranje vozila.

Članak 3.

Tehničke i organizacijske poslove, propisno označavanje, naplatu, nadzor nad parkiranjem vozila, održavanje i čišćenje, te druge poslove na javnim parkiralištima obavlja Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Zagrebparking (u daljnjem tekstu: Organizator parkiranja).

Članak 4.

Javno parkiralište može biti stalno ili privremeno, ulično ili izvanulično.

Stalna javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom cijele kalendarske godine.

Privremena javna parkirališta su parkirališta na kojima se parkiranje naplaćuje tijekom privremene regulacije prometa, određenih manifestacija i slično.

Ulična javna parkirališta su parkirališta posebno označena horizontalnom i vertikalnom signalizacijom na kolniku i nogostupu ceste u skladu s propisima o sigurnosti prometa te tehničkom dokumentacijom koju je izradio Organizator parkiranja.

Izvanulična javna parkirališta su parkirališta koja se nalaze izvan kolnika, a označena su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom u skladu s ovom odlukom i prostorno su definirana posebnim projektom.

Izvanulična javna parkirališta mogu biti asfaltirana i neasfaltirana.

Članak 5.

Javna parkirališta moraju biti označena prometnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa.

Javna parkirališta moraju imati oznaku zone, dopuštenog trajanja parkiranja, režima naplate parkiranja (stalna ili privremena) i visinu naknade jediničnog sata parkiranja.

Članak 6.

Javna parkirališta svrstavaju se u parkirališne zone.

Parkiranje na javnom parkiralištu može biti s ograničenim ili neograničenim vremenom.

Zone, vrijeme korištenja parkirališta i naplate naknade za parkiranje određuje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

II. OPĆI UVJETI UGOVORA O KORIŠTENJU PARKIRALIŠTA

Članak 7.

Naplata naknade za parkiranje na javnom parkiralištu obavlja se ručno, automatski, mobilnim telefonom, preko ovlaštenih prodajnih mjesta ili na blagajni Organizatora parkiranja.

Ručna naplata podrazumijeva plaćanje naknade za parkiranje kupnjom unaprijed tiskane parkirališne karte neposredno na parkiralištu od osobe koju ovlasti Organizator parkiranja.

Automatska naplata podrazumijeva plaćanje naknade za parkiranje istodobnom kupnjom i preuzimanjem parkirališne karte preko parkirališnog automata.

Naplata mobilnim telefonom podrazumijeva plaćanje naknade za parkiranje kupnjom parkirališne karte elektroničkim putem u roku od pet (5) minuta od dolaska na parkiralište te se za plaćeno parkiranje ne izdaje potvrda (parkirališna karta).

Naplata preko prodajnih mjesta podrazumijeva plaćanje naknade za parkiranje kupnjom unaprijed tiskane parkirališne karte na ovlaštenom prodajnom mjestu te njeno ispunjavanje prigodom korištenja parkirališta.

Naplata na blagajni Organizatora parkiranja podrazumijeva kupnju unaprijed tiskane parkirališne ili pretplatne karte prema odredbama ove odluke

Članak 8.

Za ručnu i automatsku naplatu te za naplatu preko prodajnih mjesta koristi se parkirališna karta.

Parkirališna karta sadrži sljedeće podatke: oznaku zone; oznaku Grada Zagreba i organizatora parkiranja; serijski, odnosno redni broj parkirališnog automata (za automatsku naplatu) i karte; datum i godinu; vrijeme početka parkiranja; vrijeme trajanja parkiranja; visinu naknade jediničnog sata parkiranja.

Parkirališna karta za ručnu i automatsku naplatu te parkirališna karta kupljena na ovlaštenom prodajnom mjestu vrijedi za sva javna parkirališta zone za koju je namijenjena.

Izgled parkirališne karte određuje Organizator parkiranja, uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 9.

Cijene parkirališnih karata za pojedine zone određuje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 10.

Zaustavljanjem ili parkiranjem vozila na javnom parkiralištu vozač, odnosno vlasnik vozila sklapa s Organizatorom parkiranja ugovor o korištenju javnog parkirališta s naplatom (u daljnjem tekstu: ugovor o parkiranju), prihvaćajući uvjete propisane ovom odlukom.

Korisnik parkirališta mora kupljenu parkirališnu kartu za ručnu i automatsku naplatu te parkirališnu kartu kupljenu na ovlaštenom prodajnom mjestu vidljivo istaknuti s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila.

Parkirališnom kartom korisnik parkirališta dokazuje da je platio naknadu za parkiranje za određeno vrijeme trajanja parkiranja.

Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka isključuje se čuvanje vozila te odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Članak 11.

Korisnik parkirališta postupa protivno ugovoru o parkiranju ako:

a) ne istakne kupljenu valjanu parkirališnu kartu s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila;

b) ne koristi ispravnu parkirališnu kartu, odnosno nije korisnik valjane povlaštene parkirališne karte;

c) prekorači dopušteno vrijeme parkiranja, odnosno rok iz članka 7. stavka 4. ove odluke;

d) ne koristi parkirališno mjesto sukladno obilježenoj horizontalnoj i vertikalnoj prometnoj signalizaciji.

Članak 12.

Korisnik parkirališta koji postupa protivno ugovoru o parkiranju dužan je platiti ugovornu kaznu.

Iznos ugovorne kazne određuje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Nalog za plaćanje ugovorne kazne izdaje osoba ovlaštena za nadzor nad parkiranjem i na odgovarajući ga način pričvršćuje na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje ugovorne kazne na način iz stavka 3. ovoga članka smatra se urednim i kasnije oštećenje ili uništenje naloga ne utječe na valjanost dostavljanja te ne odgađa plaćanje ugovorne kazne.

Korisnik parkiranja dužan je platiti ugovornu kaznu u roku od osam dana od dana dostave naloga.

Članak 13.

Ako korisnik parkirališta ne plati ugovornu kaznu u roku iz članka 12. stavka 5. ove odluke, dužan je, osim iznosa ugovorne kazne, u daljnjih osam dana, platiti i troškove opomena te zakonsku zateznu kamatu, na što će ga se u nalogu upozoriti.

Ako korisnik parkirališta ne plati u danim rokovima, Organizator parkiranja pokrenut će protiv njega, a u svoje ime i za svoj račun, sudski postupak.

Članak 14.

Nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima obavlja ovlaštena osoba Organizatora parkiranja.

Ovlaštene se osobe koriste odgovarajućom tehničkom opremom koja omogućuje evidentiranje mjesta i vremena parkiranja, marke, tipa, boje i registarske oznake vozila te ispisivanje naloga za plaćanje ugovorne kazne, a u skladu s odredbama općih uvjeta ugovora o parkiranju propisanih ovom odlukom.

Članak 15.

Korisnikom parkirališta koji podliježe plaćanju ugovorne kazne smatra se vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, prema registracijskoj oznaci vozila, a za vozila koja nisu evidentirana vlasnik vozila utvrđuje se na drugi način.

Članak 16.

Za stanare ulica na području zona u kojima se naplaćuje parkiranje i za pravne osobe koje imaju sjedište unutar tog područja mogu se uvesti povlašteni uvjeti parkiranja u pogledu trajanja i cijene.

Osobama iz stavka 1. ovoga članka može se izdati povlaštena parkirališna karta ako su podmirili sve svoje obveze prema Organizatoru parkiranja do dana njezina izdavanja.

Izgled i sadržaj povlaštene parkirališne karte utvrđuje organizator parkiranja uz suglasnost gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 17.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima fizička osoba (stanar) koja:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova o adresi stanovanja;

- ima vozilo registrirano na svoje ime, što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima pravna osoba koja:

- koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje ugovorom o zakupu, odnosno izvatkom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora;

- ima vozilo registrirano na ime pravne osobe, što dokazuje valjanom prometnom dozvolom.

Ako korisnik povlaštene parkirališne karte za vrijeme njenog važenja promijeni vozilo za koje je karta izdana, Organizator parkiranja zamijenit će parkirališnu kartu, na korisnikov zahtjev, novom parkirališnom kartom.

Povlaštena parkirališna karta vrijedi dok fizička, odnosno pravna osoba ispunjava uvjete iz stavka 1., odnosno 2. ovoga članka.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Odredbe ove odluke ne primjenjuju se na korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta na javnim parkiralištima.

Članak 19.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/05, 21/05, 7/07, 12/07, 16/07 i 7/08), osim članka 5. stavka 1., 3., 4., 5. i 6. i članka 16. stavka 3. Odluke, koji i dalje ostaju na snazi do donošenja akata na temelju ove odluke.

Članak 20.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija