zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

22.05.2003.

Donesen

22.05.2003.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.05.2003.

Narodne novine 10/2003

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 10/03)

Na temelju članka 38. točke 24. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00 i 8/02), Gradska skupština Grada Zagreba, na 22. sjednici, 22. svibnja 2003., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Prof.dr.sc. Ivo Alfirević, predstojnik Zavoda za tehničku mehaniku Fakulteta strojarstva i brodogradnje

- priznanjem i novčanom nagradom

za značajan doprinos razvoju mehanike deformabilnih tijela, unaprijedio je nastavu mehanike na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju. Svojim djelovanjem u brojnim međunarodnim organizacijama pridonio je ugledu Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i zagrebačkog sveučilišta. U 2003. godini objavljeno je njegovo kapitalno djelo udžbenik "Uvod u tenzore i mehaniku kontinuuma", fundamentalno djelo za proučavanje mehanike.

2. Milan Artuković, generalni direktor Francka d.d.

- priznanjem i novčanom nagradom

tijekom 27 godina obavljanja dužnosti generalnog direktora Francka poslovanje je uvijek bilo uspješno, bilance pozitivne, plaće i socijalni standard iznadprosječan, bez obzira na okruženje. Zahvaljujući njegovoj stalnoj brizi o unapređenju poslovanja i ulaganju u razvoj i modernizaciju, Franck d.d. je u grupi najuspješnijih hrvatskih poduzeća te je na razini najuglednijih te vrste u Europi.

3. Prerad Detiček, istaknuti umjetnik, umirovljeni redovni profesor Muzičke akademije u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

djeluje već gotovo 50 godina u prvim redovima zagrebačkoga glazbenog života. Na mnogim je područjima obavio ogroman i pionirski posao: nastupajući solistički afirmirao je instrument koji je do tada bio vrlo rijetko prisutan na koncertnim podijima; animirao je hrvatske kompozitore koji su počeli skladati za rog jer gotovo nije postojala nikakva literatura za taj instrument. Odgojio je plejadu odličnih kornista. Radovan Vlatković njegov je bivši student. Kao član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika vrlo je aktivno i predano pomogao na promicanju eminentnih hrvatskih glazbenika te poboljšanju uvjeta za nove talentirane mlade umjetnike.

4. Doc.dr.sc. Dean Duda, znanstveni teoretičar književnosti, docent na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za “Kulturalne studije” Ishodišta i problemi, prvu knjigu posvećenu problemu kulturalnih studija. Ona je značajan doprinos osuvremenjivanju studija književnosti u nas te izazov u povezivanju književnosti i ostalih srodnih kulturnih pojava i disciplina. Jedan je od rijetkih autora koji izučava književnost u interakciji s ostalim društvenim fenomenima. Uveo je kolegije vezane uz kulturalne studije kao jedan od smjerova poslijediplomskog studija književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

5. Prof.dr.sc. Radovan Ivančević, povjesničar umjetnosti

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu izdavanja knjige "Za Zagreb (suprotiva mnogim)" za njegove brojne pedagoške, znanstvene, stvaralačke i društvene aktivnosti kojima čitavoga radnog vijeka obogaćuje sredinu u kojoj djeluje i afirmira hrvatsku umjetničku baštinu u univerzalnim razmjerima. Polazeći od uže povijesno-umjetničke struke koju je predavao na Filozofskom fakultetu, Akademiji dramskih umjetnosti i Arhitektonskom fakultetu postupno se sve aktivnije bavio i urbanističkim problemima te širio teorijsko znanje prema dizajnu i vizualnim komunikacijama općenito, što je rezultiralo nastavnim i stručnim filmovima i tv-emisijama, udžbenicima za različite razine proučavanja i školovanja, teorijskim obradama složene problematike povijesnih cjelina i pojedinih fenomena.

6. Dalibor Matanić, redatelj

- priznanjem i novčanom nagradom

za dugometražni igrani film “Fine mrtve djevojke”, koji je konsenzusom hrvatske publike i kritike proglašen najboljim i to ne samo u 2002. godini. Autor, čiji je debitantski film "Blagajnica hoće ići na more" također postigao značajni uspjeh i bio najgledaniji hrvatski film u kinima 2000. godine, veliku je hrabrost pokazao provokativnim izborom teme ovog filma kojom je vjerno uspio oslikati aktualni društveni trenutak naše zemlje, te ponuditi publici film koji istovremeno uspijeva biti provokativan i zabavan, ali i društveno angažiran i umjetnički značajan. Oba su filma tematski i lokacijski vezana uz Grad Zagreb te ga čine novim pjesnikom i kroničarom Grada, kao što je to nekada bio veliki hrvatski redatelj Krešo Golik, ali sada u novom ruhu - u ruhu 21. stoljeća.

7. Mustafa Nadarević, glumac

- priznanjem i novčanom nagradom

za izvrsnu glumačku kreaciju Nikolaja Petroviča Kirsanova u dramskoj predstavi “Očevi i sinovi” Briana Friela, ulogu bez velikih monologa, preokreta i otkrivanja koja u cijelosti ovisi o glumčevoj energiji i zračenju. Lik živahnoga, dobronamjernoga i zbunjenog plemića obojao je najsuptilnijim komičnim akcentima i dugo će se pamtiti po potpunoj stopljenosti lika i glumca. Jedna je od mnogobrojnih briljantno odigranih uloga velikana hrvatskog glumišta i još jedan njegov dragocjeni doprinos kazališnoj umjetnosti.

8. Ivan Posavec, fotograf

- priznanjem i novčanom nagradom

za retrospektivnu izložbu fotografija održanu u Galeriji Klovićevi dvori 2002. godine. Izložba je obuhvatila autorov tridesetogodišnji opus vezan vrlo često uz najtiražnije listove (Polet, Start, Danas, Svijet, Globus…). Osobitost koja ga karakterizira izvanredno je povezivanje iskustava live i reportažne fotografije s posve osobnim fotografskim izrazom čime je dimenziju fotografske dokumentarističnosti transformirao u autentični znak. U umjetničkom postupku iznimno se vješto koristi razlikama u nijansama dramatičnog i lirskog, duhovitog i duhovnog, intimnog i bizarnog, hirovitog i ironičnog, i time se kao vrsni fotograf učvrstio u korpusu hrvatske suvremene umjetnosti.

9. Maestro Vjekoslav Šutej, akademski glazbenik-dirigent

- priznanjem i novčanom nagradom

za koncert sa Zagrebačkom filharmonijom u prosincu 2002. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga. Programom koji je odabrao posebno je istaknuo puhače i doveo do njihove blistavosti i homogenosti u orkestru. S tim su programom gostovali u Beču i dostojno prezentirali glazbenu kulturu Republike Hrvatske.

- za blistavu internacionalnu karijeru u kojoj se kao operni dirigent istaknuo u opernim kućama u Beču, San Franciscu, Washingtonu, Hustonu, Veneciji, Torinu, Veroni, Napulju i u Tokiju. Također je dirigirao operne koncerte s opernim zvijezdama današnjice: Carrerasom, Cabballeovom, Rossovom, Domingom i Vargasom. Član je Kraljevske akademije lijepih umjetnosti u Španjolskoj.

10. Mr.sc. Slavko Trupeljak, dipl.oec., profesor - savjetnik

- priznanjem i novčanom nagradom

za veliki doprinos izradi i uvođenju novih nastavnih planova i programa za ekonomske škole te za koordinaciju u izradi udžbenika iz nastavnih predmeta bilanciranje, novčarstvo i dioničarsko gospodarstvo. Dugogodišnji je mentor nastavnicima početnicima i predsjednik stručnog vijeća ekonomista. Uspješno je obavljao brojne dužnosti u raznim organizacijama na državnoj razini u vezi sa srednjoškolskim ekonomskim obrazovanjem.

11. Prof.dr.sc. Radovan Vukadinović, redovni profesor političkih znanosti u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za knjigu “Međunarodni odnosi od hladnog rata do globalnog poretka”, koja je bitan doprinos razvoju politološke znanosti u Hrvatskoj i teorijski je okvir za buduća istraživanja. Teme su joj hladni rat, njegovo prevladavanje, detant i kraj hladnog rata te početak stvaranja globalnog sustava međunarodnih odnosa. Autor je osvijetlio aktivnost glavnih aktera i odnose u tim cjelinama utvrđujući neka pravila ponašanja, pokretačke snage i najznačajnije moguće smjerove budućeg razvoja.

12. Hrvatski akademski športski klubovi "Mladost" Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem

u povodu sto godina neprekidnoga djelovanja. Na inicijativu hrvatskih i zagrebačkih sveučilištaraca u Zagrebu godine 1903. osnovan je Hrvatski akademski športski klub kao prva hrvatska akademska športska udruga koja je, unatoč svim mijenama u proteklom razdoblju, kontinuirano predstavljala Grad Zagreb i Hrvatsku na športskim borilištima diljem svijeta. HAŠK Mladost danas okuplja 22 športska kluba s desecima ekipa svih uzrasta i oko 4000 članova, prenoseći tako tradiciju zagrebačkoga akademskog športa i na buduće generacije.

13. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

- priznanjem

za obnovu Meštrovićevog doma hrvatskih likovnih umjetnika koji time postaje najatraktivniji prostor za izložbe suvremene umjetnosti, a koji će moći primiti vrhunske nacionalne i internacionalne izložbe, te se kao takav može mjeriti s europskim dometima, kao što se i Dom u doba svoje izgradnje (1938.) svrstao među antologijska djela europske međuratne arhitekture. Čin obnove Meštrovićevog doma zasigurno je jedan od najznačajnijih događaja u likovnim djelatnostima i hrvatskoj kulturi uopće u posljednjih desetak godina.

14. Institut za elektroprivredu i energetiku d.d.

- priznanjem

najstarija je hrvatska institucija na području energetike koja kontinuirano djeluje 50 godina. Desetljećima je središnje mjesto razvoja i objedinjavanja hrvatske elektroenergetske misli, visoko cijenjen i izvan granica. Cijeli hrvatski elektroenergetski sustav zasnovan je na njegovim rješenjima. Kontinuirano djeluje kao nezavisna, stručna i znanstvena logistika Hrvatske elektroprivrede, iako njegova djelatnost obuhvaća i ostale gospodarske grane.

15. Stomatološka poliklinika Zagreb

- priznanjem

u povodu pedesete obljetnice postojanja najveće polivalentne i specijalističke stomatološke zdravstvene ustanove u našoj zemlji i njezin uspješan rad u pružanju zaštite i unapređenju oralnog zdravlja građana Zagreba. Godišnje se u njoj liječi oko 61 000 građana. U 2002. godini ostvareno je niz preduvjeta za još kvalitetnije pružanje usluga. Novi uspješni rezultati znanstvenih istraživanja nastoje se što prije primijeniti u praksi. Od početka 2001. organizirana je hitna stomatološka služba. Poseban odjel Stomatološke poliklinike, koji je smješten u prizemlju zgrade, prilagođen je prostorom i opremom osobama s invaliditetom.

KLASA: 061-06/03-02/1

URBROJ: 251-11-04-03-131

Zagreb, 22. svibnja 2003.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl.polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija