19.06.2024.

Sabor u srijedu o izmjenama Zakona o audiovizualnim djelatnostima

Hrvatski sabor u srijedu će nastaviti sjednicu raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojima se predlaže povećanje sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela.

Izmjenama zakona uvodi se i mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela.

Time bi se pridonijelo stabilnosti razvoja neovisnih proizvođača, razvoju hrvatskoga kulturnog proizvoda te poticanju razvoja struke i rastu zapošljavanja.

Predloženim izmjenama Zakona, navodi Vlada RH, omogućilo bi se povećanje kvalitete i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda i hrvatskih produkcijskih kuća na međunarodnoj razini kroz uspostavu novih izvora i načina financiranja. 

Isti dan zastupnici će raspraviti i prijedlog odluke o izboru zamjenice pravobraniteljice za djecu, a za tu funkciju predložena je Tatjana Holjevac.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ranije je najavio da će se sutra u 15 sati prekinuti sjednica Sabora zbog utakmice između Hrvatske i Albanije na Europskom nogometnom prvenstvu te će se nastaviti po njezinu završetku.

(HINA, 18. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay