27.06.2024.

Zakonske izmjene zbog direktive o izvještavanju o održivosti

Vlada je sa sjednice u srijedu u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna zakona o tržištu kapitala i o reviziji te prijedlog novog zakona o računovodstvu, čime se u domaće zakonodavstvo prenose odredbe europske direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je 5. siječnja 2023. na snagu stupila direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, čije se odredbe u hrvatsko zakonodavstvo prenose kroz potpuno novi zakon o računovodstvu te kroz izmjene i dopune zakona o reviziji te onom o tržištu kapitala.

Kako je istaknuo, ključne se izmjene odnose na detaljno uređenje izvještavanja o održivosti za pojedine skupine poduzetnika, a s ovim zakonskim prijedlozima povećava se krug obveznika. Također, naveo je ministar, proširuje se sadržaj izvještaja o održivosti, izvještavanje o održivosti se standardizira, a uvodi se i obveza provjere izvještaja od strane revizora.

Ministarstvo financija će poduzeti sve potrebne mjere podrške kako bi se nova obveza olakšala svim poduzetnicima, posebno malim i srednjim poduzećima koja su na Burzi, poručio je ministar.

Istaknuo je da se ovdje radi o proširenju obveze za jedan manji dio poduzetnika, no da će oni od toga imati i koristi, s obzirom da će dobiti alat koji će im biti osnova za bolji i kvalitetniji dijalog s dionicima, prvenstveno s financijskim sektorom i financijskim institucijama.

Očekuje se da će upravo financijski sektor imati ključnu ulogu u procesu tranzicije prema održivom gospodarstvu, i to kroz aktivno usmjeravanje kapitala prema održivim ekonomskim aktivnostima, napomenuo je Primorac.

(HINA, 26. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva