03.07.2024.

Obrtništvo važna sastavnica hrvatskog gospodarstva

Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva, istaknuto je u utorak na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke (HOK) na kojoj su dodijeljena priznanja "Zlatne ruke" te su promovirani novi majstori i majstorice obrta.

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom kazao kako je lijepo vidjeti da je u vremenu od kada upravlja Vladom broj obrtnika porastao za čak 43 tisuće, sa 75.000 obrta u 2016. na 118.000 koliko ih je danas. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je naveo, otvoreno je i sedam tisuća novih obrta.

Brojnim mjerama u vremenu covid pandemije i energetske krize Vlada je pomogla obrtnicima da ostanu na nogama, da premoste različite probleme koje su imali, kazao je Plenković napominjući kako mu je drago vidjeti da je obrtništvo kvalitetno, dobro, da se ulaže u centre kompetencije, u strukovno obrazovanje i da velik broj mladih vidi svoju budućnost u obrtništvu.

Plenković je najavio i da će se u mandatu ove Vlade donijeti novi zakon o obrtu. Taj će projekt, kako je kazao, nositi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s HOK-om kako bi se osigurao zakonski okvir i potražila najbolja rješenja, a predstavnici obrtničke komore bit će uključeni u različite radne skupine kada Vlada i ministarstva budu predlagala zakonske propise koji imaju odjeka na rad obrtnika.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil je rekao da danas ima 118.792 obrta, koji zapošljavaju više od 231 tisuću osoba. Broj obrta porastao je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 10.841 obrt.

"Naš rast ne znači da nam je lako, već da smo borbeni", kazao je te dodao kako su napredovali i idu u smjeru rasta i razvoja. Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u podršku Vlade.

"Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva", rekao je. Ponovio je kako obrtnici trebaju daljnje porezno rasterećenje, strože kontrole neregistriranih djelatnosti i priliku za borbu s nelojalnom konkurencijom, lakši pristup kreditima i sredstvima iz EU fondova te prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada.

Na svečanoj Akademiji najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore "Zlatne ruke" te su promovirani novi majstori i majstorice obrta. 

(HINA, 2.7.2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva