22.05.2019.

Ministarstvo: 101 milijun kuna za potpomognuta i brdsko-planinska područja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije priopćilo je u utorak da je uručilo 370 novopotpisanih ugovora, vrijednih 101 milijun kuna, za sufinanciranje projekata namijenjenih podizanju standarda komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture na potpomognutim i brdsko-planinskim područjima.

Za Program održivog razvoja lokalne zajednice odabrano je ukupno 300 projekata, dok je za Program podrške brdsko-planinskim područjima odabrano 70 projekata. Ukupna sredstva za ta dva programa u ovoj godini iznose 101 milijun kuna (76 milijuna kuna za potpomognuta i 25 milijuna kuna za brdsko-planinska područja), ističe se u priopćenju.
"Sa ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, Ministarstvo je u protekle dvije godine kroz različite nacionalne programe sufinanciralo gotovo 1500 projekata u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna kuna u jedinicama lokalne i regionalne samouprave", podsjetila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.
Projektni prijedlozi koji nisu odabrani u prvom krugu nalaze se na rezervnim listama te će i njima biti sukcesivno dodijeljeno sufinanciranje, ako se postignu uštede na odabranim projektima ili se do kraja godine osiguraju dodatna sredstva za programe. Programi će se i dalje nastaviti u skladu s osiguranim sredstvima i obuhvatit će pripremu projekata za novo proračunsko razdoblje od 2021. do 2027., najavila je Žalac.
Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je u ime svih potpisnika ugovora važnost i prilike koje takvi programi pružaju manje razvijenim krajevima. "Program održivog razvoja lokalne zajednice za naše male sredine je izuzetno značajan, osobito za razvoj i izgradnju infrastrukture koja podiže kvalitetu života naših stanovnika", rekla je Blažević.
Ministarstvo je za programe i projekte koji pridonose razvoju potpomognutih i brdsko-planinska područja, unutar svog proračunskog razdjela, osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 419,5 milijuna kuna kroz tri proračunske godine.
U svrhu jačanja konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala tih područja Ministarstvo je pripremilo Zakon o potpomognutim područjima i novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, koji su stupili na snagu u siječnju ove godine.
U pripremi i provedbi mjera, programa i projekata za razvoj tih područja nužna je suradnja svih javnopravnih tijela koja svojim djelovanjem mogu znatnije pridonijeti razvoju područja koja čine 304 jedinice lokalne samouprave sa statusom potpomognutog područja i 85 jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja, na kojima živi gotovo trećina stanovništva Hrvatske, stoji u priopćenju.


(HINA, 21. 5. 2019.)