zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.05.2023.

Donesen

23.05.2023.

Stupa na snagu

06.06.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izgledu i veličini ploča za označavanje imena ulica, trgova i drugih imenovanih javnih površina, dopunskih ploča te pločica za obilježavanje zgrada kućnim brojevima

Pročišćeni tekst vrijedi od 06.06.2023.

Narodne novine 17/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izgledu i veličini ploča za označavanje imena ulica, trgova i drugih imenovanih javnih površina, dopunskih ploča te pločica za obilježavanje zgrada kućnim brojevima (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 17/23)

Na temelju članka 8. stavka 10. i članka 14. stavka 2. Zakona o naseljima (Narodne novine 39/22) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 23. sjednici, 23. svibnja 2023., donijela je

ODLUKU

o izgledu i veličini ploča za označavanje imena ulica, trgova i drugih imenovanih javnih površina, dopunskih ploča te pločica za obilježavanje zgrada kućnim brojevima

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuje izgled i veličina ploča za označavanje imena ulica, trgova i drugih imenovanih javnih površina (u daljnjem tekstu: ploče), dopunskih ploča te pločica za obilježavanje zgrada kućnim brojevima (u daljnjem tekstu: pločice) na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Područje Grada Zagreba u smislu ove odluke dijeli se na dio Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba i ostalo područje Grada Zagreba.

Pod dijelom Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba iz stavka 1. ovoga članka smatra se područje označavanja u staroj gradskoj jezgri omeđeno s obje strane Jurjevske ulice, dijelom ulice Ksaver, preko Ulice Ive Mallina, Mlinarske ceste, Ulice Antuna Vrančića, zapadne strane Gupčeve zvijezde, Nove Vesi, Kaptola, Ulice Jurja Branjuga, Vlaške ulice do Draškovićeve ulice, dijela Palmotićeve i Kurelčeve ulice, Ulice Augusta Cesarca, Trga bana Josipa Jelačića, Ulice Pavla Radića, Stuba Ivana Zakmardija, Ulice Josipa Eugena Tomića, Strossmayerova šetališta, Mesničke ulice, Streljačke ulice, Visoke ulice, Demetrove ulice, Opatičke ulice i Ilirskog trga.

Grafički prikaz dijela Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba iz stavka 2. ovoga članka iskazan je u Prilogu 1. koji je sastavni dio ove odluke, a koji će biti objavljen na web-stranici Grada Zagreba.

Članak 3.

U dijelu Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba ploče na zgradama su veličine 730 x 465 mm, s rubom širine 20 mm u crvenoj boji na bijeloj podlozi s natpisom imena ulice ili trga u plavoj boji.

Članak 4.

U ostalom području Grada Zagreba ploče na zgradama su veličine 700 x 500 mm, s bijelom crtom širine 5 mm udaljenom 30 mm od lijevog ruba ploče, na plavoj podlozi s natpisom imena ulice ili trga u bijeloj boji.

Na cijelom području Grada Zagreba ploče na nosačima (stupovima i slično) veličine su 1000 x 150 mm, iznimno 1200 x 150 mm, i istog su izgleda kao i ploče iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 5.

Ploče iz članka 3. i članka 4. stavka 1. ove odluke mogu sadržavati i opis značenja imena ulice, trga i javnih površina te druge informacije.

Kada se uz ploče postavljaju ploče s opisom značenja imena ulice, trga i javnih površina te drugom informacijom (dopunske ploče), te ploče moraju biti izgledom usklađene s pločama iz članka 3., odnosno članka 4. stavka 1. ove odluke.

Opis značenja imena ulica, trgova i drugih imenovanih javnih površina iz stavka 1. ovoga članka odobrava Povjerenstvo za ploče, za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije, koje osniva i imenuje Gradska skupština Grada Zagreba.

Članak 6.

U dijelu Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba pločice su veličine 325 x 250 mm, s rubom širine 20 mm u crvenoj boji na bijeloj podlozi s brojem i natpisom imena ulice ili trga u plavoj boji.

Iznimno, da bi se zadržao tradicijski izgled pločica, na njima će se ispisivati postojeća skraćena imena ulica i trgova.

Način skraćivanja imena ulica i trgova bit će određen u grafičkom prikazu pločica koji će biti objavljen na web-stranici Grada Zagreba.

Članak 7.

U ostalom području Grada Zagreba pločice su veličine 225 x 170 mm s bijelom crtom širine 5 mm udaljenom 15 mm od lijevog ruba pločice na plavoj podlozi s brojem i imenom ulice ili trga bijele boje.

Digitalni predlošci za izradu pločica iz stavka 1. ovog članka bit će objavljeni na web-stranici Grada Zagreba i bit će dostupni u službenim prostorijama Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove.

Članak 8.

Tehnologija izrade, materijal, boje, dimenzije i način postave ploča, dopunskih ploča i pločica te njihovo označavanje iskazani su u Prilogu 2. - Priručnik grafičkih standarda, koji je sastavni dio ove odluke, a koji će biti objavljen na web-stranici Grada Zagreba.

Označavanje u dijelu Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba opisano je u dijelu "2. Sustav označavanja u staroj gradskoj jezgri", a označavanje u ostalom području Grada Zagreba u dijelu "1. Osnovni sustav označavanja" Priručnika grafičkih standarda.

Članak 9.

Postojeće ploče i pločice uskladit će se izgledom ili zamijeniti pločama i pločicama sukladno ovoj odluci najkasnije tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Članak 10.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/198

URBROJ: 251-16-04-23-5

Zagreb, 23. svibnja 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija